Η Γερμανία βάζει “βόμβα” στα προγράμματα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ

1305
αγοράς
Η Γερμανία τινάζει στον αέρα τα προγράμματα της ΕΚΤ για την κρίση. Απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου “τορπιλίζει” την αγορά κρατικών ομολόγων από ΕΚΤ

Το βαθύ κράτος της Γερμανίας δεν ανέχεται ούτε αυτά τα “ανεπαρκή” προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων που έχει αποφασίσει μέχρι τώρα η ΕΚΤ και τα θεωρεί και αυτά μέσο ενίσχυσης των άλλων κρατών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε, ενίσχυση, άκουσον-άκουσον, που υποτίθεται γίνεται σε βάρος της Γερμανίας και με καταπάτηση του γερμανικού Δικαίου.

Η Bundesbank θα πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να σταματήσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΚΤ, εκτός και αν η ΕΚΤ μπορεί να αποδείξει ότι οι αγορές αυτές είναι απαραίτητες.

Το παραπάνω αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας, με τους δικαστές στην Καρλσρούη ωστόσο να δηλώνουν ότι η απόφαση τους δεν αφορά στο πρόγραμμα καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού (εγκρίθηκε τον προηγούμενο μήνα και περιλαμβάνει αγορές assets μέχρι 750 δισ. ευρώ για την τόνωση της οικονομίας).

Η Bundesbank ως εκ τούτου δεν μπορεί πλέον να συμμετέχει στην εφαρμογή και εκτέλεση των αποφάσεων της ΕΚΤ αναφορικά με το θέμα, εάν το δ.σ. της ΕΚΤ δεν λάβει μια νέα απόφαση που θα αποδεικνύει ότι οι αγορές δεν είναι δυσανάλογες με τα αποτελέσματα της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής”, έκριναν οι δικαστές.

Πρόσθεσαν ακόμη ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα πρέπει επίσης να πουλήσει τα ομόλογα που έχει ήδη αγοράσει, αν και βασίζεται σε “μια πιθανώς μακροπρόθεσμη, στρατηγική, συντονισμένη με την υπόλοιπη ευρωζώνη”.

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ευρωζώνης αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε lockdown για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού, σχεδιάζει να τυπώσει άλλο ένα τρισ. ευρώ για να διατηρήσει το κόστος δανεισμού χαμηλά για επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.

Ωστόσο ομάδα ακαδημαϊκών στη Γερμανία έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι η ΕΚΤ υπερβαίνει την εντολή της και ότι αυτές οι αγορές συνιστούν άμεση χρηματοδότηση των κυβερνήσεων -που αποτελεί παράβαση των υποχρεώσεων της κεντρικής τράπεζας βάσει της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

Σημειώνεται ότι η γερμανική απόφαση έρχεται μετά από την έγκριση του σχήματος από το European Court of Justice, υποστηρίζοντας ότι δεν συνιστά παράνομη χρηματοδότηση και θεωρεί τα μέτρα της ΕΚΤ.

H Κομισιόν, σχολιάζοντας την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, τόνισε ότι το Κοινοτικό Δίκαιο υπερισχύει έναντι του Δικαίου των εθνικών κρατών, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει σήμερα σε συνεδρίαση του τις αποφάσεις του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας