Σύνοδος Κορυφής για Ουκρανία: Συμφωνία για «τεράστιες συνέπειες στη Ρωσία»

450
Σύνοδος Κορυφής για Ουκρανία

Το κείμενο συμπερασμάτων

Κατά τη Δύση η Ρωσία όφειλε να δεχθεί χωρίς αντίδραση την σκληρή Νατοϊκή περικύκλωση της, ώστε σε μια στιγμή, αν δεχθεί επίθεση, για να την απαντήσεις θα έπρεπε να διεξάγει μόνη πόλεμο εναντίον του συνόλου των μελών του ΝΑΤΟ ή να μετατρέψει την αντιπαράθεση σε αναμέτρηση πυρηνικών όπλων

Οι ηγέτες της ΕΕ καταδικάζουν την ρωσική εισβολή και επιβάλουν κυρώσεις που θα της επιφέρουν σοβαρό πλήγμα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται. Δεκτό το ελληνικό αίτημα για υποστήριξη των κρατών-μελών έναντι της ενεργειακής κρίσης. Το κείμενο των συμπερασμάτων

Οι ηγέτες των 27 χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας στον χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς και σε εκείνους της ενέργειας και των μεταφορών, ενώ θα επιβληθούν και έλεγχοι στις εξαγωγές προς το ρωσικό κράτος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη «μαύρη λίστα» της Ένωσης θα προστεθούν και άλλοι Ρώσοι πολίτες και αξιωματούχοι, μετά την απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα συμφωνεί στην επιβολή περαιτέρω περιοριστικών μέτρων τα οποία θα έχουν τεράστιες και σημαντικές συνέπειες για τη Ρωσία μετά την πράξη στην οποία προχώρησε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Αυτές οι κυρώσεις αφορούν τον χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς και εκείνους της ενέργειας και των μεταφορών, τα αγαθά διπλής χρήσης (σ.σ. που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς), αλλά και περιορισμούς στις εξαγωγές και στη χρηματοδότησή τους, την πολιτική χορήγησης βίζας και νέα κριτήρια για την εισαγωγή περισσότερων Ρώσων πολιτών στη μαύρη λίστα», σημειώνεται ακόμη.

Δεκτή η πρόταση Μητσοτάκη για την ενεργειακή κρίση

Σημειώνεται ότι η αναφορά των συμπερασμάτων (παρ.10) στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας – ώστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης– να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς.

Το κείμενο συμπερασμάτων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας