ΗΠΑ: Τέλος στις απαλλαγές για εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου απ’τις 2/5

1379
ηπα

Στις αρχές Νοεμβρίου 2018 Ουάσιγκτον χορήγησε εξάμηνη απαλλαγή από τις κυρώσεις σε οκτώ χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές ιρανικής ενέργειας – Ελλάδα, Ιταλία, Ταϊβάν, την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα ανακοινώσει τη Δευτέρα την ακύρωση των απαλλαγών από τις κυρώσεις για τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμους αξιωματούχους του υπουργείου.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα πραγματοποιήσει την σχετική ανακοίνωση το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post. Ο Πομπέο θα αναφέρει στους δημοσιογράφους πως, αρχής γενομένης από τις 2 Μαΐου, το Υπουργείο Εξωτερικών θα παύσει να χορηγεί πλέον απαλλαγές από τις κυρώσεις, οι οποίες επιτρέπουν στις χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο να συνεχίσει να το πράττουν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον περασμένο Μάιο την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Αυτό προκάλεσε την εκ νέου επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν, που είχε προηγουμένως αρθεί με τη συμφωνία. Από τότε έχουν επιβληθεί δύο γύροι κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών μεγάλης κλίμακας που καλύπτουν τις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν σε άλλες χώρες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν όλες οι χώρες να μειώσουν τελικά τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν στο μηδέν, γεγονός το οποίο θα σημάνει σημαντικές επιπτώσεις για τη χώρα, όπου οι εξαγωγές πετρελαίου χρησιμεύουν ως μία από τις κύριες πηγές κρατικού εισοδήματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας