Μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση. Να μην ταφεί στη Μαδρίτη ο Φράνκο!

1309
αντιφασιστική

Mαζική κινητοποίηση με χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιήθηκε έξω από τον καθολικό καθεδρικό ναό της Αλμουδένα στο κέντρο της Μαδρίτης, κατά των σχεδίων να μεταφοράς  εκεί των λειψάνων του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Οι οικογένειες δεκάδων χιλιάδων από αυτούς που σκοτώθηκαν ή φυλακίστηκαν κατά τη διάρκεια της σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών δικτατορίας του αντιτίθενται στη μεταφορά και την ταφή των λειψάνων του στον σημαντικό αυτόν καθεδρικό ναό.

Το ισπανικό κοινοβούλιο ψήφισε τον Σεπτέμβριο την εκταφή του Φράνκο από μαυσωλείο στο οποίο έχουν ταφεί επίσης δεκάδες χιλιάδες θύματα του εμφυλίου πολέμου του 1936-39 που τον έφερε στην εξουσία.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστός ο τόπος που θα μεταφερθούν για να ταφούν τα λείψανά του. Ωστόσο η οικογένεια του Φράνκο έχει κρύπτη στον καθεδρικό ναό της Αλμουδένα και η κόρη του Φράνκο έχει ταφεί σε αυτήν.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Έξω οι εγκληματίες από τον καθεδρικό» και κρατούσαν πλακάτ στα οποία αναγράφονταν τα συνθήματα «Μαδρίτη: Χωρίς Φράνκο» και «Δικαιοσύνη!».

Το Ιδρυμα Φρανθίσκο Φράνκο, οργάνωση που προωθεί τη μνήμη του φασίστα δικτάτορα, δηλώνει ότι θα πρέπει να γίνει μια χριστιανική ταφή στον καθεδρικό της Μαδρίτης.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσες ελπίζει ότι η εκταφή του θα βοηθήσει να ανακουφιστεί ο πόνος που προκάλεσε η δικτατορία του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας