Καζακστάν: Αυταρχικό, διεφθαρμένο καθεστώς-«Ηρεμία» με συνδρομή ρωσικών δυνάμεων-Επεμβάσεις υπηρεσιών Τουρκίας- ΗΠΑ

999
διεφθαρμένο καθεστώς-«Ηρεμία»

Την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης κήρυξε ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ, ο οποίος όμως επιμένει στη συνέχιση των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων».

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των σφοδρών ταραχών στο Καζακστάν τις τελευταίες ημέρες, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Khabar 24, επικαλούμενο αναφορά του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, σκοτώθηκαν 26 ένοπλοι και άλλοι 18 τραυματίστηκαν. Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε ότι οι συμμετέχοντες στις ταραχές που αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα τους θα εξοντωθούν.

Μια κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε δύο ημέρες αργότερα να μειώσει τις τιμές των καυσίμων. Ωστόσο, οι διαδηλώσεις δεν σταμάτησαν και εξαπλώθηκαν σε άλλες περιοχές της χώρας, ιδίως στο Αλμάτι, οδηγώντας σε βίαιες αναταραχές που μέχρι στιγμής έχουν αφήσει νεκρούς οκτώ αστυνομικούς και μέλη της Εθνικής Φρουράς και 317 τραυματίες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο πρόεδρος της χώρας, Kasim-Yomart Tokáev, κατήγγειλε στις 5 Ιανουαρίου ότι οι διαδηλώσεις ενορχηστρώθηκαν από μια ομάδα υποκινητών, αν και δεν αποκάλυψε την ταυτότητά του, και ζήτησε από τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις.

Ο CSTO, ο οποίος περιλαμβάνει την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, τη Ρωσία και το Τατζικιστάν, ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα και το πρώτο απόσπασμα έφτασε στις 6 Ιανουαρίου.

Οι αρχές του Καζακστάν επέβαλαν επίσης κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 19 Ιανουαρίου και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 έως τις 7 το πρωί.

*Οι πληροφορίες για το Καζακσταν είναι συγκεχυμένες και υπηρετούν σκοπιμότητες αυτών που τις αναγράφουν. Η iskra της δημοσιεύει με κάθε επιφύλαξη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας