Ανώδυνη και συντηρητική Συνταγματική Αναθεώρηση: Ποια άρθρα θα τροποποιηθούν

986
συνταγματικ
Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε την Αναθεώρηση για σειρά άρθρων του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η αλλαγή προς το χειρότερο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η αμφιλεγόμενη θεσμοθέτηση της ψήφου των αποδήμων, η θεσμοθέτηση δήθεν ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και ο “περιορισμός” του βουλευτικού ακαταδίωκτου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, εγκρίθηκαν:

  • η αλλαγή στο άρθρο 21 παρ. 1 : Η πρόταση της ΝΔ για την θεσμοθέτηση δήθεν ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος συγκέντρωσε 190 ψήφους.
  • η αλλαγή στο άρθρο 32 παρ. 4 : Η πρόταση της ΝΔ για μονοκομματική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς μεσολάβηση εκλογών συγκέντρωσε 158 ψήφους.
  • η αλλαγή στο άρθρο 54 παρ. 4 : Η αμφιλεγόμενη πρόταση της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων συγκέντρωσε 212 ψήφους.
  • η αλλαγή στο άρθρο 62 : Η πρόταση της ΝΔ για τον “περιορισμό” του βουλευτικού ακαταδίωκτου συγκέντρωσε 179 ψήφους.
Αναλυτικά οι αλλαγές στα άρθρα του Συντάγματος

Εννέα άρθρα συνολικά αναθεωρούνται σύμφωνα με την ψηφοφορία για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Με 158 ψήφους «πέρασε» το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής, ενώ 274 ψήφους έλαβε η κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας στο άρθρο 86, που ήταν κοινή πρόταση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

Με 179 υπέρ εγκρίθηκε η αναθεώρηση για τον “περιορισμό” του βουλευτικού ακαταδίωκτου, ενώ το άρθρο 54 για την ψήφο των αποδήμων αναθεωρείται με 212 ψήφους.

Η συνταγματοποίηση του δήθεν ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κοροιδϊα αναθεωρείται σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ με 190 ψήφους, ενώ τίθεται προς αναθεώρηση και η σύσταση εξεταστικών επιτροπών από την κοινοβουλευτική μειοψηφία με 189 ψήφους.

Η εξομοίωση στρατιωτικών με τακτικών δικαστών έλαβε 189 ψήφους, ενώ η εκλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών με 3/5 έλαβε 158 ψήφους.

Αναλυτικά:

Με 158 ψήφους πέρασε η αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, ενώ με 179 ψήφους ο περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας, με την κατάργηση της σύντομης παραγραφής των υπουργικών αδικημάτων να λαμβάνει 274 ψήφους. Αποτελούν τις σημαντικότερες από τις εννέα διατάξεις της τέταρτης Συνταγματικής Αναθεώρησης μετά το Σύνταγμα του 1975.

Ψήφισαν 297 βουλευτές και απουσίαζαν τρεις. Οι διατάξεις που τροποποιήθηκαν είναι:

1. Αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από εθνικές εκλογές (άρθρο 32). Ο Πρόεδρος θα μπορεί να αναδεικνύεται ακόμα και με σχετική μονοκομματική πλειοψηφία στη Βουλή. Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Δεν ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ5.

2. “Περιορισμός” των προνομιακών ρυθμίσεων περί ποινικής ευθύνης υπουργών (άρθρο 86), που προβλέπει την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για τη διαγραφή των αδικημάτων. Η διάταξη έλαβε 274 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και την ερμηνευτική δήλωση που είχε καταθέσει, η οποία, όπως αναμενόταν, δεν πέρασε. Συγκέντρωσε 84 ψήφους. Καταψήφισαν 125 βουλευτές.

3. Η αμφιλεγόμενη ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού (άρθρο 54). Η διάταξη έλαβε 212 ψήφους, 84 «όχι» και ένας δήλωσε «παρών». Δεν ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

4. Θέσπιση (“αδύνατης”) λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας (άρθρο 73). Η διάταξη έλαβε 254 ψήφους. Καταψηφίστηκε από 32 βουλευτές. 11 βουλευτές δήλωσαν «παρών»

5. “Περιορισμός” του βουλευτικού ακαταδίωκτου (άρθρο 62) Η διάταξη έλαβε 179 ψήφους, 117 καταψήφισαν και ένα «παρών».

6. Σύσταση εξεταστικών επιτροπών κατ’ εξαίρεση του κανόνα της πλειοψηφίας (άρθρο 68). Η διάταξη έλαβε 189 ψήφους. Καταψήφισαν 94 βουλευτές και 14 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

7. Επιλογή μελών Ανεξάρτητων Αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, αντί 4/5 που ισχύει σήμερα άρθρο 101). Η διάταξη έλαβε 158 ψήφους. Καταψήφισαν 139 βουλευτές.

8. Εγγύηση δήθεν αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους (άρθρο 21). Η διάταξη έλαβε 190 ψήφους, 107 βουλευτές καταψήφισαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας