Η Ρωσία, η εκεχειρία στη Συρία, η Ελλάδα και η πολιτική Λαφαζάνη

1825

Η εκεχειρία που ανακοινώθηκε στη Συρία συνιστά ένα θετικό βήμα για την ειρήνευση στην ιστορική αυτή περιοχή, αν και έχουμε ζωηρές επιφυλάξεις για τη διατήρηση της και το μέλλον της.
Ασφαλώς, οι Συριακές εξελίξεις συνιστούν μια κατ’ αρχήν επιτυχία για τη Ρωσία, η οποία με μια οικονομία του μεγέθους της Ισπανίας, κατορθώνει και χάρις στο στρατιωτικό της δυναμικό, να επανέρχεται με σοβαρά ερείσματα στη διεθνή σκηνή.
Είναι βέβαιο ότι ο Άσαντ, χωρίς τη Ρωσία στο πλευρό του, θα είχε γρήγορα το κακό τέλος του Σαντάμ και του Καντάφι.
Ο Άσαντ, με τη σθεναρή στήριξη της Ρωσίας, όχι μόνο κατόρθωσε να μείνει όρθιος αλλά και οι ΗΠΑ που επενέβησαν για να τον αποσταθεροποιήσουν, βρίσκονται, σε πρώτη φάση, εκτός του παιχνιδιού για το Συριακό μέλλον.
Τι δηλοί ο μύθος;
Χώρες όπως η Ελλάδα, αν θέλουν να χαλαρώσουν την σκληρή θηλιά των ΗΠΑ και της Γερμανικής ΕΕ, χρειάζονται μια στενή σχέση με τη Ρωσία ή καλύτερα και με τη Ρωσία.
Γι’ αυτό, ο Παν. Λαφαζάνης, ως υπουργός της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στο πλαίσιο της απεμπλοκής της χώρας από τα μνημόνια, επιδίωξε μέσω και της συμφωνίας που υπέγραψε στην Πετρούπολη για το πέρασμα από το ελληνικό έδαφος του αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο, να διαμορφώσει μια ειδική σχέση στρατηγικής συνεργασίας ΕλλάδαςΡωσίας.
Όμως, αυτή η προσπάθεια του Παν. Λαφαζάνη που είχε προχωρήσει σε αρκετό βάθος, μαζί με τη συμφωνία της Πετρούπολης για τον αγωγό του αερίου, εγκαταλείφθηκαν με την απομάκρυνση του από την κυβέρνηση και την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.
Διότι το μνημόνιο δεν είναι μόνο οικονομική υποδούλωση αλλά κυρίως πολιτική υποδούλωση. Είναι η Ελλάδα ευρωατλαντικό οικόπεδο.
Αυτό που απέμεινε σήμερα από το προχώρημα κραταιών σχέσεων της χώρας μας με τη Ρωσία, είναι ένα ψυχρό και ανούσιο τηλεφώνημα του Τσίπρα προς τον Πούτιν για τα μάτια του κόσμου και για να τηρηθούν από ελληνικής πλευράς, ματαίως, βέβαια κάποια προσχήματα.
Η Ελλάδα, αντί να βρίσκεται στο επίκεντρο, με ενεργητικό φιλειρηνικό ρόλο, των Μεσανατολικών εξελίξεων, έχει καταφέρει να βρίσκεται εκτός και στο περιθώριο, χωρίς ούτε πρεσβεία στη Συρία, την οποία απέσυρε για να τιμωρήσει το καθεστώς Άσαντ, την ώρα που διατηρεί σχέσεις δορυφόρου με τους ιέρακες του Ισραήλ, καλύπτοντας τους ενισχυόμενους κατοχικούς εποικισμούς στη Δυτική όχθη.

1 σχόλιο

  1. Ο Παναγιωτης ο Λαφαζανης εκανε και κανει οτι μπορει. Μονο…παρολο που κυριαρχει η αποψη οτι αν η αριστερη πλατφορμα εριχνε την κυβερνηση Τσιπρα με τα πρωτα δειγματα μπασιματος νερου θα της φορτωναν το καθε κακο της πορειας των πραγματων στην Ελλαδα και παλι θα εκανε κυβερνηση το σχημα Τσιπρα-Καμμενου,οπως εδειξαν τα πραγματα το αποτελεσμα ηταν ενα και το αυτο και ισως θα ηταν καλυτερα (για το μελλον οπως διαγραφεται) να ειχε πεσει η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ ηδη με την επιλογη του Παυλοπουλου για την προεδρεια .Αν ειχε γινει αυτο κατα την προσωπικη μου αποψη η ΛΑΕ θα ειχε μπει στη βουλη με ενα ποσοστο της ταξεως του 7% με 8% το λιγοτερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας