Γλυπτά του Παρθενώνα: Στη δημοσιότητα η απόρρητη αλληλογραφία Αθήνας-Λονδίνου

1006
παρθενώνα

Το φως της δημοσιότητας είδε η εμπιστευτική αλληλογραφία μεταξύ του βρετανικού και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Στα έγγραφα, η Μεγάλη Βρετανία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να επιστρέψει τα Γλυπτά, παρουσιάζοντας το Βρετανικό Μουσείο ως «νόμιμο ιδιοκτήτη».

Μάλιστα, οι Βρετανοί φέρονται να παραπέμπουν την ελληνική κυβέρνηση στο Μουσείο, το οποίο από την πλευρά του λέγεται ότι συζητά μόνο τον δανεισμό των Γλυπτών και όχι την οριστική επιστροφή τους στην Ελλάδα, θέτοντας ως προϋπόθεση την οριστική παραίτηση της Αθήνας από τη διεκδίκησή τους.

Στις 10 Αυγούστου 2018, η τότε υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου έστειλε επιστολή στον Βρετανό ομόλογό της Τζέρεμι Ράιτ με την οποία του ζητούσε να προσέλθει σε διάλογο για την επανένωση των Γλυπτών σε διακρατικό επίπεδο, επικαλούμενη πρόσφατη σύσταση επιτροπής της Unesco για την εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο την επίτευξη ικανοποιητικής λύσης στο ζήτημα. Συγκεκριμένα, η κα Κονιόρδου πρότεινε να πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο του 2018.

Η απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης ήρθε τέσσερις ολόκληρους μήνες αργότερα, στις 3 Δεκεμβρίου 2018. Εν τω μεταξύ, είχε αλλάξει η ηγεσία στο ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και, ασφαλώς, είχε παρέλθει η προτεινόμενη ημερομηνία έναρξης του διαλόγου. Την Λυδία Κονιόρδου διαδέχθηκε η Μυρσίνη Ζορμπά, στην οποία απευθύνεται η επιστολή του Βρετανού υπουργού. Στην επιστολή αυτή απορρίπτεται το ελληνικό αίτημα, καθώς η βρετανική κυβέρνηση δηλώνει… αναρμόδια.   «Η κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας ήταν ανέκαθεν πρόθυμη να συζητήσει αυτό το θέμα με την Ελλάδα σε διακυβερνητικό επίπεδο, στον βαθμό που αυτό είναι αρμόζον», επισημαίνει ο Ράιτ. Κατά τους Βρετανούς το αίτημα για οριστική επιστροφή των Γλυπτών δεν είναι «αρμόζον», συνεπώς αποκλείεται οποιαδήποτε συζήτηση επ’ αυτού.

«Όπως είναι πασίγνωστο», συνεχίζει ο Βρετανός υπουργός, «τα Γλυπτά του Παρθενώνα (σ.σ. που βρίσκονται) στο Λονδίνο είναι υπό την ιδιοκτησία και τη νομική ευθύνη των Επιτρόπων (Trustees) του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, και βρίσκονται σε μόνιμη δημόσια έκθεση, σε προβεβλημένη θέση στο Μουσείο, εδώ και 200 χρόνια. Αυτό αναφέρθηκε με σαφήνεια όταν η υπουργός Λυδία Κονιόρδου συναντήθηκε με τον προκάτοχό μου στο Λονδίνο το καλοκαίρι».

Οι επιστολές αυτές αποκαλύπτουν σε όλη του την έκταση το «σχέδιο» των Βρετανών ώστε τα Γλυπτά να μην επιστραφούν ποτέ στην Ελλάδα. Αρνούνται πεισματικά να συζητήσουν το θέμα σε κυβερνητικό επίπεδο, απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μόνιμης επιστροφής, ακόμη και τον διάλογο για αυτό το θέμα, ενώ δέχονται να συζητήσουν μόνο το ενδεχόμενο δανεισμού, κι αυτό εφόσον η Αθήνα αναγνωρίσει ότι «νόμιμος ιδιοκτήτης» των Γλυπτών είναι το Βρετανικό Μουσείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας