Φρίκη στη Νιγηρία: Τζιχαντιστές κατέσφαξαν χριστιανούς και έκαψαν εκκλησία παραμονή Χριστουγέννων

948
Φρίκη στη Νιγηρία

Τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ επιτέθηκαν την Πέμπτη, παραμονή Χριστουγέννων, σε χωριό οι κάτοικοι του οποίου είναι κατά πλειονότητα χριστιανοί στη βορειοανατολική Νιγηρία, όπου σκότωσαν τουλάχιστον 11 ανθρώπους, πυρπόλησαν εκκλησία και απήγαγαν ιερέα, σύμφωνα με πηγές στην περιοχή.

Οι τζιχαντιστές, κινούμενοι με μοτοσικλέτες και φορτηγά, έκαναν έφοδο στο χωριό Πέμι, ανοίγοντας πυρ «αδιακρίτως» και βάζοντας φωτιά σε κτήρια, ανέφερε ο Αμπουάκου Κάμπου, επικεφαλής παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρα στην περιοχή, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι τρομοκράτες σκότωσαν επτά ανθρώπους, πυρπόλησαν δέκα σπίτια και λεηλάτησαν αποθήκες με τρόφιμα που επρόκειτο να διανεμηθούν για τον εορτασμό των Χριστουγέννων», είπε.

«Άλλα τέσσερα πτώματα βρέθηκαν από εθελοντές σε θαμνώδεις περιοχές» γύρω από το χωριό, συμπλήρωσε εκπρόσωπος της κοινότητας, ο Αγιούμπα Άλαμσον. «Ο απολογισμός ανέρχεται πλέον σε 11 νεκρούς», πρόσθεσε.

Ο απολογισμός είναι πιθανό να γίνει ακόμη πιο βαρύς, καθώς πολλοί κάτοικοι έτρεξαν να κρυφτούν σε σημεία με βλάστηση κατά τη διάρκεια της επίθεσης και αγνοείται η τύχη κάποιων εξ αυτών.

Σύμφωνα με τον Αμπουάκου Κάμπου, οι δράστες πήγαν στο χωριό από το κοντινό δάσος Σαμπίσα, ορμητήριο των τζιχαντιστών. Έκλεψαν φάρμακα από τοπικό κέντρο υγείας προτού το πυρπολήσουν, όπως και μια εκκλησία, τον ιερέα της οποίας απήγαγαν.

Σε πολλές περιοχές της Νιγηρίας, κοινότητες έχουν αναγκαστεί να σχηματίσουν παραστρατιωτικές ομάδες για να αμυνθούν. Οι ομάδες αυτές δρουν συχνά στο πλευρό του στρατού.

Το χωριό Πέμι, στην πολιτεία Μπόρνο, απέχει είκοσι χιλιόμετρα από το Τσιμπόκ, όπου η Μπόκο Χαράμ είχε διαπράξει την απαγωγή διακοσίων και πλέον μαθητριών πριν από έξι χρόνια.

Ένοπλοι επιτέθηκαν εξάλλου την Πέμπτη εναντίον άλλης κοινότητας χριστιανών, τη Γκαρκίντα, στη γειτονική πολιτεία Ανταμάουα, λεηλάτησαν αποθήκες με τρόφιμα και φάρμακα και έβαλαν φωτιά σε σπίτια, χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με πηγές στην περιοχή.

Η Μπόκο Χαράμ έχει τελευταία κλιμακώσει τις επιθέσεις της στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά τη 18η Δεκεμβρίου σε επίθεση έφηβης βομβίστριας-καμικάζι στην πόλη Κοντούγκα, 38 χιλιόμετρα από τη Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο.

Η Μπόκο Χαράμ και η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), που σχηματίστηκε όταν φράξια της πρώτης αποσχίστηκε, συνεχίζουν τον ανταρτοπόλεμο που ξέσπασε το 2009 κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 36.000 ανθρώπους, κυρίως στη Νιγηρία, ενώ έχει εκτοπίσει άλλους περίπου 2 εκατομμύρια αμάχους.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, ο Μουχαμαντού Μπουχάρι, 78 ετών, τόνισε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του «δεσμεύεται» να «μη σταματήσει να πολεμά τη Μπόκο Χαράμ και άλλες μορφές εγκληματικότητας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας