Ανεπιτυχής εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Β.Κορέα

1814
Κορέα

Δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα, πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής, η οποία σύμφωνα με νοτιοκορεατικές πηγές ανατινάχθηκε λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του χωρίς να βγει από τη βορειοκορεατική επικράτεια.
Εκπρόσωπος της Διοίκησης Ειρηνικού των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ (USPACOM) δήλωσε ότι η εκτόξευση έγινε περί τις 10:30 ώρα Χαβάης (23:33 ώρα Ελλάδας) από πεδίο κοντά στο αεροδρόμιο Πουκτσάνγκ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι ο πύραυλος ήταν πιθανόν μεσαίου βεληνεκούς, είναι γνωστός ως KN-17 στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και διαλύθηκε πολύ λίγο μετά την απογείωσή του.
Σε ανάρτησή του στο twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump κατηγόρησε την Πιονγιάνγκ ότι με τη νέα εκτόξεση πυραύλου επέδειξε «περιφρόνηση» στις επιθυμίες της Κίνας.
«Η Βόρεια Κορέα περιφρόνησε τις επιθυμίες της Κίνας και του πολύ σεβαστού προέδρου της όταν εκτόξευσε, αν και ανεπιτυχώς, έναν πύραυλο σήμερα. Άσχημο!» έγραψε ο Trump λίγες ώρες μετά τη δοκιμή.
Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι η κυβέρνηση Trump ενδέχεται να αντιδράσει στη νέα αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή της Β.Κορέας επισπεύδοντας τα σχέδιά της για την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, συμπεριλαμβανομένων μέτρων τα οποία θα στοχοθετούν συγκεκριμένες βορειοκορεάτικες και κινεζικές νομικές οντότητες.
Καθώς η Βόρειος Κορέα συνεχίζει να δρα αψηφώντας τις πιέσεις των ΗΠΑ και του βασικού της συμμάχου, της Κίνας, η Ουάσινγκτον ενδέχεται επίσης να αποφασίσει τη διεξαγωγή νέων ναυτικών γυμνασίων και την ανάπτυξη περισσότερων ναυτικών και αεροπορικών μέσων στην περιοχή σε μια επίδειξη δύναμης, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
«Είναι πιθανό να επισπευστεί κάτι» είπε ο αξιωματούχος ερωτηθείς για την επιβολή νέων μονομερών κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ.
Κατά την ίδια πηγή, η εκτόξευση του πυραύλου είναι μια «πρόκληση» που η αμερικανική κυβέρνηση περίμενε ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στη Νότιο Κορέα την 9η Μαΐου, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump ίσως αξιοποιήσει τη δοκιμή για να πιέσει ακόμη περισσότερο το Πεκίνο να συνετίσει τη Βόρεια Κορέα.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson και ο Κινέζος ομόλογός του Wang Yi είχαν συνομιλίες στη Νέα Υόρκη μετά τη συνεδρίαση σε επίπεδο ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγη ώρα πριν από την τρίτη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ μέσα σε αυτόν τον μήνα.
Οι δύο ΥΠΕΞ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην ειρηνική διευθέτηση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΞ της Κίνας.
«Και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο παραμένει προβληματική, επαναβεβαιώνουν τον στόχο της αποπυρηνικοποίησής της και δεσμεύονται σε μια ακόμα πιο αυστηρή τήρηση των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ, ενώ τάσσονται επίσης υπέρ μιας ειρηνικής λύσης μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων» αναφέρει η ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας