Τρομοκρατία στη Γαλλία: Ο δράστης αποκεφάλισε γυναίκα στη Νίκαια-3 νεκροί

1050
τρομοκρατία

Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε σε εκκλησία της Νίκαιας στη Γαλλία και, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν και τραυματίες.

Στο σημείο έσπευσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στις 3:00 ώρα Ελλάδος.

Ο δράστης, ηλικίας γύρω στα 30, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ, φέρεται να αποκεφάλισε μία 70χρονη γυναίκα και έναν άνδρα, ενώ ο δήμαρχος της πόλης, Κριστιάν Εστροζί, κάνει λόγο για πιθανή τρομοκρατική επίθεση. Τα θύματα είναι τρία, δύο γυναίκες και ένας άνδρας, ο νεωκόρος της εκκλησίας Νοτρ Νταμ, γύρω στα 45, «που τον αγαπούσαν πολύ οι ενορίτες», σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νίκαιας, Κριστιάν Εστροζί.

Το γαλλικό Actu17.fr μεταδίδει ότι ο δράστης φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ» και η επίθεση έγινε εντός του ναού της Νοτρ Νταμ στη Νίκαια, γύρω στις 09:00 τοπική ώρα, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη Λειτουργία. Τουλάχιστον δύο από τα θύματα πέθαναν μέσα στη βασιλική. Το πτώμα της μίας γυναίκας βρέθηκε μέσα στον ναό, ενώ η δεύτερη άφησε την τελευταία της πνοή στον δρόμο ενώ αναζητούσε καταφύγιο σε διπλανό καφέ.

Ισλαμιστής «μοναχικός λύκος», 25 ετών, ο δράστης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αιμοδιψής ισλαμιστής εξτρεμιστής, ηλικίας γύρω στα 25, ονόματι Μπραχίμ, ήταν ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης το πρωί στη Νίκαια της Γαλλίας. Ο μακελάρης -«μοναχικός λύκος», όπως όλα δείχνουν- πρόλαβε να τραυματίσει αρκετά ακόμη άτομα και προσπάθησε να καταφύγει στις τουαλέτες του ναού μετά το μακελειό. Συνελήφθη τραυματισμένος από τα πυρά των αστυνομικών, ενώ συνέχιζε να φωνάζει «Αλλάχου Άκμπαρ», την ώρα που του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες.

Διακομίστηκε σε νοσοκομείο, μιλούσε γαλλικά, είπε ότι ονομάζεται Μπραχίμ και ότι έδρασε μόνος του. Η αστυνομία τού πήρε τα δακτυλικά αποτυπώματα για να διαπιστώσει αν βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατία.

Φώναζε «Αλλάχου Ακμπαρ» ακόμη και όταν τον έπιασαν οι αστυνομικοί

Ο Εστροζί είπε στους δημοσιογράφους ότι ο δράστης δεν σταμάτησε να φωνάζει «Αλλάχου Άκμπαρ», ακόμη κι όταν τον έπιασαν οι αστυνομικοί, «πράγμα που δεν αφήνει αμφιβολία για τα κίνητρά του». Σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας, υπάρχουν έξι τραυματίες, αλλά ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός.

Η Γαλλία αύξησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού στο ανώτατο επίπεδο, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος δήλωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη. Οι καμπάνες σε ολόκληρη τη Γαλλία θα ηχούσε πένθιμα στις 15:00 τοπική ώρα στη μνήμη των θυμάτων.

Η στιγμή που Γάλλοι αστυνομικοί εισβάλλουν στην εκκλησία

Λίγα λεπτά μετά την επίθεση Γάλλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στην εκκλησία αναζητώντας τον δράστη, ο οποίος, σύμφωνα με τη Le Parisien, είχε προσπαθήσει να κρυφτεί στις τουαλέτες του ναού.

https://twitter.com/MauriceWendt1/status/1321745018621775872?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1321745018621775872%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Fkosmos%2Fgallia-epithesi-me-mahairi-sti-nikaia-nekroi

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση, ενώ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο υπό τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, που μετέβη αργότερα στη Νίκαια, και τον πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ. Ο δράστης, ο οποίος τραυματίστηκε από τα πυρά αστυνομικών, έχει συλληφθεί και διακομισθεί σε νοσοκομείο, ενώ οι Αρχές ερευνούν την περιοχή και για πιθανό δεύτερο δράστη.

«Ευχαριστώ τη δημοτική αστυνομία που συνέλαβε το δράστη της επίθεσης με αιχμηρό όπλο στην περιοχή της Νοτρ Νταμ. Καλώ τους κατοίκους της Νίκαιας να αποφεύγουν την περιοχή για να αφήσουν την αστυνομία και τα σωστικά συνεργεία να εργαστούν», έγραψε στο Twitter o δήμαρχος της πόλης, Κριστιάν Εστροζί κάνοντας λόγο για πιθανή τρομοκρατική επίθεση.

Πυροτεχνουργοί της αστυνομίας προχωρούν σε ελεγχόμενες εκρήξεις υπόπτων αντικειμένων. Στο μεταξύ στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της σημερινής επίθεσης στη Νίκαια.

Ας σημειωθεί ότι με λίγη ώρα διαφορά δύο άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις έλαβαν χώρα, στην γαλλική πόλη Αβινιόν αλλά και στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

 

«Γι’ άλλη μια φορά είμαστε θύματα του ισλαμοφασισμού», λέει ο δήμαρχος της Νίκαιας.

«Εκφράζω τη συμπάθειά μου στους συγγενείς και τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και στα μέλη της ενορίας της βασιλικής της Νοτρ Νταμ της Νίκαιας», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, καταφθάνοντας στο σημείο. Και συμπλήρωσε: «Πληρώσαμε βαρύ απολογισμό όντας γι’ άλλη μια φορά θύματα του ισλαμοφασισμού. (…) Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία (…). Δεν σταμάτησε να φωνάζει [ο δράστης] “Αλλάχου Άκμπαρ”».

Σαρκοζί: Μάχη εναντίον της βαρβαρότητας και υπέρ του πολιτισμού

O πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την εγκληματική επίθεση στη Νίκαια και κάλεσε σε «μάχη όλων εναντίον της βαρβαρότητας και υπέρ του πολιτισμού». «Η Γαλλία πρέπει να δείξει αποφασιστικότητα, χωρίς δισταγμό, με ψυχραιμία, ώστε να μην πέσει στην παγίδα στην οποία οι εχθροί της Δημοκρατίας θέλουν να μας ρίξουν. Σε αυτές τις στιγμές που απειλείται η ζωή αθώων ανθρώπων, πρέπει να είμαστε ενωμένοι πίσω από τους θεσμούς και από αυτούς που τους εκπροσωπούν. Τώρα δεν είναι ώρα ούτε για διαξιφισμούς ούτε για πολιτική», σημείωσε.

Ολάντ: Η Γαλλία δέχεται ξανά επίθεση από την ισλαμική τρομοκρατία

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για «ισλαμική τρομοκρατία».

«Για μια ακόμη φορά η Νίκαια πλήττεται από την βαρβαρότητα, για μια ακόμη φορά η Γαλλία δέχεται επίθεση από την ισλαμική τρομοκρατία. Η δημοκρατία είναι το όπλο μας και θα είναι πάντα ισχυρότερη απέναντι στους εχθρούς της. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους τους Χριστιανούς», έγραψε.

Γαλλία: Νέα επίθεση μετά τη δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί

Η επίθεση έρχεται μετά το σοκ που προκάλεσε στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο ο αποκεφαλισμός νωρίτερα αυτόν τον μήνα του καθηγητή Σαμιέλ Πατί στο Παρίσι από έναν άνδρα τσετσένικης καταγωγής. Ο δράστης, που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, είχε πει ότι ήθελε να τιμωρήσει τον Πατί επειδή έδειξε σε μαθητές σκίτσα που προφήτη Μωάμεθ.

Μέχρι στιγμής πάντως όπως σημειώνει το Reuters δεν είναι σαφές ποιο είναι το κίνητρο της επίθεσης στη Νίκαια ή αν υπάρχει κάποια σύνδεση με τα σκίτσα τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα.

Μετά τη δολοφονία του Πατί πάντως, Γάλλοι αξιωματούχοι – υποστηριζόμενοι από πολλούς απλούς πολίτες – επιβεβαίωσαν εκ νέου το δικαίωμα επίδειξης σκίτσων και εικόνες τους έχουν εκτεθεί ευρέως σε πορείες αλληλεγγύης για τον άτυχο καθηγητή. Το γεγονός αυτό προκάλεσε έκρηξη οργής σε περιοχές του μουσουλμανικού κόσμου, με ορισμένες κυβερνήσεις να κατηγορούν τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ότι επιδιώκει μια αντι-Ισλαμική ατζέντα.

Μηνύματα συμπαράστασης από Σαρλ Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν

Τη συμπαράσταση της ΕΕ στη Γαλλία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ειδικότερα, ο κ. Μισέλ ανέφερε στο Twitter:

«Όλη η αλληλεγγύη μου (είναι) με τη Γαλλία και τους Γάλλους. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα της φρικτής επίθεσης στη Νίκαια και τους οικείους τους. Όλη η Ευρώπη είναι μαζί σας».

Την επίθεση στη Νίκαια καταδίκασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας την αλληλεγγύη της Ευρώπης στη Γαλλία.

Συγκεκριμένα, η κ. Φον ντερ Λάιεν σημείωσε:

«Καταδικάζω τη φρικτή και βάναυση επίθεση που έλαβε χώρα στη Νίκαια και είμαι ολόψυχα με τη Γαλλία. Οι σκέψεις μου είναι με τα θύματα αυτής της φρικιαστικής πράξης. Ολόκληρη η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα προς τη Γαλλία. Παραμένουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι απέναντι στη βαρβαρότητα και τον φανατισμό».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας