Ελλάδα με ΝΑΤΟ στη Μ.Θάλασσα-«Μπορεί να υπάρξει πλήγμα στις ελληνορωσικές σχέσεις»

534
Μπορεί να υπάρξει πλήγμα

Ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας μίλησε για τις ελληνορωσικές σχέσεις μετά και από το περιστατικό που έλαβε χώρα το Σάββατο. 

Να υπενθυμίσουμε πως το Σάββατο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως παρακολουθεί το ελληνικό περιπολικό Δανιόλος που βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Μόσχα, έκανε λόγο για πρόκληση στη Μαύρη Θάλασσα εκ μέρους των κρατών του ΝΑΤΟ και εν μέσω της άσκησης Sea Breeze.

«Δυστυχώς το περιστατικό ανήκει σε μια σειρά γενικότερης πρόσδεσης στο ΝΑΤΟικό μπλοκ ειδικά μετά τα νέα νομοσχέδια. Είναι τεράστιο λάθος να πιέζουν ΝΑΤΟικές ναυτικές δυνάμεις τη Ρωσία, να ασκούν ένα είδος προβολής ισχύος στη Μαύρη Θάλασσα, δεδομένου ότι είναι μια πολύ επιθετική κίνηση στον άμεσο χώρο ασφαλείας της Ρωσίας» τονίζει μεταξύ άλλων ο Κ.Γρίβας στο Sputnik.

«Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ατοπήματος, το αντίστοιχο θα ήταν ρωσικά καταδρομικά να κάνουν ασκήσεις έξω από τη βάση του Γκουαντάναμο στις ΗΠΑ, κάτι που στην πραγματικότητα οι Ρώσοι δεν θα επιχειρούσαν» προσθέτει.

«Μπορεί να υπάρξει πλήγμα στις ελληνορωσικές σχέσεις»

Παράλληλα αναφέρει ότι η ΝΑΤΟική ενέργεια στη Μαύρη θάλασσα είναι πρωτοφανής και ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της ψυχροπολεμικής τακτικής. «Ακόμα και ο Ψυχρός πόλεμος έχει κάποιες τακτικές. Οι Αμερικανοί το υπερβαίνουν πλέον αυτό κατά πολύ. Το να συμμετέχει η Ελλάδα σε αυτό το λάθος είναι ακόμα χειρότερο» αναφέρει ο ειδικός και προσθέτει.

«Μπορεί η Ελλάδα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποφάσισαν να ακολουθούν τυφλά τους Αμερικανούς. Έχει διαφορά όμως να συμμετέχει σε μια συμμαχία όπως το ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή να δίνει γροθιά σε έναν παραδοσιακό σύμμαχο».

Την ίδια στιγμή καθιστά σαφές ότι μπορεί να υπάρξει ένα νέο πλήγμα στις ελληνορωσικές σχέσεις αν συνεχιστεί η συμπεριφορά της Ελλάδας.

«Μπορεί να υπάρξει πλήγμα στις ελληνορωσικές σχέσεις. Δεν συμφέρει τη χώρα μας να διαταράξει τις σχέσεις την ώρα της τουρκικής προκλητικότητας και ενώ η Ρωσία στηρίζει την Ελλάδα στο θέμα των ναυτικών μιλίων» αναφέρει.

Η Ρωσία δήλωσε νωρίτερα ότι οι προσπάθειες της Δύσης να «τεστάρει» τα σύνορα της Μαύρης Θάλασσας είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

Οι φετινές ασκήσεις συνδιοργανώθηκαν από την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και περιελάμβαναν 32 πλοία από 32 έθνη, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού HMS Defender που ενεπλάκη με ρωσικό περιπολικό πλοίο στις 23 Ιουνίου, αφού αγνόησε τις εκκλήσεις για έξοδο από τα χωρικά ύδατα της χώρας.

Ενώ οι ασκήσεις ολοκληρώθηκαν το Σάββατο μερικά από τα πλοία της Sea Breeze συμμετέχουν στις ναυτικές ασκήσεις υπό την ηγεσία της Βουλγαρίας και θα παραμείνουν στην περιοχή για κάποιο χρονικό διάστημα, δήλωσε το Ναυτικό των ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας