Η Eurostat απένειμε στην Ελλάδα το «χρυσό μετάλλιο»… στην ανεργία

1703
ελλάδα

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις στην Ε.Ε., σε όλους τους τομείς ανεργίας, είτε είναι μακροχρόνια είτε αφορά τους νέους είτε το συνολικό ποσοστό της.
Έρευνα της Eurostat σε επίπεδο περιφερειών, δείχνει ότι η χώρα μας «διακρίνεται» με θλιβερές πρωτιές στα παραπάνω ειδικά πεδίαανεργίας, δείχνοντας ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος, μετά από οκτώ χρόνια εφαρμογής των μνημονίων της λιτότητας.
Πιο συγκεκριμένα, η Δυτική Μακεδονία με 29,1% είναι η περιφέρεια με την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη. Ακολουθεί μια περιφέρεια της Ισπανίας (Ciudad Autonoma de Mellila με 27,6%) για να έρθει η Δυτική Ελλάδα με 26,3%, μαζί με την Extremadura να καταλάβουν με 26,3% την τρίτη θέση!
Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ε.Ε. καταγράφηκαν το 2017 στην Πράγα της Τσεχίας με μόλις 1,7% και στο Trier της Γερμανίας με 2%, ενώ ο μέσος όρος είναι 7,6%. Αυτό σημαίνει ότι υπήρξαν περιφέρειες στην Ελλάδα με σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας από το μέσο όρο της ΕΕ.
Ανάλογη είναι η εικόνα που παρουσιάζεται και για την ανεργία των νέων. Το υψηλότερο ποσοστό για το 2017 διαπιστώθηκε στην Ciudad Autonoma de Mellila της Ισπανίας με 62,7%, για να ακολουθήσει το Βόρειο Αιγαίο με 58,2%. Όλα αυτά ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος της ανεργίας των νέων ηλικίας 15 – 24 ετών ήταν 16,8%. Τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίστηκαν πάλι στην Πράγα στην Τσεχία και στο Oberbayern στην Γερμανία με 3,8%.
Σε ό,τι αφορά την μακροχρόνια ανεργία, η πρωτιά για το 2017 πήγε στη γαλλική υπερπόντια περιοχή Mayotte με 83,8%. Από τη δεύτερη έως και την… έβδομη θέση όμως η περιφέρειες με την υψηλότερη μακροχρόνια ανεργία έχουν «ελληνικό χρώμα».
Στην Αττική η μακροχρόνια ανεργία έφτασε το 77,3% και μια… ανάσα πιο κάτω, στο 77,2% καταγράφηκε στην Θεσσαλία. Ακολουθούν η Δυτική Ελλάδα (74,7%), η Ήπειρος (74,6%), η Στερεά Ελλάδα (74,2%) και η Πελοπόννησος (73,1%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας