Ύμνος εις την ελευθερίαν υποκριτές

1705
λόγους

21η Μαΐου 2018 Κέρκυρα. Γιορτές να γίνονται, επετείους να τιμάμε, αδελφωμένοι υπό τη γλυκιά κερκυραϊκή νύχτα, ανοίγοντας επιτέλους την πρώτη καλοκαιρινή γκαρνταρόμπα. Αναγορεύσεις των εκπροσώπων του σκοταδισμού και των επαγγελματιών Ελλήνων σε επίτιμους διδάκτορες, πρώτες παγκόσμιες μουσικές εκτελέσεις (ίσως θα έρθει κ η σειρά σου καημένε Ν. Σκαλκώτα). Εκθέσεις με τα προσωπικά αντικείμενα του Καποδίστρια – διότι η πατρίδα δεν ξεχνά – και ας μην ισοδυναμούν ούτε με το μαντήλι του Κατσαντώνη. Τέχνη να γίνεται, πολιτισμό να παίζουμε, στάχτη στα μάτια των παιδιών μας να ρίχνουμε. Εμείς να’ μαστε καλά και να μιλάμε ευρωπαϊκά. Ας υποθηκεύουν το μέλλον της επόμενης γενιάς οι κυβερνήσεις, αρκεί να έρχονται στα εγκαίνια να μιλάνε για ελευθερία και δημοκρατία.

Στη Συρία και τη Γάζα 246 δολοφονημένα παιδιά μέσα σε δυο μήνες με την πολιτική σας στήριξη, με επίσημες αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης για ουσιαστική και άμεση ενίσχυση της νατοϊκής πολιτικής και της Ισραηλινής θηριωδίας (αυτοάμυνας κατά το Υπ. Εξωτερικών). Ο κύριος Βούτσης γνωρίζει καλά ότι η Ελλάδα ψήφησε ΟΧΙ στην κατάργηση των πυρηνικών όπλων στο Συμβούλιο του ΟΗΕ, αλλά εμβριθώς θα μας αναπτύξει την ιδεολογική διαφορά μεταξύ ανεξαρτησίας και αυτονομίας του Έθνους. Συγγνώμη …όντως δεν είναι του πνεύματος των ημερών. Δεν είναι έτσι κι αλλιώς κοντά μας οι Συρίες, οι Λωρίδες της Γάζας και όλα αυτά. Έτσι όμως έλεγε και η Γιουγκοσλαβία, έτσι έλεγε και η Ελλάδα με τρεις πολέμους, έναν εμφύλιο και δυο δικτατορίες μέσα στον 20ο αιώνα.

21η Μαΐου 2018 Κέρκυρα. Χαρές να έχουμε και ας μην ξέρουμε πια τι απέμεινε από την Ελλάδα και την Ελευθερία. Ο Δήμαρχος ικανοποιημένος θα ανακοινώνει την επιτυχία των gala, ενώ πίσω από τις κάμερες τα σκουπίδια με πραγματικό ανάστημα θα περιμένουν την ΑΚΤΩΡ για να μαζευτούν. Όπως τα λιμάνια την Dogus Group, τα αεροδρόμια τη Fraport, ο ΟΛΠ την Cosco, το σιδηροδρομικό δίκτυο την TrenItalia, κλπ. Σα μάννα δηλαδή εξ ουρανού, όπως ακριβώς περίμενε τις προστάτιδες δυνάμεις το Φανάρι, οι Ιγνάτιοι, τα Ιερατεία και οι Διδάσκαλοι του Γένους μεταξύ των οποίων αρχικά και ο Καποδίστριας με τα διπλωματικά κειμήλια του. Όπως αργότερα ο Βασιλιάς Γεώργιος περίμενε την Αγγλία να διαλύσει το μοναδικό απελευθερωτικό κίνημα αντίστασης στην Ελλάδα στα βουνά, όπως σήμερα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι τράπεζες, ο εγχώριος καπιταλισμός και οι κυβερνήσεις των Μνημονίων, περιμένουν τις πολυεθνικές να ανορθώσουν οικονομικά το Έθνος.



Οι εκτελεστικοί μηχανισμοί και οι θιασώτες αυτής της κλασσικής για την Ελλάδα υποτακτικής πολιτικής, μέσα σε εδέσματα και μελωδίες, θα τιμήσουν την ελευθερία. Ο κ. Κοντονής θα αναφερθεί στο πανανθρώπινο δικαίωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, στην ελευθερία να ψηφίζεις την περικοπή των κονδυλίων για την υγεία και την παιδεία, τις αντι-εργατικές ρυθμίσεις, τη φτωχοποίηση των μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, την ανεργία και την περικοπή των συντάξεων. Θα μιλήσουν με τον κ. Βούτση, για την ελευθερία του να ψηφίζεις υπέρ των εξορύξεων προς όφελος των πολυεθνικών, της καταπάτησης του φυσικού πλούτου στη χώρα μας, το ξεπούλημα των κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων. Θα μιλήσουν για το πνεύμα ελευθερίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων και το ειρηνικό πνεύμα των βάσεων του ΝΑΤΟ (οι ίδιοι άλλωστε συμμετείχαν σε πορείες ειρήνης και στις διαδηλώσεις κατά της ελληνικής κυβέρνησης που βοήθησε τη διέλευση στρατευμάτων του ΝΑΤΟ [σχέδιο “Joint Guardian” Ιούλιος του ‘99] από τη Θεσσαλονίκη στη Γιουγκοσλαβία), θα μιλήσουν για την κρατική βια και την καταστολή των σωμάτων ασφαλείας, τις διώξεις αγωνιστών ακόμη και μαθητών. Συγγνώμη …πάλι ξεχάστηκα. Μια απλή επέτειος βρε αδερφέ με δυο εκδηλώσεις θα γίνει.

Τόσο απλή όσο και το αίμα που χύνεται στη Γάζα, τόσο απλή όσο και η πολιτική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υπογράψει ενεργειακή και στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ. Πού πήγε – μια που το κουβεντιάζουμε – η ελευθερία μετακίνησης των πολιτών, πόσο μάλλον των οικονομικών και πολεμικών προσφύγων; Πόσα θύματα της “ελευθερίας” σας θα στοιβάξετε ακόμα στα στρατόπεδα μεταναστών και πόσους φράχτες θα αφήσετε ακόμα υψωμένους; Τα κονδύλια για αυτά τα στρατόπεδα της ντροπής, ισοδυναμούν με το μισθό 10 συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ για το ξεπούλημα της χώρας. Ο ύμνος εις την ελευθερίαν όμως κ.κ. Βούτση και Κοντονή, γράφτηκε γι’ αυτούς που δεν έβλεπαν συμβιβασμό, γράφτηκε για όσους δεν έβλεπαν τοίχο και “αχαρτογράφητα νερά” μπροστά τους. Γράφτηκε για όσους έχουν αρετή και τόλμη. Η υποκρισία σας έγκειται στο ότι ακριβώς αυτά θα απαγγείλετε μπροστά στον κερκυραϊκό λαό την 21η Μαΐου. Δεν θα σας συγχωρέσει όμως η συνείδηση του λαού, ειδικά με το θέμα του Ισραήλ, γιατί έμμεσα οπλίζετε το χέρι όσων δολοφονούν κράτη που και αυτά για ανεξαρτησία παλεύουν, όπως κάποτε πάλευε για χρόνια η δύσμοιρη Ελλάδα. Άρα αν πείτε την αλήθεια, θα είστε απλά εκτός θέματος στην επέτειό μας.



Ευχές να δίνονται, εύσημα να αποδίδονται, λόγους περί δημοκρατίας και ανεξαρτησίας να βγάζουμε στα κανάλια. Θα επισκεφτούμε λίγο τους αυτοδιοικητικούς, λίγο το Λιστόν και θα χαμογελάμε από συνήθεια. Κατ’ ιδίαν θα επιστήσουμε την προσοχή στον Δήμαρχο για τα ζητήματα δημοκρατίας. Να συγκαλείς που και που – έτσι για ξεκάρφωμα – την αυτοδιοικητική σου παράταξη, να ρωτάς κανέναν σύμβουλο, μην ασκείς μια αυτάρεσκη ολιγαρχική τακτική, μην ξηλώσεις το ΔΗΠΕΘΕ επειδή δεν μπαίνει η δική σου καλλιτεχνική διευθύντρια και αρνείσαι Προκήρυξη με κανόνες μοριοδότησης, γιατί δεν φρόντισες από νωρίς με έναν ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο το θέμα των απορριμμάτων …και τέτοια. Με δυο λόγια, προσπάθησε να θυμίζεις κάτι από αριστερό, διότι εκλογές έρχονται και σε ολόκληρη τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 30 δημάρχους ενώ το ΠΑΣΟΚ 100. Δεν αρκεί ο νεομνημονιακός “Κλεισθένης” για να κερδίσουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εδώ – σαν σήμερα – ολόκληρα Επτάνησα ενώθηκαν με την Ελλάδα, δεν θα ενωθείς εσύ με την παράταξή σου;

Έτσι απλά, εν τέλει, όλα είναι ένα. Από τα πιο σημαντικά μέχρι τα πιο ασήμαντα. Ένας αχταρμάς όπως ακριβώς παρουσιάστηκε εδώ, μια σούπα υποκρισίας, επαγγελματισμού, ιδεολογίας, αδίστακτης πολιτικής, μωροφιλοδοξίας, συμφέροντος, καλλιτεχνίτιδας και λογιοτατισμού. Λόγια που απορρέουν από αυτές τις σίγουρες συνταγές επιτυχημένης πολιτικής καριέρας, θα ακούσουμε στην επέτειό μας. Πάντα από αυτούς που θίγουν και καταπατούν τα δικαιώματα των πολιτών. Πάντα από αυτούς που καταδυναστεύουν τη χώρα. Τους κατέχοντες και τους κουτούς δορυφόρους τους. Ναι λοιπόν. Ύμνος εις την ελευθερίαν υποκριτές. Μακάρι ένας στίχος του να τρυπήσει τα αυτιά και τη συνείδησή σας.

* Ο Λάμπρος Ντούσικος είναι Δρ Φιλοσοφίας της Επιστήμης VUB – ULB

**Πηγή: corfupress.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας