Κίνα: Έχει τα μέσα να πολεμήσει στον εμπορικό πόλεμο με ΗΠΑ

1321
κίνας

Το Πεκίνο διαθέτει τα μέσα για να καταπολεμήσει το ολοένα αυξανόμενο δασμολογικό βάρος που επιβάλλεται στις εξαγωγές του από την Ουάσιγκτον.

Αυτό ισχύει σύμφωνα με τον Renee Mu, έναν αναλυτή συναλλάγματος για τη DailyFX.

Ένα από τα μέσα που διαθέτει είναι ο “έλεγχος ζημιών”, με τη μείωση των εγχώριων φόρων εξαγωγής. Αυτό σημαίνει υψηλότερες φορολογικές εκπτώσεις για τους εξαγωγείς. “Οι κινεζικές εταιρείες εξαγωγής πρέπει να πληρώσουν φόρους εξαγωγής, αλλά μπορούν να λάβουν επιστροφή όταν τα προϊόντα πωληθούν στο εξωτερικό”, λέει ο Mu.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι, από τις 15 Σεπτεμβρίου, θα αυξήσει τα ποσοστά έκπτωσης φόρου επί των εξαγωγών σε 397 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ημιαγωγών, των μηχανημάτων κ.λπ.

“Η Κίνα μπορεί επίσης να αντιδράσει με την αύξηση των δασμών στα υπάρχοντα αγαθά ή να ενισχύσει τη βιομηχανική πολιτική του για τα αμερικανικά προϊόντα”, λέει ο Mu.

Ωστόσο, οποιοδήποτε από τα μέτρα αυτά θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά και στις δύο πλευρές.

Αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει το Πεκίνο. Το ένα είναι να καταθέσει πρόσθετες καταγγελίες κατά των αμερικανικών δασμών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Η Κίνα έχει ήδη υποβάλει καταγγελία στον ΠΟΕ, επιδιώκοντας να επιβάλει ετησίως κυρώσεις ύψους 7 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ. “Αυτό θα μπορούσε να καλύψει ορισμένες ζημιές εάν η απειλή της Ουάσινγκτον για τα κινεζικά προϊόντα αξίας 267 δισ. δολαρίων γίνει πραγματικότητα”, λέει ο Mu. “Αν υποθέσουμε ότι ο δασμός είναι 15%, τότε η απόλυτη αξία θα είναι 40 δισ. δολάρια”.

Εξάλλου, ο ΠΟΕ είναι μια αμερικανική δημιουργία. Είναι ο απόγονος της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου (ΓΕΣΔΕ), μια εμπορική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Αμερική από τα τέλη της δεκαετίας του 1940 για τη μείωση των δασμών και των ποσοστώσεων ανά τον κόσμο και την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο το Πεκίνο μπορεί να πολεμήσει στον εμπορικό πόλεμο είναι να αποδυναμώσει περαιτέρω το γουάν, αντισταθμίζοντας τον αντίκτυπο των δασμών.

Και τέλος, μπορεί να κάνει τη ζωή των αμερικανικών εταιρειών που λειτουργούν στην Κίνα αρκετά δύσκολη, για να αλλάξει γνώμη στην Ουάσιγκτον.

Τι πρέπει να προσέχουν οι επενδυτές; Οι μετοχές βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με το τι πρέπει να προσέξουν, σύμφωνα με τον Mu. “Οι κινεζικές μετοχές είναι ήδη αδύναμες. Οι δασμοί έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις κινεζικές εταιρείες (με βάση τα στοιχεία και ό,τι έμαθα απευθείας από μερικούς κινέζους παραγωγούς) και αυτό τελικά θα αντικατοπτριστεί στην τιμή των μετοχών”.

Στη συνέχεια, στη λίστα υπάρχουν οι παγκόσμιες μετοχές, κυρίως αυτές των εταιρειών τεχνολογίας των ΗΠΑ με μεγάλη παρουσία στην Κίνα. “Ο NASDAQ 100 δείχνει ήδη κάποια σημάδια”, λέει ο Mu.

Και υπάρχει και η ισοτιμία γουάν-δολαρίου, που είναι σταθερή για τώρα, με την υποστήριξη της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBOC). Ωστόσο, αυτή η σταθερότητα δεν μπορεί να διαρκέσει, εάν η Κίνα αποφασίσει να την χρησιμοποιήσει ως όπλο στον εμπορικό πόλεμο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας