Μακρόν-NATO καλούν Ερντογάν: “Κλείσε τα Στενά στο ρωσικό Στόλο”

726
Κλείσε τα Στενά στο ρωσικό Στόλο

Ασφυκτική πίεση ασκεί το ΝΑΤΟ στην Τουρκία απαιτώντας έμπρακτη καταδίκη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Άγκυρα νωρίτερα μίλησε για ρωσική “στρατιωτική επιχείρηση” και όχι “εισβολή”

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας μετά από μήνες αντιδικίας για το θέμα των Στενών.

Το περιεχόμενο της συνομιλίας δεν έχει διαρρεύσει από τις τουρκικές πηγές. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Δύση περιμένει να δει αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καταδικάσει και εμπράκτως τη ρωσική εισβολή, κλείνοντας μεταξύ άλλων τα Στενά του Βοσπόρου στο ρωσικό Στόλο.

Το ΝΑΤΟ και ειδικά Βρετανία, ΗΠΑ, Ουκρανία, Πολωνία απαιτούν άμεσο κλείσιμο των Στενών στον ρωσικό Στόλο.

Όπως πρώτο ανέφερε χτες και σήμερα το WarNews247, ασκούνται πιέσεις στην Τουρκία να “διαλέξει μέρος” στην σύγκρουση που μαίνεται.

Ο Ερντογάν σε κάθε περίπτωση εδώ χάνει. Αν απαντήσει θετικά στο ΝΑΤΟ, έρχονται ολέθριες συνέπειες στις σχέσεις με την Ρωσία. Αν απαντήσει αρνητικά στο ΝΑΤΟ, τότε αυτή τη φορά επειδή ακριβώς γεωπολιτικά θα είναι άχρηστος στην Συμμαχία, θα πυροδοτήσει εξελίξεις.

Τί αναφέρουν τουρκικές πηγές – Αρνητικός ο Ερντογάν

“Λίγο αφότου τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να επιτίθενται στην Ουκρανία, το Κίεβο ζήτησε από την Τουρκία να κλείσει τα Στενά και τον εναέριο χώρο της προς τη Ρωσία, κάτι που δεν θα έπρεπε να περιμένετε να συμβεί σύντομα.

Υπάρχουν πολλοί νομικοί και πολιτικοί λόγοι για τους οποίους η Τουρκία είναι απίθανο να απαντήσει στη ρωσική εισβολή κλείνοντας τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων που παρέχουν πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Άγκυρα έχει πλήρη κυριαρχία στα Στενά. Ωστόσο, είναι συμβαλλόμενο μέρος σε μια νομικά δεσμευτική διεθνή συνθήκη, τη Σύμβαση του Μοντρέ, που ρυθμίζει την απόφασή της να απαγορεύσει την πρόσβαση στις κρίσιμες πλωτές οδούς.

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος ΑΚΡ της Τουρκίας, φάνηκε να υποβαθμίζει τις ουκρανικές προτάσεις περί κλεισίματος των Στενών.

“Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να εδραιώσει την ειρήνη. Κάθε αίτημα από διαφορετικά κράτη κρίνεται με βάση τα πλεονεκτήματα και τα κριτήριά τους”, είπε σχετικά με το ουκρανικό αίτημα.

Η Σύμβαση του Μοντρέ, η οποία υπογράφηκε από την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σοβιετική Ένωση και έξι άλλα κράτη το 1936, επιτρέπει ξεκάθαρα στα πολεμικά πλοία που ανήκουν σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας να διασχίζουν τα Στενά χωρίς καμία επέμβαση. Η σύμβαση περιορίζει μόνο τον χρόνο και το μέγεθος των πλοίων.

«Το άρθρο 19 της σύμβασης είναι αρκετά σαφές», είπε ο Mesut Akgun, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πολιτισμού της Κωνσταντινούπολης.

«Εάν η Τουρκία δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, πρέπει να επιτρέψει τη διέλευση στα πολεμικά πλοία».

Επιμένει η Ουκρανία

Η ουκρανική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το ίδιο άρθρο δίνει και στην Τουρκία την εξουσία να κλείσει τα Στενά.

Αν και το άρθρο πράγματι επιτρέπει τη διέλευση πολεμικών πλοίων, ακόμη και σε καιρό πολέμου, αρνείται επίσης την πρόσβαση σε πολεμικά πλοία που ανήκουν σε εμπόλεμες χώρες.

Αυτό είναι ανοιχτό σε ερμηνείες, αλλά σε μεγάλο βαθμό γίνεται κατανοητό ως πολεμικά πλοία που πραγματικά συμμετέχουν σε ένοπλες συρράξεις.

Ωστόσο, το άρθρο 20 της σύμβασης λέει ότι εάν η Τουρκία είναι η ίδια εμπόλεμη, εναπόκειται στην Άγκυρα να αποφασίσει εάν θα κρατήσει τα Στενά ανοιχτά για τα πολεμικά πλοία.

Το άρθρο 21 λέει επίσης ότι εάν η Τουρκία θεωρεί ότι απειλείται με άμεσο κίνδυνο πολέμου, μπορεί να κλείσει τα Στενά.

«Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θα κλείσει τα στενά με βάση τις απειλές για επικείμενο πόλεμο εναντίον της», είπε ο Akgun.

«Αφού δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Αρκετοί δυτικοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, συμφωνούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να κρατήσει τα Στενά ανοιχτά για πολεμικά πλοία.

«Διαφορετικά θα ήταν ενάντια στη σύμβαση του Μοντρέ», είπε ένας αξιωματούχος.

«Και όλοι γνωρίζουν ότι τα ρωσικά πλοία είχαν ήδη περάσει τα Στενά πριν ξεκινήσει την εισβολή».

Τούρκοι αξιωματούχοι, από την άλλη, υπογραμμίζουν ότι η Τουρκία κέρδισε τα δικαιώματα που χορηγήθηκαν βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ μόνο μετά από πολλά χρόνια αγώνων, διασφαλίζοντας τα εδάφη που εμπλέκονται μετά τον Τουρκικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας στη δεκαετία του 1920.

Μια πηγή κοντά στην τουρκική κυβέρνηση είπε ότι η Άγκυρα δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει το καθεστώς της σύμβασης του Μοντρέ με μια απόφαση που θα εξόργιζε τη Ρωσία.

«Στο τέλος της ημέρας, η Άγκυρα θα ισχυριστεί πράγματα που θα μπορούσαν να δώσουν στον εαυτό της εξουσίες που απορρέουν από την Συνθήκη του Μοντρέ και  να κλείσει τα Στενά.

Ωστόσο, θα έβλαπτε επίσης τη μελλοντική της θέση. Δεν θέλει να προκαλέσετε τους Ρώσους μόνο για συμβολικά κέρδη. Δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην εισβολή ούτως ή άλλως.

Η Τουρκία δεν θα διακινδυνεύσει τη σύμβαση», είπε ο Akgun.

Tο αίτημα της Ουκρανίας

Σημειώνεται πως, όπως είχαμε προαναγγείλει και χτες, η Ουκρανία σήμερα κατέθεσε επίσημο αίτημα να κλείσουν τα Στενά του Βοσπόρου και ο Ελλήσποντος, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ωστόσο ο τούρκος πρόεδρος απέφυγε κατά τη σύγκληση του έκτακτου Συμβουλίου Ασφαλείας να αναφερθεί στο θέμα.

«Μεταφέραμε το επίσημο αίτημά μας στην τουρκική πλευρά για το κλείσιμο του εναέριου χώρου και του Βοσπόρου και του Τσανάκκαλε προς τη ρωσική πλευρά» γνωστοποίησε με δήλωσή του ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία Βασίλ Μπόντναρ.

Συγκεκριμένα ο πρέσβης ανέφερε:

«Απαιτήσαμε το κλείσιμο του εναέριου χώρου και των Δαρδανελίων για τα ρωσικά πλοία. Μεταφέραμε το αίτημά μας στην τουρκική πλευρά. Θέλουμε να επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική πλευρά. Θέλουμε ιδιαίτερα υποστήριξη από τους εδώ επιχειρηματίες. Θέλουμε να μας υποστηρίξουν παρέχοντας αμυντικά όπλα. Η οικονομική και ανθρωπιστική υποστήριξη είναι εξίσου σημαντική για εμάς.

Ταυτόχρονα, θέλουμε να δείξουμε υποστήριξη στους πολίτες της Ουκρανίας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία. Ειδικά όσοι χρειάζονται προστασία. Αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της περιοχής μας που ένα κράτος με πυρηνικά όπλα εξαπολύει ανοιχτή επίθεση σε άλλο κυρίαρχο κράτος.

»Οι ειρηνικοί άνθρωποι, οι γυναίκες και τα παιδιά υποφέρουν από αυτό. Καλούμε όλο τον κόσμο να σχηματίσει συνασπισμό και να αποτρέψει την επέκταση του πολέμου, ειδικά στην περιοχή. Όλες οι μάσκες έχουν πέσει και είμαστε σε πόλεμο».

Δείτε το βίντεο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας