Ψυχρολουσία από Ντομπρόβσκις: “Ταμείο Ανάκαμψης” Ε.Ε με μνημόνια νεοφιλελεύθερων “μεταρρυθμίσεων”

1327
ντομπρόβσκις

Ψυχρολουσία για τον ελληνικό λαό αποτέλεσαν οι επεξηγήσεις του επικεφαλής της Οικονομικής και Νομισματικής πολιτικής της Κομισιόν Βάντις Ντομπρόβσκις σχετικά με το “Ταμείο Ανάκαμψης” της Ε.Ε και του τρόπου που θα δοθούν τα κονδύλια του στα κράτη-μέλη και ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ρητά ότι τα κονδύλια του “Ταμείου Ανάκαμψης” θα δοθούν με δόσεις  και με βάση ορόσημα που θα συναρτώνται με την υλοποίηση συμφωνημένου ανάμεσα στο κράτος-μέλος  και την Ε.Ε σχεδίου και προγράμματος “μεταρρυθμίσεων” και “ανθεκτικότητας” που θα υπακούουν στις “ευρωπαϊκές( βλέπε γερμανικές) προτεραιότητες“. Με δύο λόγια με την εφαρμογή πιεστικών μνημονιακών προγραμμάτων, μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις της Ε.Ε δεν είναι τίποτα άλλο παρά νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις οικονομιών και κοινωνιών σε όφελος του χρηματιστικού και πολυεθνικού κεφαλαίου και σε βάρος των εργασιακών σχέσεων. Αυτού του είδους τα μνημόνια συνδεδεμένα με  το “Ταμείο Ανάκαμψης” θα είναι ιδιαίτερα επαχθή για υπερχρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα που βρίσκεται ήδη υπό καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Ο Β. Ντομπρόβσκις προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι όχι μόνο το ύψος αλλά και οι όροι και οι δεσμεύσεις που θα συνοδεύουν το “Ταμείο Ανάκαμψης”, θα επιδεινωθούν σημαντικά κάτω από την πίεση του κουαρτέτου των “σκληροπυρηνικών” χωρών της Βόρειας Ευρώπης.

«Για την Ελλάδα υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη», τόνισε ο επικεφαλής της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Κομισιόν Βάντις Ντομπρόβσκις σχετικά με το πακέτο ανάκαμψης προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Όπως επισημάνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», οι δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να εμπεριέχονται στο ελληνικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την αξιοποίηση των πόρων των 32 δισ. ευρώ (δάνεια και χρηματοδοτήσεις) που αναλογούν στην Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η αποδέσμευση των πόρων προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα γίνεται σε δόσεις και θα συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένα ορόσημα, τα οποία ναι μεν θα συμφωνούνται με τα κράτη – μέλη, αλλάθα συναρτώνται με τις συστάσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Δηλαδή των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών με στόχο την ανατροπή στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό σύστημα, με όρους μνημονίου, άσχετα πώς θα το «βαφτίσουν» οι Βρυξέλλες. 

Άλλωστε, στη συμφωνία υπάρχει και η ρητή αναφορά πως «στη συνέχεια τα κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ θα εξακολουθήσουν να δεσμεύονται για την ενίσχυση των οικονομικών και χρηματοοικονομικών θεμελίων, σύμφωνα με τα πλαίσια οικονομικής και φορολογικής συνεργασίας και επιτήρησης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ». Δηλαδή με όλους τους όρους και τους κανόνες που προβλέπονται για τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και άρα την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας για τη διατήρηση τους.

Ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε ταυτόχρονα ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να καταθέσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία θα συμφωνηθούν με την Επιτροπή και στα οποία θα θέτουν συγκεκριμένα ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδότησης. «Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε μια βαριά γραφειοκρατική διαδικασία αλλά να είμαστε σίγουροι ότι η χρηματοδότηση χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και τις προκλήσεις, που διατυπώνονται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο» πρόσθεσε ο Ντομπρόβσκις για το Recovery and Resilience Facility (RRF).

Αναφερόμενος σε παραδείγματα έργων που μπορούν να υπαχθούν στο RRF ο κ. Ντομπρόβσκις έδωσε έμφαση στις δύο βασικές προτεραιότητες της ΕΕ – την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Μίλησε για επενδύσεις που βελτιώνουν την ενεργειακή επάρκεια, αυξάνουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη δημιουργία υποδομών αποθήκευσης data, την ενίσχυση της ψηφιακής εκπαίδευσης.

Σε όλους εκείνους τους τομείς της οικονομίας που οι Ευρωπαϊκές πολυεθνικές έχουν αποφασίσει να στρέψουν τις «μπίζνες» τους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας