Υπερπληθυσμός προσφύγων στη Χίο λόγω παράνομης κράτησής τους στη ΒΙΑΛ

1271
χίο

Σε αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες στη ΒΙΑΛ, τον χώρο κράτησης προσφύγων της Χίου, προκειμένου να καταμετρηθούν οι παραμένοντες εντός της εγκατάστασης, εντοπίστηκαν 470 άτομα, για τα οποία ο γεωγραφικός περιορισμός στα νησιά άφιξης, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, δεν ισχύει. Πρόκειται για άτομα που είτε δικαιούνται άσυλο είτε έχουν χαρακτηριστεί ευάλωτοι, ωστόσο παραμένουν στη Χίο, πιθανότατα γιατί δεν υπάρχει χώρος για τη φιλοξενία τους στις δομές της ενδοχώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ΒΙΑΛ, η οποία παρέμεινε κλειστή για κάποιες ώρες, καταγράφηκαν 1.468 άτομα, εκ των οποίων τρεις αλλοδαποί των οποίων η αίτηση ασύλου είχε απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό, οκτώ που δεν τους είχε επιδοθεί η απορριπτική απόφαση, τρεις που είχαν παραιτηθεί από το αίτημα ασύλου που είχαν αρχικά υποβάλει και έξι που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα οικειοθελούς επιστροφής στη χώρα τους αλλά δεν είχαν επιστρέψει. Συνολικά, 470 άτομα θα μπορούσαν να έχουν μετακινηθεί στην ενδοχώρα.

Όπως σημειώνεται από γνώστες της κατάστασης στον αντίστοιχο χώρο στη Μόρια της Λέσβου, εκεί βρίσκονται πολύ περισσότεροι άνθρωποι που θα έπρεπε να είχαν φύγει από το νησί.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας