Υπογράφηκε η συμφωνία για τις Belharra-Δεν ήρθε η ανατροπή στο…90′

776
Υπογράφηκε η συμφωνία για τις Belharra

«Παλιά και άκυρη» η «ανταγωνιστική προσφορά» που παρουσίασαν οι ΗΠΑ σύμφωνα με τους Γάλλους-Ελληνικό ΥΠΑΜ: Η απόφαση είναι ειλημμένη

Παρά τα περί αντιθέτου μηνύματα ξένων ΜΜΕ, ότι “ η τύχη αυτής της ελληνογαλλικής συμφωνίας είναι ασαφής”, έρχεται σήμερα το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας να βάλει τέλος στα σενάρια, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο μας άρθρο στο Πενταπόσταγμα.

“Η Ελλάδα επέλεξε τη φρεγάτα Belharra και «οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης», όπως γράψαμε πρώτοι, είπε χτες ο επικεφαλής του γαλλικού οργανισμού αμυντικών προμηθειών, Thierry Carlier, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει σήμερα το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας με ανακοίνωση-απάντηση στην δήλωση του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ.

Υπενθυμίζουμε πως η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε χθες Παρασκευή, πράσινο φως στην πιθανή πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων φρεγατών, εισερχόμενη σε ανταγωνισμό με τη Γαλλία, που σύναψε τον Σεπτέμβριο προκαταρκτική συμφωνία πώλησης τριών φρεγατών στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως ενέκρινε τη δυνητική πώληση των τεσσάρων φρεγατών και του εξοπλισμού τους, αξίας 6,9 δισεκ. δολαρίων, προτού συμπληρωθούν τρεις μήνες μετά την υπογραφή στο Παρίσι από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρόμοιας συμφωνίας, η οποία μένει να οριστικοποιηθεί.

Γαλλία: «’Ακυρη» η αμερικανική προσφορά 

Η συμφωνία για την πώληση τριών γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα «μόλις υπογράφτηκε», ανακοίνωσε το Σάββατο το γαλλικό Υπουργείο ‘Αμυνας, κρίνοντας ως «παλιά και άκυρη» την «ανταγωνιστική προσφορά» που παρουσίασαν οι ΗΠΑ.

«Από τότε που ξεκίνησαν η συζήτηση με τους ‘Ελληνες η αμερικανική προσφορά δεν είναι υπο μελέτη. Εκτός αυτού, υπογράψαμε το συμβόλαιο με τους ‘Ελληνες. ΄Εχει οριστικοποιηθει (paraphé) η συμφωνία εδώ και λίγες μέρες», ανακοίνωσε ενδεικτικά το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Επίσης, η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Parly ισχυρίστηκε ότι ενημερώθηκε αυτή τη φορά για την αμερικανική ανακοίνωση και την έθεσε σε προοπτική. «Οι Αμερικανοί μας είχαν προειδοποιήσει ότι θα βγει αυτή η ανακοίνωση», ανέφερε το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων. «Μας έγραψαν, μας είπαν: λόγω των καλών μας σχέσεων, μετά το πρόβλημα της AUKUS, σας προειδοποιούμε. «Δεν υπάρχει καμία διάθεση [από την πλευρά τους] να προχωρήσουν περαιτέρω», είπε η ίδια πηγή στο Παρίσι. «Αυτό που συνέβη εκεί ήταν απλώς αποτέλεσμα μιας διοικητικής διαδικασίας [προσφορών] που ήταν προφανώς περίπλοκο να σταματήσουν από διοικητική άποψη», πρόσθεσε το υπουργείο.

Στην αμερικανική ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η σύμβαση θα συναφθεί «με τον νικητή διεθνούς διαγωνισμού» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για τον εκσυγχρονισμό του υλικού του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας δεν είναι οριστική.

Με βάση τη συμφωνία Γαλλίας-Ελλάδας, που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου , θα ναυπηγηθούν στη Γαλλία τρεις φρεγάτες Μπελαρά και θα παραδοθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και το 2026. Υπάρχει ρήτρα για την πιθανή ναυπήγηση και τέταρτης φρεγάτας.

Πέραν των πλοίων, προβλέπεται επίσης η προμήθεια από τη γαλλική κατασκευάστρια πυραύλων MBDA του οπλισμού τους (αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster, πύραυλοι κατά σκαφών επιφανείας Exocet, τορπίλες) και υποστήριξης για τρία χρόνια.

Τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται η προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Καμπέρα. Η συμφωνία αυτή, η οποία βαπτίστηκε AUKUS, σήμανε επίσης την ακύρωση της σύμβασης που είχαν συνάψει το Παρίσι και η Καμπέρα για την προμήθεια στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΠΝ της Αυστραλίας, προκαλώντας οργή στη Γαλλία.

Ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΑΜ μετά τον …σαματά 

Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης τέλος μετά τον σαματά ανακοινώθηκε ότι “η απόφαση της Κυβερνήσεως να προχωρήσει στην προμήθεια τριών γαλλικών Φρεγατών τύπου “Belh@rra” είναι ειλημμένη. Όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι Συμβάσεις θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής προς Ψήφιση”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας