Η ΠΓΔΜ προς δημοψήφισμα σε κλίμα Αλβανικής «απόσχισης» και εμφυλίου

1392
πγδμ

Εκρηκτικό κλίμα έχει αναπτυχθεί στην ΠΓΔΜ εν όψει του δημοψηφίσματος για την «Συμφωνία των Πρεσπών», το οποίο αναμένεται ακόμα και να πάρει «φωτιά» όσο πλησιάζουμε την σημαδιακή ημερομηνία της 30ης Σεπτέμβρη.

Στη μια πλευρά βρίσκεται ο Ζόραν Ζάεφ και η παρέα του, οι οποίοι υποστηρίζονται με «νύχια και δόντια» και με ωμές επεμβάσεις στο εσωτερικό της χώρας απ’ όλες τις κυβερνήσεις της Δύσης και κυρίως ΕΕ και ΗΠΑ.

Ο Ζόραν Ζάεφ, σε όλους τους τόνους, λέει προκλητικότατα ότι κατοχύρωσε τον Μακεδονισμό στην ΠΓΔΜ, την Μακεδονική γλώσσα και την Μακεδονική εθνότητα, ενώ συνεχώς αναφέρεται σε Μακεδονία, παραλείποντας το «Βόρεια».

Παράλληλα, δεν κάνει καθόλου μνεία για τις συγκεκριμένες Συνταγματικές και άλλες αλλαγές που θα μπορούσαν, έστω σε θεσμικό επίπεδο, να ακυρώσουν τις εύλογες υπόνοιες για αλυτρωτικές βλέψεις και αλυτρωτική προπαγάνδα.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση στα Σκόπια καταγγέλλει σε όλους τους τόνους την κυβέρνηση για «προδοσία», χωρίς να διευκρινίζει τη θέση της στο δημοψήφισμα, αν θα είναι «όχι» ή αν θα κάνει αποχή.

Το κλίμα εντός του σλαβικού πληθυσμού οξύνεται ακόμα περισσότερο ενόψει δυο δικών που προωθούνται, η μια έχει ήδη αρχίσει και στις οποίες κατηγορείται για εγκληματική συνωμοσία, υποκλοπές, εκλογική νοθεία και εισβολή στο κοινοβούλιο, σύσσωμη, σχεδόν, η ηγεσία της αντιπολίτευσης!!!

Την ίδια ώρα, η ένταση που υποβόσκει ανάμεσα στον αλβανικό και σλάβικο πληθυσμό της γείτονος έρχεται όλο και περισσότερο στην επιφάνεια.

Χαρακτηρισιτκή είναι η περίπτωση 30 διανοούμενων αλβανικής καταγωγής (παράρτημα «IGFM» των Σκοπίων), οι οποίοι, με κείμενο τους θέτουν εκβιαστικά όρους και αιτήματα που συνιστούν διαμελισμό του κράτους, τα οποία αν δεν ικανοποιηθούν, όπως λένε, απειλούν με πρωτοβουλίες για απόσχιση των Αλβανών από την ΠΓΔΜ.

Μέσα σε αυτό το ρευστό και εκρηκτικό κλίμα, οι εξελίξεις στην γειτονική χώρα μπορεί να πάρουν απρόβλεπτες διαστάσεις, ενώ η τύχη του Ζάεφ, κρέμεται όλο και περισσότερο από την ψήφο των Αλβανών, που τάσσονται συντριπτικά υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα, ζητώντας , όμως, ανταλλάγματα.

Η Ελλάδα, φυσικά, παρακολουθεί ως άβουλο πιόνι των ΗΠΑ τις εξελίξεις, οχυρωμένη πίσω από την διάτρητη «Συμφωνία των Πρεσπών» και περιμένοντας από το ΝΑΤΟ να σταθεροποιήσει την κατάσταση ως αμερικανονατοϊκή αποικία στην γείτονα.

Τ.Κ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας