Δεν υπήρξε ομοφωνία των «28» στη δήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

1264
Κίνα

Στο πλαίσιο διαμόρφωσης της ευρωπαϊκής θέσης δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των 28 κρατών – μελών, δήλωσαν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters βάσει του οποίου η Ελλάδα «μπλόκαρε» επικριτική δήλωση της Ε.Ε. στον ΟΗΕ, σε ό,τι αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Κατά τις ίδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θέση της Ελλάδας είναι ότι η άσκηση αντιπαραγωγικής και συχνά επιλεκτικής κριτικής έναντι συγκεκριμένων μόνο χωρών, δεν βοηθά στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές ούτε στις σχέσεις τους με τη Ε.Ε..
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι και άλλες χώρες διατύπωσαν παρόμοιες επιφυλάξεις κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης της κοινής δήλωσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πηγές, «ο τρόπος που στο σχέδιο της δήλωσης της Ε.Ε. διατυπωνόταν η ευρωπαϊκή θέση ουσιαστικά υπονόμευε ακόμα και την πραγματοποίηση του θεσμοθετημένου διαλόγου Ε.Ε. – Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος μετά από χρόνια και πολλές αναβολές προγραμματίζεται να λάβει χώρα το προσεχές διάστημα».
«Ο διάλογος Ε.Ε. – Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι, άλλωστε  το καταλληλότερο πλαίσιο για τη συζήτηση των θεμάτων αυτών», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Σχόλιο

Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι το θέμα είναι, αν η ως άνω επιφύλαξη της Αθήνας, στο πλαίσιο των επιφυλάξεων και άλλων χωρών της ΕΕ εντάσσεται στην κατεύθυνση μιας ανεξάρτητης πολιτικής ή η κυβέρνηση Τσίπρα – Κοτζιά, λόγω CosCo και λιμανιού Πειραιά, λόγω της κινεζικής εταιρείας που αγόρασε ένα μεγάλο ποσοστό του ΑΔΜΗΕ, θεωρεί υποχρέωση της να λειτουργεί ως “ατζέντης” της Κίνας.

Όλα δείχνουν ότι μάλλον ισχύει το δεύτερο, πράγμα καθόλου ευχάριστο και θετικό για τα συμφέροντα μας στο μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας