Αρνητική «πρωταθλήτρια» η Ελλάδα και στην έμμεση φορολογία των πολιτών

1066
προπαγάνδα

Αρνητική «πρωταθλήτρια» αναδεικνύεται η Ελλάδα όσον αφορά το ύψος των έμμεσων φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς κατατάσσεται ανάμεσα σε 36 χώρες στη δεύτερη θέση, γεγονός που αναδεικνύει τις στρεβλώσεις που επέφερε στο φορολογικό σύστημα η πολιτική επιλογή της αύξησης ειδικών φόρων κατανάλωσης και ΦΠΑ σε πρωτοφανή επίπεδα.

Τα στοιχεία της έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την εξέλιξη των φορολογικών εσόδων στα κράτη – μέλη του είναι αποκαλυπτικά. Το 2015, το σύνολο των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα αντιστοιχούσε στο 36,6% του ΑΕΠ.

Το 2017, εκτινάχθηκε στο 39,4% του ΑΕΠ με αύξηση των επιβαρύνσεων κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες, την υψηλότερη μεταξύ 36 χωρών. Ο μέσος όρος των φορολογικών εσόδων ως προς το ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ το ίδιο διάστημα από 33,7% αυξήθηκε οριακά στο 34,2%.

Με την ελληνική οικονομία να έχει χάσει ένα πρωτοφανές ποσοστό 25% του ΑΕΠ της από το 2010, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ «χτύπησε» 24% με μαζικές μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών από τον μειωμένο στον κανονικό συντελεστή, το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους περιορίστηκε στα 9.100 ευρώ, οι εκπτώσεις ΦΠΑ στα νησιά καταργήθηκαν, οι φοροαπαλλαγές εξαφανίστηκαν, οι προκαταβολές φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες έφτασαν στο 100%, ο ΕΝΦΙΑ αντί να καταργηθεί, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά η κυβέρνηση, παρέμεινε στο ύψος του, με τις αντικειμενικές μάλιστα να απειλούν να ανάψουν νέες φωτιές από το 2019.

Παράλληλα, ένα τσουνάμι αυξήσεων στους έμμεσους φόρους και εφεύρεσης νέων φόρων (στον καφέ, στις διανυκτερεύσεις σε δωμάτια και ξενοδοχεία, στη συνδρομητική τηλεόραση…) και τελών χτύπησε αδιακρίτως τον ελληνικό λαό.

Μόνο η Ουγγαρία (16%) μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ εμφανίζει μεγαλύτερο ποσοστό έμμεσων φόρων ως προς το ΑΕΠ της. Σε επιμέρους έμμεσους φόρους, και πάλι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά τις επιβαρύνσεις ανάμεσα σε 36 χώρες. Για παράδειγμα, στη χώρα μας το 65,7% της τιμής της αμόλυβδης είναι καθαροί φόροι, όταν στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 55%.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης τα νοικοκυριά, σε κάθε ευρώ καυσίμου, επιβαρύνονται με 50,9% ευρώ φόρων, όταν αντίστοιχα στην Ισπανία η συμμετοχή των φόρων στην τιμή είναι μόλις 30,7%. Οσον αφορά τον ΦΠΑ, και σε αυτό το μέτωπο η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των επιβαρύνσεων. Με τον μέσο όρο στο 19,2%, την Ελλάδα (24%) ξεπερνούν μόνο οι Ουγγαρία (27%), Δανία και Νορβηγία (25%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας