Όλη η Βαρκελώνη έγινε μια φωνή υπέρ των προσφύγων

1767
βαρκελώνη

Τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έδωσαν το παρών στη μαζική διαδήλωση του Σαββάτου στη Βαρκελώνη, όπως γράφει ο καταλανικός Τύπος, ζητώντας από την ισπανική κυβέρνηση να υποδεχθεί «τώρα» τους χιλιάδες πρόσφυγες που είχε δεσμευτεί να φιλοξενήσει το 2015.
«Εμείς θέλουμε να υποδεχθούμε» τους πρόσφυγες (volem acollir στα Καταλανικά) ήταν το κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης, με την δήμαρχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας να έχει καλέσει τους πολίτες «να κατακλύσουν τους δρόμους».
Και οι πολίτες ανταποκρίθηκαν μαζικά. Αργά το απόγευμα του Σαββάτου η κεντρική λεωφόρος που διασχίζει την παλιά πόλη έως το λιμάνι ήταν ασφυκτικά γεμάτη με το πλήθος να κρατά πλακά και πανό που έγραφαν «όχι πλέον δικαιολογίες, να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες τώρα».
Την κινητοποίηση οργάνωσε η πλατφόρμα «Η πατρίδα μας είναι η πατρίδα σας» (Casa nostra, casa vostra, στα Καταλανικά).
Η αστυνομία από την πλευρά της κάνει λόγο για τουλάχιστον 160.000 διαδηλωτές.
Βάσει των δεσμεύσεων της Μαδρίτης προς την ΕΕ, η Ισπανία έπρεπε να υποδεχθεί περίπου 16.000 υποψηφίους για χορήγηση ασύλου μέσω της διαδικασίας μετεγκατάστασης από άλλες χώρες, αρχής γενομένης το 2015. Μόλις 1.100 έχουν έρθει έως σήμερα.
Οι διαδηλωτές κατέληξαν το βράδυ του Σαββάτου, σε μια συμβολική κίνηση, στο λιμάνι της πόλης, που βρέχεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου περισσότεροι από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν την ζωή τους το 2016.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας