Τσεχία:Επιτροπή της Γερουσίας ψήφισε υπέρ έναρξης διαδικασίας αποπομπής του Προέδρου Ζέμαν

434
Επιτροπή της Γερουσίας
“Ναι” στη διαδικασία έναρξης της διαδικασίας αποπομπής του Μίλος Ζέμαν ψήφισε επιτροπή της Γερουσίας της Τσεχίας, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (02/06), στη σκιά της υπόθεσης της έκρηξης σε αποθήκη στο Βρμπέτιτσε, η οποία σημειώθηκε το 2014.
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της Γερουσίας στην Τσεχία ψήφισε την Τετάρτη (02/06) υπέρ της διαδικασίας αποπομπής του Προέδρου της χώρας, Μίλος Ζέμαν, ύστερα από την τοποθέτησή του για τις εκρήξεις στο Βρμπέτιτσε το 2014.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της προαναφερθείσας Επιτροπής, Πάβελ Φίσερ, έγραψε στο Twitter: «Μόλις ψηφίσαμε υπέρ [του να δηλώσουμε] ότι ο Μίλος Ζέμαν δεν μπορεί να ασκήσει το αξίωμα του Προέδρου βάσει του Άρθρου 66 του Συντάγματος. Θα προτείνω αυτήν τη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα».
Το εν λόγω Άρθρο του Συντάγματος της Τσεχίας αναφέρει εάν και τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου εγκρίνουν ψήφισμα κατά το οποίο θεωρείται πως ο Πρόεδρος της χώρας δεν μπορεί να εκπληρώσει τα επίσημα καθήκοντά του για σοβαρούς λόγους, τότε μπορεί να αναλάβει ο πρωθυπουργός.

Πάντως, οι επόμενες εκλογές έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν το αργότερο έως τον Ιανουάριο του 2023 και ο Πάβελ Φίσερ έχει ότι δηλώσει ότι πρόκειται να διεκδικήσει το αξίωμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο 76χρονος Μίλος Ζέμαν προκάλεσε αναταραχή τον Απρίλιο μετά την αμφιβολία που εξέφρασε για τον ρόλο της Ρωσίας σε εκρήξεις στην αποθήκη που έγινε στο Βρμπέτιτσε πριν από επτά χρόνια.
Από την πλευρά της, η τσεχική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει τις ρωσικές Υπηρεσίες Πληροφοριών για τη θανατηφόρα έκρηξη, αλλά ο Μίλος Ζέμαν είπε ότι δεν αποκλείεται η κάλυψη της κλοπής όπλων.
Πάντως, η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε κάποιον ρόλο στις εκρήξεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας