Τουρκία: Άχνα μέχρι στιγμής για δραστηριότητα γεωτρύπανου Exxonmobile στην Κύπρο

439
Άχνα μέχρι στιγμής για δραστηριότητα γεωτρύπανου

Θα τολμήσουν οι Τούρκοι να προκαλέσουν επεισόδιο στον αμερικανικό Κολοσσό ή θα κάνουν πως δεν βλέπουν τίποτα;

Οι εξελίξεις τρέχουν πλέον αντίστροφα για την έναρξη των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ, για λογαριασμό μεγάλου αμερικανικού κολοσσού, με την Άγκυρα να ετοιμάζει την δική της ηχηρή “απάντηση”, η οποία πιθανόν να προκαλέσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον.

Στο λιμάνι της Λεμεσού βρίσκεται το γεωτρύπανο Stena Forth της ExxonMobil, λίγο πριν αρχίσει τις εργασίες γεωτρήσεων από τις 19 Νοε. 2021 έως 30 Ιαν. 2022 στο κοίτασμα «Γλαύκος».

Την ίδια ακριβώς στιγμή οι Τούρκοι φέρονται να είναι έξαλλοι με την παρουσία του γεωτρύπανου για λογαριασμό της ExxonMobil, και παρασκηνιακά ετοιμάζουν την αποστολή πολεμικών πλοίων για σειρά πιθανών προκλήσεων, όπως οι ίδιοι έχουν ανακοινώσει εδώ και καιρό.

Πολλοί εκτιμούν ότι η Άγκυρα δεν θα θελήσει να προκαλέσει την αμερικανική κυβέρνηση, μόνο που η κατρακύλα της οικονομίας και το ζοφερό εσωτερικό περιβάλλον εντός χώρας ,  αναζητά οπωσδήποτε διέξοδο, αλλιώς το καθεστώς Ερντογάν θα “πέσει” από το ίδιους του Τούρκους αξιωματούχους που στελεχώνουν και στηρίζουν το ΑΚΡ.

Οι αξιωματούχοι αυτοί φέρονται να είναι δυσαρεστημένοι από την πολιτική του προέδρου Ερντογάν, διαβλέποντας πολύ άσχημο και το δικό τους μέλλον.

Οι στρατηγοί, οι αξιωματούχοι, και λοιποί, που στήριξαν τον Ερντογάν, τώρα τον βλέπουν ως “βαρίδι” και θέλουν να τον διώξουν με πιθανή παραίτηση, εκτός και αν υπάρξει κάποια μεγάλη θετική εξέλιξη, είτε στην Κύπρο, είτε στο Αιγαίο, πράγμα  δύσκολο λόγω της διαμορφωθείσας καταστάσεως από την Ελλάδα και τις συμμαχίες της, όσο και αν μερικοί δεν το βλέπουν πλέον καθαρά.      

Ο τουρκικός τύπος ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκινά εκ νέου τα προγράμματα γεώτρησης στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) του νησιού, η οποία αναβλήθηκε τον Απρίλιο του 2020 λόγω της επιδημίας του Κορονοϊού (COVID-19),  και η εκδοθείσα NAVTEX από την Λευκωσία προκαλεί νέα ένταση στην περιοχή.

Στην ομιλία του στην τελετή που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της 38ης επετείου ίδρυσης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 2021, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Fuat Oktay τόνισε ότι οι ενεργειακοί πόροι στην περιοχή αποτελούν ευκαιρία συνεργασίας για τις δύο πλευρές στο νησί, προσπαθώντας να ρίξει “ άδεια για να πιάσει γεμάτα”.

“Παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, ενεργώντας ως αποκλειστική αρχή του νησιού, ανακήρυξε ΑΟΖ αποτελούμενη από 13 τεμάχια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά χορήγησε άδειες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε διεθνείς ενεργειακές εταιρείες όπως η ιταλική Eni, η γαλλική Total και η αμερικανική ExxonMobil για αυτά τα πεδία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ελληνοκύπριοι υπέγραψαν  τρεις συμφωνίες που δεν αναγνωρίζονται από την Τουρκία και το ψευδοκράτος.

Μεταξύ των λεγόμενων τεμαχίων που ανακοίνωσε η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, τα τεμάχια 1, 4, 5, 6, 7 στα νοτιοδυτικά της Κύπρου “επικαλύπτονται” από την τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ τα τεμάχια 2, 3, 8, 9, 12 και 13 αλληλεπικαλύπτονται με περιοχές που διεκδικεί το ψευδοκράτος”, αναφέρει σχετικό τουρκικό δημοσίευμα ενδεικτικό των προθέσεων των Τούρκων.

Ανακοίνωση των Κεμαλιστών καταρρίπτει το αφήγημα περί “καλής” αντιπολίτευσης για την Ελλάδα

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι υποστηρίζει τη δίκαιη κατανομή των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί της Κύπρου.

«Μοιραζόμαστε για άλλη μια φορά με το κοινό ότι θα σταθούμε στο πλευρό του τουρκοκυπριακού λαού και θα λάβουμε αποφασιστικά τα απαραίτητα μέτρα χωρίς να διακυβεύσουμε τα κεκτημένα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Seyit Torun κατά τη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας του CHP στας Κατεχόμενα.

«Ως CHP, πάντα υπερασπιζόμασταν και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε μια διεθνώς αποδεκτή λύση που θα προστατεύει την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Πιστεύουμε ότι αυτή η κατανόηση είναι προς το κοινό συμφέρον όλων των κοινοτήτων που ζουν στο νησί. Σε αυτό το πλαίσιο είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί», είπε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν λοιπόν “κακοί” ισλαμιστές του ΑΚΡ και “καλοί” Κεμαλιστές στην Τουρκία, αφού όλα τα κόμματα στην χώρα αυτή θέλουν να υφαρπάξουν ΑΟΖ, είτε στην Κύπρο είτε στο Αιγαίο ξεκάθαρα, έχοντας πάντα σε πρώτη προτεραιότητα το δικό τους εθνικιστικό σχέδιο, άσχετα με το ποιος κυβερνά την χώρα αυτή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας