Αποκλιμάκωση στις αποδόσεις ελληνικών και ιταλικών ομολόγων

1130
αποδόσεις

Καθοδικά κινήθηκαν χθες, Δευτέρα 29 Οκτωβρίου, οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου, με τους επενδυτές να ποντάρουν σε έναν συμβιβασμό ανάμεσα στη Ρώμη και τις Βρυξέλλες, αποτιμώντας θετικά την απόφαση της Standard & Poors να μην υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας. Η απόδοση του ιταλικού 10ετους ομολόγου υποχώρησε στο 3,27%, στηρίζοντας και τους ελληνικούς τίτλους.

Στον αντίποδα, πιέσεις ασκούνται στα γερμανικά ομόλογα, στον απόηχο της απόφασης της Άγκελα Μέρκελ να αποχωρήσει το 2021 από την καγκελαρία.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διολίσθησε χθες κατά 10 μονάδες βάσης ή 2,21% και βρισκόταν στις 17.45 στο 4,21%, ενώ είχε κλείσει στο 4,30% την περασμένη εβδομάδα. Το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων βρίσκεται στις 382 μονάδες βάσης. Πτωτικά σε σύγκριση με την Παρασκευή -όταν και είχε ανέλθει στο 3,42%- κίνεται η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, που κυμαίνεται στο 3,33%. Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα στον διεθνή παράγοντα, ακολουθώντας τις διακυμάνσεις των επιτοκίων των ομολόγων στην Ευρώπη και ειδικότερα στον ευρωπαϊκό νότο.

Στην αγορά κρατικού χρέους της γηραιάς ηπείρου το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 0,39%. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ενισχύεται κατά μία μονάδα βάσης στο 0,75%, ενώ το επιτόκιο του 10ετούς βρετανικού ομολόγου ενισχύεται κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 1,41%.

Στον ευρωπαϊκό νότο, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας υποχωρεί κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,54%, με την απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς να διολισθαίνει κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,87%.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 3,27%, καταγράφοντας πτώση 17 μονάδων βάσης σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού βρίσκεται στις 288 μονάδες βάσης.

Στο μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου ενισχύεται κατά τρεις μονάδες βάσης, στο 3,11%.

Η απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να μη διεκδικήσει εκ νέου την αρχηγία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος μετά από 18 συναπτά έτη , επηρέασαν χθες αρνητικά το ευρώ. Νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1382 δολ. από το επίπεδο των 1,1393 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

1 σχόλιο

  1. Ένα λάθος που κάνουν δυστυχώς οι οικονομολόγοι στη χρήση της γλώσσας μας,είναι το ρήμα διαπραγματεύομαι,που έχει πάντοτε ενεργητική σημασία.Οι άνθρωποι διαπραγματεύονται.Τα αντίστοιχα προϊόντα δε “διαπραγματεύονται”,αλλά διακινούνται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας