Έκκληση… 47 νέων επιστήμονων στο πρωθυπουργό, για εξόρυξη υδρογονανθράκων

773
47 νέων επιστήμονων στο πρωθυπουργό

Το τελευταίο διάστημα οι εξελίξεις γύρω από την αγορά της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι, καθώς οι εταιρείες που έχουν εμπλακεί στη διαδικασία των ελληνικών ερευνών εμφανίζονται να έχουν αποθαρρυνθεί από την ανύπαρκτη πρόοδο και τη μάλλον αρνητική αντιμετώπιση από πλευράς πολιτείας.

Με αφορμή το αρνητικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί στην ελληνική αγορά των υδρογονανθράκων, μια ομάδα 47 νέων στελεχών, που εξειδικεύονται στον τομέα και απασχολούνται σε θέσεις ευθύνης μεγάλων εταιρειών, οργανισμών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό, απηύθυνε πρόσφατα ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση στον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκα, τον υπουργό ανάπτυξης και επενδύσεων Α. Γεωργιάδη και το διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ Α. Στεφάτο, σε μια προσπάθεια να υπάρξει ανακίνηση του ενδιαφέροντος για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Πρόκειται για μια ομάδα νέων επιστημόνων, με σημαντική επαγγελματική εμπειρία καθώς κάποιοι εξ αυτών εργάζονται σε μεγάλες διεθνείς εταιρείες και οργανισμούς πετρελαίου στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα την επιστολή υπογράφουν ερευνητές και σπουδαστές ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, οι οποίοι στράφηκαν στην αγορά των υδρογοναθράκων, έχοντας γίνει αποδέκτες των εξαγγελιών και των αποφάσεων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2012 για ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς υδρογονανθράκων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή “Το όραμα για παραγωγή πετρελαίου στη δυτική Ελλάδα, η ίδρυση τριών συναφών μεταπτυχιακών προγραμμάτων και η προσέλκυση μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών αποτέλεσε για εμάς την υπόσχεση του κράτους, ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν μεγάλες ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό με τη συγκεκριμένη εξειδίκευση”.

Ωστόσο όπως αναφέρει η ανοιχτή επιστολή τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον από τις ελληνικές κυβερνήσεις βαίνει σταθερά μειούμενο και μετά το πάγωμα των νέων αδειδοτήσεων το 2015 φτάσαμε στο σήμερα και στις πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι η Ελλάδα δε θα γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και αερίου, που μεταφράζονται ως αδιαφορία, αν όχι αποστροφή προς τις επενδύσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στην χώρα.

ΠΗΓΗ: CAPITAL -Χάρης Φλουδόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας