Να βγάλουμε τον κατώτατο μισθό από τον «Προκρούστη» κυβέρνησης και μνημονίων

1362
μισθό

Άμεση επαναφορά του στα 751 ευρώ, χωρίς ρατσιστικές – ηλικιακές διακρίσεις

Για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τον κατώτατο μισθό, τις ομαδικές απολύσεις, την ανταπεργία των εργοδοτών κ.λπ., μιλά ο γραμματέας του ΜΕΤΑ, Γιώργος Χαρίσης, στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106,7. Όπως επισημαίνει, ανάμεσα στα άλλα, όσον αφορά:

– στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και στη μείωση του κατώτατου μισθού(Ν.4046/2012 – ΦΕΚ 28Α/2012), όπως αναφέρει, «θα πρέπει, αν η κυβέρνηση θέλει να επαναφέρει το προηγούμενο μη μνημονιακό καθεστώς, όχι μόνον να εκδώσει μια άλλη εγκύκλιο, αλλά να καταργήσει αυτό το θεσμικό μνημονιακό πλαίσιο, το οποίο ουσιαστικά έχει καταλύσει το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας» (νόμος 4046/2012 – ΦΕΚ 28Α/2012),

– στην εγκύκλιο που εξεδόθη από την παρούσα κυβέρνηση και μιλά για επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, επισημαίνει πως «είναι δώρον άδωρον, διότι επαφίεται στην “καλή διάθεση” των εργοδοτών, εάν θα καταθέσουν το μητρώο των μελών τους, κι εάν από το μητρώο των μελών τους φαίνεται πως εκπροσωπούν πάνω από το 50% των εργαζομένων του κλάδου, ώστε να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ΣΣΕ. Στην περίπτωση που αυτό δεν κατατεθεί, δεν μπορεί να γίνει επέκταση της ΣΣΕ. Οπότε, όπως καταλαβαίνει κανείς, στην πράξη δε θα λειτουργήσει, διότι ακριβώς οι εργοδοτικές οργανώσεις δε θέλουν να εφαρμόσουν τις ΣΣΕ και να αυξήσουν τις αποδοχές των εργαζομένων»,

– επίσης, στην εγκύκλιο για την επεκτασιμότητα των ΣΣΕ, όπως υπογραμμίζει, «δεν αναφέρεται καθόλου για το τι θα γίνει με τις “Ενώσεις Προσώπων” (σ.σ.: σε χώρους εργασίας, που είναι λίγοι οι εργαζόμενοι και δεν μπορούν να συστήσουν Σωματείο), οι οποίες έχουν χαρακτήρα εργοδοτικό. Αυτές οι “Ενώσεις Προσώπων”, μέσα από το μνημονιακό θεσμικό πλαίσιο, έχουν τη δυνατότητα να υπογράφουν επιχειρησιακές ΣΣΕ, παρακάπτοντας τα Σωματεία και δεσμεύοντας τους εργαζομένους σε ό,τι έχει συμφωνηθεί»,

– στον κατώτατο μισθό (που μειώθηκε με απόφαση της τότε μνημονιακής κυβέρνησης, από 751 ευρώ σε 586 για εργαζομένους άνω των 25 ετών και στα 511 για εργαζομένους που είναι κάτω των 25 ετών), υπογραμμίζει «πως πρόκειται για μια ρατσιστική διάκριση εις βάρος των νέων εργαζομένων, για την οποία δε γίνεται κανένας λόγος από την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα διεκδικούμε την κατάργηση αυτού του θεσμικού πλαισίου και την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με νομοθετική ρύθμιση. Κι από εκεί και πέρα, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να καθορίζεται μέσα από τις διαπραγματεύσεις εργαζομένων και εργοδοτών».

Αυτό το οποίο φαίνεται, σημειώνει ο Γ. Χαρίσης είναι πως η κυβέρνηση φαίνεται να συζητεί όχι για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, αλλά για κάποια αύξησή του. Υπενθυμίζει, δε, πως «όταν ψηφίστηκε η μείωση του κατώτατου μισθού προβλεπόταν ότι θα πρέπει να μείνει καθηλωμένος μέχρι την 1η Γενάρη του 2017, κι από εκεί και πέρα θα διαμορφώνεται -όχι μέσα από συλλογική διαπραγμάτευση- , άλλα μέσα από μια διαβούλευση που θα γίνεται κάθε χρόνο Μάρτη και Απρίλη, παίρνοντας υπόψη το ποσοστό της ανεργίας και άλλους παράγοντες. Κατόπιν, το υπουργείο Εργασίας, με βάση το πόρισμα από τη διαβούλευση, θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιούνη κάθε χρόνου να διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός. Μέχρι τώρα, και το 2017 και το 2018, δεν έχει κινηθεί από πλευράς κυβέρνησης και αρμόδιου υπουργείου Εργασίας καμία διαδικασία. Πέραν αυτού, ακόμη και με αυτό το μνημονιακό πλαίσιο, θα έπρεπε να είχε γίνει αύξηση στον κατώτατο μισθό και το τρέχον έτος αλλά και το προηγούμενο».

Στη χώρα μας, καταλήγει ο γραμματέας του ΜΕΤΑ Γ. Χαρίσης, «έχει να γίνει αύξηση του κατώτατου μισθού εξήμισι χρόνια και είναι η μοναδική χώρα ανάμεσα σε αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβαίνει αυτό το γεγονός».

Ακούστε στο παρακάτω οπτικοποιημένο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπε αναλυτικότερα ο Γ. Χαρίσης. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 21-07-18.

*Πηγή: ergasianet.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας