Εξώδικο αλιέων στην κυβέρνηση: Απροστάτευτοι στον ακήρυχτο πόλεμο των Τούρκων

1082
αλιέων

Εξώδικο στην ελληνική κυβέρνηση έστειλαν 36 ψαράδες της Αλεξανδρούπολης, εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων και της έλλειψης αντίδρασης από το Λιμενικό, ενώ κάνουν ΄λογο για ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο με τούρκους αλιείς.

Με το εξώδικό τους, οι 36 ψαράδες ζητούν τη λήψη μέτρων καθώς, όπως γράφουν, «θεωρούμε πλέον, ως κάτοικοι της παραμεθορίου, ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός άνισου ακήρυχτου πολέμου με αντιπάλους τους Τούρκους αλιείς και τα τουρκικά περιπολικά σκάφη, τα οποία συνεπικουρούν στην παράνομη και λαθραία αλιεία».

Όπως καταγγέλουν, μάλιστα, στις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις τους προς τα αρμόδια όργανα του υπουργείου Ναυτιλίας η απάντηση που έχουν λάβει είναι «ότι, δυστυχώς, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, λόγω του φόβου κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Τούρκοι αλιείς ανενόχλητοι λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ουδέποτε ετέθη θέμα σύλληψής τους ακόμη κι όταν από τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος καταλήφθηκαν εν τω πράττεσθαι να αλιεύουν εντός των χωρικών μας υδάτων, κατά παράβαση του άρθρου 401 του Ποινικού Κώδικα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εξώδικο.

Επιπλέον, ζητούν «να παρέμβει άμεσα ο αρμόδιος εισαγγελέας και να τύχει εφαρμογής το άρθρο 401 του Ποινικού Κώδικα», που προβλέπει συλλήψεις και πρόστιμα.

Στο εξώδικό τους αναφέρεται εξάλλου ότι «η Τουρκία με τη χρήση μεγάλου αριθμού αλιευτικών πλοίων που πλέουν σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και του Θρακικού Πελάγους έχει αρχίσει να “καταλαμβάνει χώρο” με “ειρηνικά μέσα” προσπαθώντας να αποκτήσει έρεισμα ή ενός είδους “χρησικτησίας” θαλάσσιων περιοχών φθάνοντας πλέον εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων».

Ο γ.γ. της Ενωσης Αλιέων Αλεξανδρούπολης Παναγιώτης Καραβέτης, ένας από τους 36 ψαράδες που έστειλαν το εξώδικο, καλεί την κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα έναντι της συνεχιζόμενης  προκλητικότητας των τούρκων αλιέων.

«Το πρόβλημα επεκτείνεται σε όλο το ανατολικό Αιγαίο. Ο Τούρκος πρέπει να σταματάει στα 6 ναυτικά μίλια και στη Λήμνο φτάνουν μέχρι και τα 3 μίλια από τις ακτές, ενώ στη βραχονησίδα Ζουράφα κατεβαίνουν έως και 2 δέκατα του μιλίου από τη στεριά της», εξήγησε ο κ. Καραβέτης.

Όπως κατήγγειλε «δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Το Λιμενικό έρχεται ορισμένες φορές αλλά δεν κάνει κάτι παραπάνω πέρα από μια οπτική επαφή με τους Τούρκους. Μετά από αυτό δεν μπορώ να πω ότι φεύγουν. Γιατί να φύγουν, αφού δεν έχει καμία επίπτωση για τους ίδιους», διερωτάται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας