Τύμπανα εμπορικού πολέμου: «Αν ο Trump επιβάλει δασμούς η Ε.Ε. θα ανταποδώσει»

1435
τύμπανα

Η οικονομική και, κατ’ επέκταση πολιτική σύγκρουση ανάμεσα στη γερμανική Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχει ήδη φραστικά ξεκινήσει και τίποτα δεν μπορεί να την ανακόψει στο άμεσο μέλλον.
Στην περίπτωση που ο πρόεδρος Donald Trump εφαρμόσει μέτρα για την προστασία των αμερικανικών βιομηχανιών έναντι του ανταγωνισμού από το εξωτερικό, η Ευρώπη θα είναι υποχρεωμένη να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Volker Kaunter, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών υπό την καγκελάριο Angela Merkel.
Ο Trump έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς 35% στα γερμανικά αυτοκίνητα που παράγονται σε εργοστάσια στο Μεξικό ή αλλού και εισάγονται στις ΗΠΑ, καθώς όπως επιχειρηματολογεί αυτό θα δημιουργούσε περισσότερες θέσεις εργασίας στο αμερικανικό έδαφος.
«Εάν ο Donald Trump επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε γερμανικά και ευρωπαϊκά προϊόντα, τότε η Ευρώπη πρέπει επίσης να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ», τόνισε ο Kaunter στη συνέντευξή του στα έντυπα του ομίλου Funke, που δημοσιεύεται σήμερα Σάββατο. «Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε τα πάντα», συνέχισε ο Kaunter.
Οι Γερμανοί αξιωματούχοι θα χρειαστεί να υπενθυμίσουν «στους φίλους μας στην Ουάσινγκτον» ότι οι εμπορικοί πόλεμοι του παρελθόντος ήδη έχουν δείξει πως και οι δύο πλευρές χάνουν, σημείωσε ο ίδιος.
«Πρέπει απλά να πούμε ήρεμα και με αυτοπεποίθηση: Εάν ο Trump κάνει αυτό που είπε, τότε η Ευρώπη θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει», συμπλήρωσε ο Kaunter.
Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Sigmar Gabriel έχει ήδη προτρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση να στρέψει το επίκεντρο της προσοχής της σε ό,τι αφορά το εμπόριο στην Ασία, αν ο Trump εφαρμόσει πράγματι μια πολιτική προστατευτισμού.
Απτή ένδειξη ότι οι εμπορικές ροές ήδη μεταβάλλονται είναι το ότι η Κίνα έγινε ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας για πρώτη φορά το 2016, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, που έπεσαν στην τρίτη θέση αυτής της κατάταξης, πίσω από τη Γαλλία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας