Το έγκλημα του αιώνα: Σχέδιο Τραμπ για παλαιστινιακό μπατουστάν και προτεκτοράτο

1054
σχέδιο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε το ειρηνευτικό του σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για “μια ρεαλιστική,τάχα, λύση δύο κρατών” για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, η οποία ωστόσο τόνισε πως θα θέτει ως όρο στην ίδρυση ενός (ψευδο) παλαιστινιακού κράτους το οποίο εκτός των άλλων θα προϋποθέτει μια “σαφή απόρριψη της τρομοκρατίας“, ενώ θα ορίζει την Ιερουσαλήμ ως την “αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ“.

Το “μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος” θα δει το φως της ημέρας μόνο κάτω από αρκετές προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της “σαφούς απόρριψης της τρομοκρατίας“. Θα μπορούσε να έχει “μια παλαιστινιακή πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ“, εννοώντας μια “γειτονιά” της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως δείγμα, σημείωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, λέγοντας ότι το αμερικανικό σχέδιο είναι “μια ιστορική ευκαιρία” για τους Παλαιστινίους να εξασφαλίσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.

Του εξήγησα ότι τα εδάφη που σχεδιάζονται για το νέο του κράτος θα παραμείνουν ανοικτά και χωρίς την ανάπτυξη” ισραηλινών οικισμών “για μια περίοδο τεσσάρων ετών“, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αυτό το κράτος θα είναι “εδαφικά συνεχές“, κάτι το οποίο όμως δεν προκύπτει από τους σχετικούς χάρτες που ανήρτησε στο Twitter του.

Στην ομιλία του δεν έδωσε λεπτομέρειες ποια θα είναι τα σύνορα αυτής της ισραηλινής πρωτεύουσας, ενώ την ίδια ώρα αναφέρθηκε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.

Οι Παλαιστίνοιαξίζουν μια καλύτερη ζωή” τόνισε επίσης ο Τραμπ πλάι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου, στην επίσημη παρουσίαση του 80σελιδου σχεδίου, το “πιο λεπτομερές” που έχει ποτέ καταρτισθεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ. “Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη“, πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον θα αναγνωρίσει ως μέρος του Ισραήλ τους εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπετζαμίν Νετανιάχου, τονίζοντας πως η παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου του Αμερικανού πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή σηματοδοτεί μια “ιστορική ημέρα”.

Το σχέδιο, που σκοπός του οι συντάκτες του ισχυρίζονται πως είναι να φέρει την ειρήνη στην περιοχή, θα δώσει ισραηλινή κυριαρχία στην κοιλάδα του Ιορδάνη, πρόσθεσε ο Νετανιάχου, μιλώντας για ένα “ρεαλιστικό μονοπάτι” για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή.

Όπως ανέφερε, το Ισραήλ “θα εφαρμόσει τους νόμους του στην κοιλάδα του Ιορδάνη” και σε όλους τους άλλους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αναγνωρίσουν ως μέρος του Ισραήλ, υποδηλώνοντας την προσάρτηση των εδαφών.

Με βάση το σχέδιο Τραμπ, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στο Ισραήλ, διευκρίνισε.

Το σχέδιό σας προσφέρει στους Παλαιστίνιους ένα μονοπάτι προς ένα κατάλληλο κράτος“, είπε ο Νετανιάχου στον Τραμπ, προσθέτοντας πως “ίσως τους πάρει πολύ χρόνο για να φτάσουν στην αρχή αυτού του μονοπατιού“.

‘Έθεσε ως όρο για διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ένα “Εβραϊκό κράτος“, σημειώνοντας πως το Ισραήλ θα διατηρήσει το στάτους κβο σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο Τραμπ.

Ο κ. Τραμπ προανήγγειλε ότι θα δημιουργηθεί επιτροπή από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για να υλοποιηθεί το ειρηνευτικό σχέδιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι ο κ. Τραμπ αναγνώρισε πως το Ισραήλ πρέπει να έχει κυριαρχία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, πράγμα που ακυρώνει απολύτως την δυνατότητα Παλαιστινιακού κράτους, ενώ οδηγεί σε ρήξη το Ισραήλ και με την Ιορδανία.

«Πολλά σχέδια προσπάθησαν να πιέσουν το Ισραήλ να αποχωρήσει από ζωτικά εδάφη, όπως η κοιλάδα του Ιορδάνη, αλλά εσείς, κύριε πρόεδρε, αναγνωρίζετε ότι το Ισραήλ πρέπει να έχει κυριαρχία στην κοιλάδα του Ιορδάνη και σε άλλες στρατηγικές περιοχές» δήλωσε ο ο κ. Νετανιάχου.

Λίγο μετά από τις δηλώσεις των δύο ανδρών, ο κ. Τραμπ δημοσίευσε στο Twitter χάρτη, τονίζοντας πως “έτσι θα είναι το μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης, με πρωτεύουσα σε μέρη της ανατολικής Ιερουσαλήμ“.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1222224528065155072

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας