Συνεχείς διακοπές ρεύματος λόγω έλλειψης υλικών και μείωσης προσωπικού στη ΔΕΗ

1452
ρεύματος
Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος στην Αττική μετά τις βλάβες που σημειώθηκαν χθες στο δίκτυο καλωδίωσης.

Όπως ανακοινώνει η ΔΕΗ, χωρίς ρεύμα είναι η Νέα Μάκρη, η Λούτσα και το Μάτι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η γραμμή που φεύγει από τη Λούτσα παρουσίασε βλάβη εξαιτίας προβλήματος στον μετασχηματιστή.

Αιτία του προβλήματος είναι η υπερφόρτωση του δικτύου και των καλωδιώσεων λόγων υψηλών θερμοκρασιών.  Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται για την αποκατάσταση των βλαβών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Τεχνικών Ελλάδας της ΔΕΗ Κώστα Μανιάτη, ο Διαχειριστής Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) που έχει την αρμοδιότητα των γραμμών και των υποσταθμών μέσης και χαμηλής τάσης «παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις υλικών και προσωπικού». Το αποτέλεσμα σύμφωνα με τον ίδιο είναι «να μη γίνεται σωστή συντήρηση του δικτύου και με τις πρώτες ακραίες καιρικές συνθήκες να εκδηλώνονται διακοπές ρεύματος».

Ο κ. Μανιάτης προσθέτει ότι από το σύνολο του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, «οι τεχνίτες είναι γύρω στους 2.000 και δεν αρκούν για τη συντήρηση του δικτύου διανομής και την αποκατάσταση βλαβών. Ιδίως στη θερινή περίοδο για προληπτικούς λόγους πολλοί συνάδελφοί μας μετακινούνται στα νησιά για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ηλεκτροδότησης με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις βλαβών».

Ο ίδιος κάνει γνωστό ότι «αποχωρεί μεγάλος αριθμός προσωπικού και μόνο πέρυσι έφυγαν οικειοθελώς περίπου 300 άτομα που είναι στα όρια της συνταξιοδότησης. Οι εργαζόμενοι που μένουν πίσω είναι μεγάλης ηλικίας καθώς δεν έχουν γίνει προσλήψεις νέων».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ από το 2013 έως και το 2018 μειώθηκαν κατά 39%. Πιο συγκεκριμένα πριν από πέντε χρόνια είχαν ανέλθει στο ύψος των 255 εκατ. ευρώ και πέρυσι ήταν στα 155,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα μέχρι το 2017 οι επενδύσεις έβαιναν διαρκώς μειούμενες με αποτέλεσμα να κατρακυλήσουν στα 138 εκατ. ευρώ.

Κατά συνέπεια, το δίκτυο διανομής ρεύματος είναι επί της ουσίας ελάχιστα συντηρημένο και δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με τις δύο τελευταίες ετήσιες εκθέσεις του ΔΕΔΔΗΕ αυξήθηκαν και οι διακοπές ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με σχετικό δείκτη που δημοσίευσε το 2017 και το 2018 ο Διαχειριστής ο μέσος όρος διάρκειας διακοπής (SAIDI) ισχύος / ρευματοδότηση (μέσος ετήσιος χρόνος διακοπής σε λεπτά ανά πελάτη) ανέβηκε πέρυσι στα 119 λεπτά από 98 λεπτά που ήταν το 2017.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας