Ισραήλ: Υπερ ανεξάρτητου κράτους Κούρδων αλλά κατά PKK

1563
τρομοκρατικές

Υπέρ της δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους τάχθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu σε δηλώσεις του χθες, εν όψει του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος των Κούρδων του Ιράκ για την ανεξαρτησία, στο οποίο αντιτίθεται η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης. «Το Ισραήλ στηρίζει τις νόμιμες προσπάθειες των κουρδικού λαού να αποκτήσουν το δικό τους κράτος» ανέφερε ο Benjamin Netanyahu σε ανακοίνωση η οποία εστάλη από το γραφείο του στους ξένους ανταποκριτές.
Την Τρίτη ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί δήλωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στο δημοψήφισμα στις 25 του μήνα, παρόλο που η πρόταση για δημοψήφισμα απορρίφθηκε από ψηφοφορία στο ιρακινό κοινοβούλιο.
Πολλοί δυτικοί κύκλοι εκφράζουν ανησυχίες για πολλούς λόγους όσον αφορά το δημοψήφισμα στην ημιαυτόνομη περιοχή των Κούρδων του Ιράκ, όπου -μεταξύ άλλων- βρίσκονται και τα στρατηγικής σημασίας πετρέλαια του Κιρκούκ.
 
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πάντως εξακολουθεί να θεωρεί το κουρδικό PKK τρομοκρατική οργάνωση, συντασσόμενος με την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε, αν και ορισμένοι κύκλοι του Ισραηλινού κατεστημένου εκδηλώνουν κάποιες αποστάσεις από αυτή την θέση.
Το Κουρδικό κίνημα, αν και έντονα ανομοιογενές, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό απέναντι στις σχέσεις με το Ισραήλ, διότι μια ενδεχόμενη συμμαχία των Κούρδων με το Ισραήλ μπορεί να στοιχίσει πολύ ακριβά στον Κούρδικο λαό, για πολλούς λόγους και κυρίως γιατί μπορεί να προκαλέσει την σφοδρή εχθρότητα του αραβομουσουλμανικού κόσμου να επιφέρει την καταστροφική απομόνωση του στην περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας