Αυτοθαυμασμός Τραμπ στον ΟΗΕ: Με μένα οι ΗΠΑ δυνατότερες και πλουσιότερες

1368
τραμπ
«Κατάφερα σε δύο χρόνια όσα κανένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ στο παρελθόν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από τη βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

«Κατάφερα σε δύο χρόνια όσα κανένας άλλος πρόεδρος των ΗΠΑ στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δεν άφησε «αναπάντητα» τα γέλια που ακούστηκαν από την αίθουσα, λέγοντας με χαμόγελο: «Δεν περίμενα αυτήν την αντίδραση».

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανφέρθηκε και στο θέμα του Ιράν, λέγοντας ότι οι Ιρανοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αλλάξουν συμπεριφορά, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα μιας συνάντησης με τον ίδιο, ωστόσο ανυπομονεί να αποκτήσει μαζί τους στο μέλλον μια φανταστική σχέση. Σε δηλώσεις που έκανε πριν από την προγραμματισμένη ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τραμπ επισήμανε: «Δεν θα συναντηθώ με εκείνους μέχρι να αλλάξουν τον τόνο τους. Θα συμβεί. Πιστεύω ότι δεν έχουν άλλη επιλογή. Ανυπομονούμε να αποκτήσουμε τέλειες σχέσεις με το Ιράν, αλλά δεν θα συμβεί τώρα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και για την «τολμηρή», όπως τη χαρκτήρισε, πρωτοβουλία του για την ειρήνη με τη Βόρεια Κορέα. Εντούτοις προειδοποίησε ότι οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ θα παραμείνουν «σε ισχύ έως την αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου.

Πριν από έναν χρόνο, από το ίδιο βήμα, είχε καταφερθεί εναντίον του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και είχε απειλήσει να «καταστρέψει ολοκληρωτικά» τη Βόρεια Κορέα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε επίσης μια αμερικανική «απάντηση» σε περίπτωση που γίνει εκ νέου χρήση χημικών όπλων στη Συρία, καταγγέλλοντας το «χάος» που έχει προκαλέσει στη χώρα η ηγεσία της. «Λεηλατούν τους πόρους του έθνους τους» υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την απομόνωση του Ιράν ζητά ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο Τραμπ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «απομονώσει το ιρανικό καθεστώς», καταγγέλλοντας τη «διεφθαρμένη δικτατορία», σύμφωνα με τον ίδιο, που βρίσκεται στην εξουσία στην Τεχεράνη.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο να κατέχει τα πιο επικίνδυνα όπλα στον πλανήτη», να «απειλεί την Αμερική» ή το Ισραήλ, υπογράμμισε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.

«Ζητάμε από όλα τα έθνη να απομονώσουν το ιρανικό καθεστώς όσο συνεχίζει την επιθετική συμπεριφορά του» και «να στηρίξουν τον ιρανικό λαό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Καταγγέλοντας τη “διεφθαρμένη δικτατορία” στην Τεχεράνη και τους Ιρανούς ηγέτες που σπέρνουν “χάος, θάνατο και καταστροφή” καθώς δεν σέβονται “τους γείτονες ή τα σύνορα ή τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών”, δικαιολόγησε την αποχώρηση της χώρας του από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και την επαναφορά των κυρώσεων, οι τελευταίες εκ των οποίων θα τεθούν σε ισχύ στις 5 Νοεμβρίου. “Εργαζόμαστε με τις χώρες που εισάγουν ιρανικό αργό για να σταματήσουν τις αγορές αυτές”, είπε.

Αντιθέτως, ο Τραμπ δεν έκρυψε την ικανοποίησή του σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα. Ενώ πέρσι επειλούσε να “καταστρέψει ολοσχερώς” τη χώρα αυτή, φέτος εκθείασε την “τολμηρή” πρωτοβουλία του για την επίτευξη ειρήνης με την Πιονγκγιάνγκ. Προειδοποίησε όμως ότι οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Β. Κορέας θα παραμείνουν «σε ισχύ έως την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Για τη Βενεζουέλα, ο Τραμπ υπενθύμισε ότι πριν από κάποιο καιρό “ήταν μια από τις πλουσιότερες χώρες του πλανήτη” αλλά σήμερα βιώνει “μια ανθρωπιστική τραγωδία”. «Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν» τη χώρα, εξαιτίας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, την οποία στηρίζει η Κούβα, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τη Συρία, προειδοποίησε και πάλι ότι η Ουάσινγκτον θα “απαντήσει” στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα, καταγγέλλοντας παράλληλα το “χάος” που έχει σπείρει στη χώρα το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. “Λεηλατεί τους πόρους του έθνους του”, τόνισε.

«Δίκαιο εμπόριο» και μείωση της τιμής του πετρελαίου

Ο Τραμπ ζήτησε επίσης να προωηθούν “δίκαιες και ισόρροπες” εμπορικές συναλλαγές, δικαιολογώντας τις πρόσφατες αποφάσεις του στον τομέα του εμπορίου και ιδίως απέναντι στην Κίνα. Το εμπορικό έλλειμμα με το Πεκίνο “δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τις χώρες του ΟΠΕΚ να προχωρήσουν σε μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου. “Υπερασπιζόμαστε πολλές από αυτές τις χώρες” χωρίς ανταλλάγματα και “εκείνες επωφελούνται από εμάς, επιβάλλοντάς μας αυξημένες τιμές πετρελαίου. Δεν είναι καλό. Θέλουμε να σταματήσουμε να αυξάνουν τις τιμές (…) και να αρχίσουν να τις μειώνουν”, τόνισε.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξαπέλυσε επίσης και εναντίον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) υποστηρίζοντας ότι “στερείτει νομιμοποίησης” και δεν έχει “καμία εξουσία”. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ “δεν θα στηρίξουν, ούτε θα αναγνωρίσουν” το ΔΠΔ το οποίο διεκδικεί να έχει δικαιοδοσία “στους πολίτες όλων των χωρών παραβιάζοντας τις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας” και επέμεινε: “Δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ την αμερικανική εθνική κυριαρχία σε μια παγκόσμια γραφειοκρατία, μη εκλεγμένη και ανεύθυνη”, απορρίπτοντας την “ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης”.

“Η Αμερική κυβερνάται από τους Αμερικανούς. Απορρίπτουμε την ιδεολογία της παγκοσμιοποίησης και αγκαλιάζουμε το δόγμα του πατριωτισμού”, είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε επίσης ο Τραμπ, οι ΗΠΑ θέλουν να μειώσουν τη συνεισφορά τους στο 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων στον ΟΗΕ και η βοήθειά τους θα δίνεται «στις χώρες φίλους».«Στο πλαίσιο των προσπαθειών μας μεταρρύθμισης (του ΟΗΕ), είπα στους διαπραγματευτές μας ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταβάλλουν άνω του 25% του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών επιχειρήσεων» (6,689 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων το 28,5% καταβάλλει έως σήμερα η Ουάσιγκτον), προκειμένου να ενθαρρύνουμε τις υπόλοιπες χώρες να «επωμιστούν κι εκείνες αυτό το βαρύ φορτίο», σημείωσε ο μεγιστάνας.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί η βοήθεια που καταβάλλεται από τις ΗΠΑ στις ξένες χώρες. «Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής βοήθειας στον κόσμο» υπογράμμισε. «Στο μέλλον, θα δίνουμε διεθνή βοήθεια αποκλειστικά σε εκείνους που μας σέβονται και, ειλικρινά, στους φίλους μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας