ΔΕΗ: Το εγχείρημα που συνεχώς τεμαχίζεται και εκποιείται

1972
δεη

[Το σημείωμα ξεκινάει χρονικά νωρίτερα, για να καταλήξει στον πρόσφατο, ακρωτηριασμό της]

(Μπορείς να πουλήσεις κάτι, μόνο αν αυτό αποδειχθεί ότι είναι δικό σου. Μόνο αν σε εξουσιοδοτήσουν οι ιδιοκτήτες του, αλλά ουδέποτε αν στοιχειοθετεί κλοπιμαία πράξη).

Η ΔΕΗ απ’ το 1951 ξεκίνησε με εξαγορές τοπικών μονάδων παραγωγής ενέργειας και στην συνέχεια γιγαντώθηκε σε δική της βάση.

-Με εσωτερικό και εξωτερικό δανεισμό, που αποπληρώθηκε στο σύνολό του απ’ τον φορολογούμενο.

-Απ’ τους εργαζόμενους, που τοπικά και απόμακρα μετέφεραν την ενέργεια σε νησιά και χωριά, με θανατηφόρες επαγγελματικές ασθένειες.

– Απ’ την υπεραξία του καταναλωτή που αποταμιεύτηκε στο ενεργητικό της.

-Από τις ασφαλιστικές κρατήσεις των εργαζόμενων[ασφάλιση στον εργοδότη-αυτασφάλιση ν. 2773/1966 έως 1999].

-Από τις υποχρεωτικές απαλλοτριώσεις για την εγκατάστασή της και για την εξόρυξη του λιγνίτη.

-Από τον εγχώριο φυσικό πλούτο όπως: ο λιγνίτης, τα νερά, ο ήλιος, ο αέρας και η γεωθερμία.

Ερώτημα: Αν η ΔΕΗ είναι όλα αυτά [και είναι]τότε σε ποιόν μπορεί και πρέπει ν’ ανήκει;

Στο ξεκίνημά της, η 100% κερδοφόρα τότε Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, στα πλαίσια του Κρατικομονοπωλιακού Συστήματος, δημιουργήθηκε για να προσφέρει, φθηνό τιμολόγιο στην τότε μεταπολεμική κατεστραμμένη και κατσιασμένη βιομηχανία-βιοτεχνία και να προσφέρει σαν Δημόσια που ήταν, την σχεδόν ανύπαρκτη ενέργεια στην απόμακρη και εγκαταλειμμένη ύπαιθρο. Η διαπίστωση όμως που έγινε από διεθνείς οικονομικούς κύκλους, ότι θα διατεθούν τρισεκατομμύρια για επενδύσεις στην ενέργεια και ότι τα κέρδη εδώ προσφέρονται, αφύπνισε τα διαρκώς πεινασμένα και μεταξύ τους διαγκωνιζόμενα κεφαλαιοκρατικά αρπακτικά, να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας, ώστε να τα καρπωθούν. Προβλήματα για τους στόχους τους αυτούς υπήρχαν: Ή ΔΕΗ ήταν Δημόσια και έπρεπε να τεμαχιστεί και να μετοχοποιηθεί, ο αριθμός των εργαζόμενων και η αυτασφάλισή τους στον εργοδότη, η ΓΕΝΟΠ το μαζικό αντιπροσωπευτικό συνδικάτο των 22000 εργαζόμενων στο χώρο και το σοβαρότερο όλων: με ποιους στην εξουσία θα είχαν να κάνουν για να φέρουν σε πέρας το αποτρόπαιο έγκλημα. Εξασφαλίζοντας τη συναίνεση των προσκυνημένων δύο τελευταίων[κυβέρνηση και συνδικάτο]ξεπέρασαν όλα τα υπόλοιπα, βάζοντας σε εφαρμογή τους σκοπούς τους, ιδιαίτερα μετά το 1990[κυβέρνηση Σημίτη]. Σπάζοντας την ενιαία και καθετοποιημένη ΔΕΗ σε: ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ[υποσταθμοί, δίκτυα]κλπ για να φαγωθεί η λεία ευκολότερα. Και το μεγαλύτερο έγκλημα που διαπράχθηκε το 1999 από την ίδια κυβέρνηση και επί υπουργίας Ε. Βενιζέλου, ήταν η κατάργηση της αυτασφάλισης, που τα αποθεματικά της είχαν ενσωματώσει στο παρελθόν στα έργα της 4,2 διςe περίπου από τις ασφαλιστικές κρατήσεις των εργαζόμενων. Ποσό που προέκυψε μετά από διαγωνισμό για γίνουν αναλογιστικές μελέτες. Και η μετοχοποίηση την ίδια εποχή των ασφαλιστικών κρατήσεων, πέρασε έτσι στον οποιοδήποτε αγοραστή των μετοχών της.

Τον Οκτώβριο του 2010 και στο 34ο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, [επί κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου όπου προγραμματισμένα επιδιώκονταν η πώλησή της] η ομιλία του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σαν καλεσμένου τότε της ελάσσονος αντιπολίτευσης, έκανε ιδιαίτερη και ενθουσιώδη εντύπωση στους συνέδρους, αφού ομολογούσε ότι και το παραμικρό κομμάτι της ΔΕΗ αν πουληθεί, θα ήταν καταστροφικό γεγονός και έγκλημα για την οικονομία και το λαό της χώρας. Ότι το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπορεύσιμο είδος που οι εθελόδουλες κυβερνήσεις σήμερα [τόνιζε τότε] επιδιώκουν. Θέσεις που περιλαμβάνονταν στο προεκλογικά προγράμματα όλων των εποχών του ΣΥΝ και αργότερα του ΣΥΡΙΖΑ και με την πρόσθετη διατύπωση: «ο ενεργειακός σχεδιασμός και η ορθολογική αξιοποίηση των εγχώριων πόρων είναι έργο της πολιτείας μόνον». Και επειδή το έγκλημα γιγαντώθηκε πρόσφατα με την συμφωνία πώλησης των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της, η προετοιμασία γι’ αυτό [και όχι μόνο] με απαίτηση των αγοραστών, είχε προ πολλού ξεκινήσει.

-Με την κατάργηση του μέχρι τότε υπάρχοντος, Συμβούλιου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής [ΣΕΕΣ], που εισήγαγε στη βουλή τον ενεργειακό σχεδιασμό κάθε φορά για συζήτηση.

-Με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ στις 24-1-2017 να απολυθούν όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και να οδηγηθούν στην πείνα με τους λοιπούς συνταξιούχους του ν. 4387/16 ν. Κατρούγκαλου, ώστε να προσληφθούν νέοι εκτός ΚΚΠ[ Κανονισμός Καταστάσεως Προσωπικού]με μισθούς ανεργίας.

-Οι προσλήψεις στις θυγατρικές των ελπιδοφόρων και του ενεργειακού αύριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας[ΑΠΕ] να γίνονται με ατομικές συμβάσεις. Οι δε δηλώσεις του διοικητή της, ότι πολύ σύντομα η ΔΕΗ θα καλύπτει από αυτές τις πηγές το 50% των αναγκών της, είναι απραγματοποίητες.

-Η αξιολόγηση του προσωπικού να γίνεται στο εξής με το μεσαιωνικό σχέδιο ΗΑΥ 2002 που αφορά την οργάνωση της εργασίας για να προχωρούν όχι οι ικανότεροι, αλλά οι πιο εύκαμπτοι, ευέλικτοι, οι φθηνότεροι κλπ.

Εν τω μεταξύ, με την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, στις 3-9-2009 [κυβέρνηση Κ. Καραμανλή του νεότερου]λανσάρετε το “Nouvelle Organization du Marche de lElecricite” το γνωστό N.O.M.E.[υιοθετήθηκε αργότερα με το τρίτο μνημόνιο και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ]η ΔΕΗ υποχρεώνεται να πουλάει το ρεύμα σε ιδιώτες[ανταγωνιστές-πωλητές ρεύματος] και με τιμή εκκίνησης κάτω του κόστους όπως το ορίζει η ΡΑΕ [Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας]. Σε ποσότητες που προέρχονται από λυγνητική και υδροηλεκτρική παραγωγή και με στόχο, η ανακατανομή των μεριδίων της στη λιανική αγορά να φθάσει στο 50% μέχρι το 2020 σύμφωνα με το ν.4336/2015. Την δε ζημιά αυτή να την περάσει στους καταναλωτές της.

Με το τρίτο μνημόνιο επίσης το καλοκαίρι του 2017, το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ καταλήγει στην κινέζικη εταιρεία «State Grid» και το μεγαλύτερο έγκλημα να συντελείται πρόσφατα με απόφαση πώλησης των δύο λιγνιτικών μονάδων I και ΙΙ στη Μεγαλόπολη και Ι και II στη Μελίτη [περιοχή Φλώρινας, με την δεύτερη να αρχίσει η κατασκευή της για να παραδοθεί τους ξένους]. Και το έγκλημα συντελείται με το πρόσχημα, ότι πωλούνται γερασμένες μονάδες που θα έπρεπε σε λίγο ν’ αποσυρθούν. Με καίριο το ερώτημα: Μα γιατί οι ξένοι αγοράζουν γερασμένες και θνησιγενείς μονάδες; Μήπως ο προϊστάμενος υπουργός κ. Γ. Σταθάκης σαν διαπραγματευτής για την πώληση, έπιασε τους ενδιαφερόμενους στον ύπνο; Αν πράγματι αυτό συμβαίνει, τότε γιατί [και όχι μόνο στη ΔΕΗ] οι δανειστές κερδίζουν συνεχώς πόντους σε βάρος του Λαού και της χώρας μας; Καταλήγοντας:

Η ΔΕΗ σε ιδιωτικά χέρια θα έχει σαν αποτέλεσμα: Το ρεύμα να ακριβύνει, οι υπηρεσίες να επιβαρύνονται για το κέρδος, τα υλικά και οι κατασκευές για τον ίδιο λόγο να σκαρτέψουν. Θα υπάρξουν απολύσεις, εντατικοποίηση και χειροτέρεψη στις συνθήκες δουλειάς. Σε έξαρση οι επαγγελματικές αρρώστιες, τα εργατικά ατυχήματα και πολλά τα θανατηφόρα[το εργατοτεχνικό προσωπικό θρηνεί περίπου, δώδεκα άτομα το χρόνο] και οι αμοιβές του προσωπικού στον καιάδα.,

Το ταξικό και συνεπές ενεργειακό κίνημα, ανέκαθεν και αγωνιστικά επιδίωκε: «ΔΕΗ 100% Δημόσια, ενιαία και καθετοποιημένη σε όλες τις δραστηριότητές της[Παραγωγή, Μεταφορά, Διανομή, Εμπορία] γιατί είναι Λαϊκή περιουσία» και με το σύνθημα από το 1974 που έβγαινε μόνιμα μπροστά χωρίς να το ξεχνάει: «Ρεύμα φθηνό ΔΕΗ για το Λαό.

*Ο Βασίλης Δαμιανός είναι Μέλος της διοίκησης της ΠΟΣ-ΔΕΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας