Ιαπωνία: Προσπαθεί να βγει από τον αποπληθωρισμό και την μακροχρόνια ύφεση

1658
ιαπωνία
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την κεντρική τράπεζα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Να εντείνει τις προσπάθειες για την αναδιάρθρωση και τόνωση της οικονομίας ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Haruhiko Kuroda.

Ο Kuroda επιλέχθηκε από τον Abe για να αναλάβει το «πηδάλιο» της κεντρικής τράπεζας το 2013 και με εργαλείο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατάφερε να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανάπτυξης αλλά απέτυχε ως προς τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.

Ο Abe είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την κεντρική τράπεζα για την τόνωση της ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει να δηλώσει ένα επίσημο τέλος στον αποπληθωρισμό όσο το δυνατόν συντομότερα.

«Ο κυβερνήτης Kuroda έχει εκπληρώσει τις προσδοκίες μου για την τόνωση της ανάπτυξης» σημείωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NHK.

«Θέλω να συνεχίσει τις προσπάθειές του», συνέχισε ο Abe, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανανεωθεί η θητεία του κεντρικού τραπεζίτη της Ιαπωνίας, που λήγει τον Απρίλιο 2018.

«Δεν έχω αποφασίσει ακόμη», είπε χαρακτηριστικά ο Abe.

Ο Abe υπογράμμισε ότι η οικονομία της Ιαπωνίας δείχνει σημάδια εξόδου από τον αποπληθωρισμό, με την ενίσχυση της αγοράς εργασίας να ωθεί τους μισθούς.

«Θα αναπτύξουμε όλες τις διαθέσιμες πολιτικές ώστε να μπορέσουμε να εγκαταλείψουμε τον αποπληθωρισμό όσο το δυνατόν συντομότερα»,  τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά  0,9% το Νοέμβριο 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2016 αλλά παραμένει ακόμη μακριά από τον στόχο  του 2%, που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.

Ο Abe παρότρυνε τις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς κατά 3% ή και περισσότερο τo 2018, εκτιμώντας πως πρόκειται για ένα κρίσιμο μέγεθος για την ενίσχυση της κατανάλωσης και τη διατήρηση της οικονομικής ανάκαμψης της Ιαπωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας