Τραγικό! Ο δήμος Νάξου είπε όχι να ονομαστεί το ΓΕΛ”Μανώλης Γλέζος”

1112
γελ

«Όχι» στην προσθήκη της προσωνυμίας «Μανώλης Γλέζος» στον τίτλο του Γενικού Λυκείου Νάξου είπε το δημοτικό συμβούλιο του νησιού, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η ιστορική προσωπικότητα της αντίστασης και της αριστεράς.

Το θέμα ήρθε για συζήτηση κατόπιν αιτήματος και εισήγησης του Σχολικού Συμβουλίου του Γενικού Λυκείου Νάξου που είχε αποφασίσει, σχεδόν ομόφωνα, να προστεθεί στον τίτλο του σχολείου η προσωνυμία «Μανώλης Γλέζος». Για την πρόταση αυτή υπήρξε και υποστηρικτική δήλωση της παράταξης «Δύναμη Δημιουργίας».

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων τάχθηκε κατά υποστηρίζοντας ότι το σχολείο δεν πρέπει να ταυτιστεί με ένα πρόσωπο συνδεδεμένο με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Αυτό το σκεπτικό υιοθέτησε ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός, ο οποίος φέρεται να είπε ότι δεν πρέπει  να παρθεί εν βρασμώ κάποια διχαστική πρόταση.

Ελιγμοί 

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν αντιπροτάσεις από την πλευρά της δημοτικής αρχής για να τιμηθεί ο Γλέζος με κάποιον άλλο τρόπο, π.χ. με ένα αδριάντα.

Ωστόσο, είναι γνωστό στην τοπική κοινωνία ότι είχε αποδεχθεί παλαιότερη πρόταση να μπει το όνομά του στο όνομα του σχολείου.

Επίσης,σημειώθηκε ότι πρόκειται για μια ευρέως αναγνωρισμένη προσωπικότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

«Θέλει χρόνο να ωριμάσει μια προσωνυμία για ένα σχολικό κτήριο» είπε ο Δ. Λιανός σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα Naxos Times, και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε ο διευθυντής του ΓΕΛ Νάξου να το «επικοινωνήσει περισσότερο με την τοπική κοινωνία» το θέμα.

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είπε ότι «δεν θα πρέπει να εγκλωβίσουμε με πολιτικά πρόσωπα το ΓΕΛ»  και ότι ο δήμος θα έπρεπε να έχει τον πρώτο λόγο για τυχόν προσθήκη προσωνυμίας στον τίτλο του ΓΕΛ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι εισηγήσεις του Συλλόγου Γονέων του ΓΕΛ Νάξου και της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής ήταν αρνητικές και ότι ο Μανώλης Γλέζος έχει ήδη τιμηθεί από το δημοτικό συμβούλιο με τα όσα αναφέρονται στο ψήφισμα που εκδόθηκε την ημέρα του θανάτου του αλλά και με τη στήριξη της υποψηφιότητας του για το Νόμπελ Ειρήνης το 2017.

Στην πρόταση είπαν τελικά όχι σύσσωμη η παράταξη του δημάρχου Δημήτρη Λιανού, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καθώς και μια ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος.

Υπέρ τάχθηκαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας «Μαζί Αλλάζουμε» του Λεονάρδου Χατζηανδρέου και «Δύναμη Δημιουργίας» του Βασίλη Βρούτση, ενώ από τη συνεδρίαση απουσίαζαν ένας σύμβουλος της παράταξης του κ. Χατζηανδρέου) και ένας της παράταξης του κ. Βρούτση.

Τ.Ν

Υ.Γ – Iskra: Δεν προκαλεί μόνο θλίψη αλλά κάτι πολύ χειρότερο, αποστροφή, η απόφαση της δημοτικής αρχής Νάξου και των παρατάξεων που τη στήριξαν να μην προστεθεί το όνομα του Μανώλη Γλέζου στον  τίτλο του Γενικού Λυκείου Νάξου. Κρίμα, ιδιαίτερα, στην δημοτική παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης“, η οποία πρόσκειται στο ΚΚΕ και δυστυχώς δεν ψήφισε τη σχετική πρόταση!

Δεν έχασε τίποτα ο Μανώλης Γλέζος, ο πρώτος αντιστασιακός κατά τον Ντε Γκωλ στην Ευρώπη, από αυτήν την απαράδεκτη στάση του Δήμου Νάξου. Η Ελλάδα είναι εκείνη που έχασε σε μια τόσο κρίσιμη εθνική στιγμή για την πατρίδα μας, όπου σύμβολα όπως ο Μανώλης Γλέζος θα έπρεπε να τιμώνται καθολικά, να διδάσκουν και να εμπνέουν και όχι να συνεχίζουν να δίνουν τον τόνο σε αυτήν την χώρα οι “υποτελείς”, οι “προσκυνημένοι” και οι “νεοδωσίλογοι“!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας