Συνέντευξη της αποστολής ΛΑ.Ε.-Επιτροπής Συρίας στην Βηρυτό: Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι!

2373

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσαν σήμερα το μεσημέρι στην κατάμεστη αίθουσα του 3ου ορόφου της ΕΣΗΕΑ οι συμμετέχοντες στην αποστολή της Λαϊκής Ενότητας και της Διεθνούς Επιτροπής για την Ειρήνευση στην Συρία.

Την συνέντευξη παραχώρησαν οι Παν. Λαφαζάνης, Βαγγέλης Πισσίας, Κώστας Ήσυχος, Μιχάλης Τικτόπουλος και Διονύσης Φλαμιάτος, ενώ διηύθυνε η Δέσποινα Σπανού.

Τοποθέτηση του Γραμματέα του Π.Σ. της ΛΑ.Ε. Παναγιώτη Λαφαζάνη

Υπέρ της συγκρότησης ενός «μεγάλου κινήματος αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη και εναντίον των ΗΠΑ των σιωνιστών και των συμμάχων τους, που θα ξεκινάει από τα Βαλκάνια και θα αγκαλιάζει τα Βαλκάνια και τους λαούς της Μέσης Ανατολής», τάχθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα ο γραμματέας του ΠΣ της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Αισθανόμαστε και είμαστε Παλαιστίνιοι» είπε ο κ. Λαφαζάνης αναφερόμενος στα συμπεράσματα της αποστολής και υποστήριξε ότι στην Παλαιστίνη αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η τύχη του κόσμου.

«Εάν η Παλαιστίνη εξανδραποδιστεί τότε τελειώνει κάθε ίχνος ελευθερίας σε όλο τον κόσμο. Αν μπορέσουμε να στήσουμε όρθια και ανεξάρτητη την Παλαιστίνη, τότε ελπίζουμε για ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή μας και στον κόσμο», ανέφερε και προσέθεσε: «Αν δεν αλλάξουν τα πράγματα στη Μέση Ανατολή, τότε δεν θα αναφλεγεί μόνο η Μέση Ανατολή αλλά ολόκληρος ο κόσμος».

Όπως είπε ο γραμματέας της ΛΑΕ, στην αποστολή αυτή διαπίστωσε τα θερμά αισθήματα που τρέφουν στη Μέση Ανατολή για την Ελλάδα και τους Έλληνες. «Όταν λες “Ελλάδα” στη Μέση Ανατολή ανοίγουν διάπλατα όλες οι πόρτες», είπε ο κ. Λαφαζάνης, και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί αυτές τις συνθήκες προκειμένου να παίξει έναν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή.

«Δυστυχώς, η επίσημη Ελλάδα απουσιάζει από τη Μέση Ανατολή. Έχει καταντήσει δορυφόρος των ΗΠΑ και των Γερακιών του Ισραήλ. Αυτό δεν είχε συμβεί ποτέ στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας. Κατά την επίσκεψή μας στο Λίβανο, δείξαμε το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας. Αυτό το άλλο πρόσωπο το έχει ανάγκη ο αραβομουσουλμανικός κόσμος και η πρωτοβουλία μας έγινε δεκτή με ικανοποίηση παντού», τόνισε και προσέθεσε: «Υπάρχει ανάγκη πολιτικής ανατροπής στη χώρα μας ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει προς μια άλλη κατεύθυνση, αντιιμπεριαλιστική και φιλειρηνική».

Συνεχίζοντας ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να οργανωθεί το επόμενο φθινόπωρο στην Αθήνα ένα μεγάλο συνέδριο «κατά της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ και των σιωνιστών», με την συμμετοχή όλων των δυνάμεων που θέλουν να συνεισφέρουν στη συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου, το οποίο, όπως είπε, «μπορεί να γίνει ελπίδα για άλλες εξελίξεις στην περιοχή».

Καταλήγοντας, είπε ότι ο ίδιος και όσοι συμμετείχαν στην αποστολή, απηύθυναν, μετά από αίτημα της Χαμάς, επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό των Εξωτερικών για την αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού στην Γάζα και την μεταφορά τραυματιών στα ελληνικά νοσοκομεία για νοσηλεία, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε απάντησε.

Τοποθέτηση του Κώστα Ήσυχου, μέλους του Π.Σ. της ΛΑ.Ε

Ο Κώστας Ήσυχος μεταξύ άλλων , τόνισε : « Η επόμενη μέρα μετά την επίσκεψη της αποστολής μας στον Λίβανο , επιτάσσει μεθοδικότητα, εμμονή και επιμονή, ώστε οι σχέσεις του Ελληνικού λαού με τον λαό της Παλαιστίνης και τους άλλους αδελφούς λαούς της περιοχής να δυναμώσει , να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί η αλληλεγγύη , η συνεργασία στον πολιτισμό, στην κοινή μας ιστορία, στους αντιμπεριαλιστικούς κοινούς αγώνες, να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αντίβαρο στην υπό κατάρρευση χρεωκοπημένη εξωτερική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Η Αριστερά , οι προοδευτικές συλλογικότητες, ο ακτιβισμός, η κοινωνική Αριστερά, τα φιλειρηνικά , αντιπολεμικά και αντινατοϊκά κινήματα οφείλουν τάχιστα να συνεργαστούν και να επανασυγκροτήσουν τον εναλλακτικό μας δρόμο. Οι λαοί της περιοχής θα κερδίσουν πολλαπλά σε αυτό τον όμορφο αγώνα που ανοίγεται μπροστά μας».

Τοποθέτηση του Βαγγέλη Πισσία, συντονιστή της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία

Ο Βαγγέλης Πισσίας, εκ των συντονιστών της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία (IPIS), τόνισε μεταξύ άλλων “ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο 2012-14,  ως αντιπολίτευση, δεν  ενδιαφέρθηκε ν’ ανοίξει δικούς του διαύλους γνωριμίας και δραστηριοποίησης στην περιοχή της Μ. Ανατολής.  Παρά την απεύθυνση προς την ηγεσία του παρέμενε απολύτως αδρανής, δεν διέθεσε  ένα  έστω κοινωνικά προβεβλημένο στέλεχος  του σε ιδεολογικά προσκείμενες ως προς αυτόν διεθνείς –ή εθνικού ενδιαφέροντος–  πρωτοβουλίες.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας  το 2015 μέχρι και σήμερα, καθώς η νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ επέλεξε την παλαιάς κοπής μέθοδο του προσωποπαγούς συγκεντρωτισμού, προσαρμοσμένου στη θεωρία της ψωροκώσταινας,  δηλαδή  της μονοσήμαντης επιλογής  ηγεμονικού «άρματος» στο διεθνές στερέωμα και της απόλυτης εκχώρησης σε αυτό ρόλου  πηδαλιούχου -εν πολλοίς εντολέα.  Η Μέση Ανατολή αγνοήθηκε, συνεπώς, περισσότερο από όσο συνέβαινε  επί των ημερών προγενέστερων συντηρητικών κυβερνήσεων και η άγνοια των υπόγειων ρευμάτων της  απομείωσε  την ικανότητα επιτελικής άσκησης παράλληλης, σχετικά αυτόνομης,  εξωτερικής πολιτικής. Οι προκαταλήψεις πρόδηλα παγιώθηκαν  και  οι εξαρτήσεις  από εκείνους τους παράγοντες που σκοπούν στην αποσταθεροποίηση, στον κατακερματισμό και στην ανασύνθεση με όρους πολέμου  και υποταγής του νέου γεωπολιτικού  χώρου, εμφανίζεται ως μονόδρομος.  
Η οικοδόμηση πολύμορφων ερεισμάτων στον προνομιακό για την Ελλάδα, γεωπολιτικά ζωτικό,  ανθρωπογεωγραφικό χώρο του Λεβάντε, όπου επιμένει να διατηρείται και να αναβιώνει μια  ανεκτική  εθνοτική, πολιτισμική και θρησκευτική πολυμορφία και η διασύνδεσή τους με τα εκεί δίκτυα διαμόρφωσης πολιτικής και δημιουργίας επιρροής  εγκαταλείφτηκε.  Αντ’ αυτής μια ήσσονος σημασίας «υπαινικτική» διπλωματία κορυφής, μικροτακτικιστικού χαρακτήρα ή  διπλωματία  μηνυμάτων και υποσχετικών δια μέσω κρατικών υπηρεσιών.  
Η εξαιρετική, κομβική, θέση της Ελλάδας στον ανατολικό μεσογειακό χώρο ουσιαστικά εργαλειοποιήθηκε σε κινήσεις εντυπωσιασμού της ελληνικής κοινής γνώμης με τους προβολείς στραμμένους στο όραμα των υδρογονανθράκων. Ως προς αυτούς, η γνώμη των εκεί εχόντων γνώση διακρίνεται από εγκράτεια  και επιφυλακτικότητα, ενώ στο ερώτημα «κοιτάσματα ή αγωγοί διαμορφώνουν κατά κύριο λόγο το γεωοικονομικό γίγνεσθαι;» η απάντηση είναι «τα πολύ αξιόλογα κοιτάσματα  εντοπίζονται στην Αίγυπτο (ο περιώνυμος κώνος του Νείλου), τα  δε της Λεβαντίνης  είναι  μικρής σχετικά σημασίας.  Σε ό,τι αφορά στις τελικές επιλογές  χάραξης των αγωγών αυτές  επαφίενται στο εγγύς και απώτερο μέλλον. Το «παιχνίδι» είναι ανοιχτό και οι εμπλεκόμενοι πολλοί και απρόβλεπτοι.
Ως προς το «άρμα» που επέλεξε η χώρα μας  για την Μεσανατολική πολιτική της  αυτό συνίσταται στον κοντόθωρο επιθετικό άξονα  ΗΠΑ-Ισραήλ-Σαουδική Αραβία, προσωποποιούμενο στους Τραμπ-Νετανιάχου-Μωχάμετ Μπεν Σαλμάν.  Έξοχα.”
 

Τοποθέτηση Μιχάλη Τικτόπουλου, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για την Ειρήνευση στην Συρία

Ο Μιχάλης Τικτόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα πρακτικών βημάτων, εκτιμώντας την πρωτοβουλία αποστολής ιατρικής βοήθειας και την παραλαβή τραυματιών προτεραιότητα, επικέντρωσε στην σύγκριση αυστριακής και ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στο Μεσανατολικό.
“Ως προς την αυστριακή εξωτερική πολιτική του τέως ΥΠΕΞ και νυν πρωθυπουργού της Αυστρίας  Σ. Κουρτς επικεφαλής αμιγώς  δεξιού κυβερνητικού σχήματος,  την χαρακτήρισε ευμενώς διακείμενη  και υποστηρικτική  σε πρωτοβουλίες ειρήνευσης. Συνέβαλε στην παραχώρηση των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου σπουδών ειρήνης και επίλυσης κρίσεων της Βιέννης στο κάστρο του Σλέϊνιγκ  και στην παραχώρηση ταξιδιωτικών διευκολύνσεων στους Σύρους μετέχοντες  (εκ της αντιπολίτευσης αλλά και προσκείμενους στην κυβέρνηση Άσσαντ) σε 2 διαδοχικές συνδιασκέψεις, το 2014 και 2016. Επίκειται τρίτος κύκλος.
Αντίθετα, πρόταση-ευχή των ιδίων των Σύρων μετεχόντων στην πρώτη εξ αυτών συνδιάσκεψη και σε ενδιάμεση σύσκεψη στην Βιέννη το 2015,  για την οργάνωση της  συνδιάσκεψης του 2016 στην Ελλάδα, παρουσία, όπως και στην  Αυστρία,   παρατηρητών οργανισμών διεθνούς κύρους (Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, κ.ά.),  παρά την ευμενή αποδοχή της ιδέας από μέλη της  ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, προσέκρουσε στο τείχος  της πολιτικής ηγεσίας του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Τα πολλαπλά οφέλη αγνοήθηκαν  και πρυτάνευσε η λογική των σκοπιμοτήτων του άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ-χωρών Αραβικής χερσονήσου.   
Συμπέρασμα. Προφανώς το αυστριακό ΥΠΕΞ δεν διέγνωσε παρενόχληση ή υποκατάσταση του ρόλου του σε αυτήν την πρωτοβουλία και μάλλον αντιλήφθηκε την χρησιμότητα συνύφανσης των δράσεών του με  συνεκτικές και ευπρόσωπες μορφές  άρρητης διπλωματίας. Το ελληνικό ΥΠΕΞ σκέφτεται με τον δικό του τρόπο.”

Τοποθέτηση του Διονύση Φλαμιάτου, μέλους του Π.Σ. της ΛΑ.Ε.

Από την μεριά του το μέλος του Π.Σ. της ΛΑ.Ε Διονύσης Φλαμιάτος τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

“Υπάρχει Ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη ; Το ερώτημα απαντάται , αν δούμε πως δημιουργήθηκε το Παλαιστινιακό πρόβλημα .

Το 1917 με τη διακήρυξη του Balfour , μοιράζεται το έδαφος της Παλαιστίνης. Το 1948, ανακηρύσσει ο ΟΗΕ  τη δημιουργία δύο κρατών ( Ισραήλ – Παλαιστίνη ) . Τα όρια της Παλαιστίνης , δεν αποτυπώθηκαν ποτέ στο χάρτη , χάρη του Αραβοϊσραηλινού πολέμου, της ίδιας χρονιάς .
Η αδικία κατάφωρη, για το μαρτυρικό λαό.
Έκτοτε, βιώνουν τη βάρβαρη και εγκληματική πολιτική των Σιωνιστών, με εποικισμούς , αποκλεισμούς ( νερό , ρεύμα , τρόφιμα κλπ ) .
Το Ισραήλ, τη μόνη Ειρήνη που καταλαβαίνει , είναι να εξαφανίσει την Παλαιστίνη. Ο λαός της όμως , με την πίστη και τη μαχητικότητά του , θα είναι στο τέλος ο νικητής !
Στη Συρία διεξάγεται ένας πόλεμος μεταξύ του δικαιώματος και της ελευθερίας των λαών και του βάρβαρου, ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού της ολοκλήρωσης.
Ο Ελληνικός λαός , οφείλει να είναι στην πλευρά υπεράσπισης των λαών της περιοχής και όχι στον άξονα των δολοφόνων , που υπηρετεί η κυβέρνησή του .
Ως χώρα, ήμασταν πάντα με το Δίκαιο και την Ηθική , για αυτό μείναμε όρθιοι παρ’ όλες τις τραγωδίες που βιώσαμε ( Σμύρνη , Κύπρος κλπ ) . Αν περάσουμε στην απέναντι όχθη , θα χαθούμε ….
Οι λαοί στο τέλος θα νικήσουν !”

Οι συναντήσεις της ΛΑΕ και της Διεθνούς πρωτοβουλίας για την ειρήνευση στη Συρία στην Βηρυτό

Συναντηση με τον Χάνα Καρίμπ, Γενικό Γραμματέα του ΚΚ Λιβάνου και τους Ουμάρ Ντιμπλ και Φαντί Ναμπούντ, μέλη του πολιτικού γραφείου του ΚΚ Λιβανου και τον Αμάντ Ντάτζερ μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Λιβάνου.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Χεζμπολάχ στην έδρα της η οποία είχε επικεφαλής τον Χατζή Χασάν μέλος του Π.Γ της Χεζμπολάχ ενώ το βράδυ η αντιπροσωπεία της Χεζμπολάχ παρέθεσε γεύμα στην αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε με τον Αλί Φαγιαντ , πρώτο βουλευτής σε ψήφους της Χεζ Μπολαχ στη χώρα και μέλος της ηγεσίας της.

Συνάντηση με την Χαμας, με τον επικεφαλής της οργάνωσης στο Λίβανο Αλί Μπαράκι και από τα πρώτα ηγετικά στελέχη της στα γραφεία της οργάνωσης στη Βηρυτό .

Συνάντηση με τον Νικόλα Τουενι , Υπουργό κατά της Διαφθοράς στην σημερινή κυβέρνηση του Λιβανου .

Συνάντηση με τον Γιασίν Χαμούντ, Διευθυντή του Παγκόσμιου Δικτύου Οργανώσεων κινημάτων και προσωπικοτήτων «Αλ Κουτς», υποστηρικτή του παλαιστινιακού αγώνα, παγκόσμιο δίκτυο που στηρίζει τον Παλαιστινιακό αγώνα .

Συνάντηση με την μεγάλη πολίτικη προσωπικότητα Μισελ Εττε, «ο κόκκινος υπουργός» , πρώην υποψήφιος Πρόεδρος , υπουργός σε σειρά κυβερνήσεων με πολλά χαρτοφυλάκια , Άραβας διανοούμενος .

Συνάντηση με τον πρέσβη της Συρίας στο Λίβανο.

Συνάντηση με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στο Λίβανο .

Συνάντηση με τον Μααν Μπανσουρ, διακεκριμένο Άραβα διανοούμενο και αναλυτή , συντονιστή του Κέντρου πολιτικής αλληλεγγύης και δράσης για την Παλαιστίνη.

Συμμετοχή στην μεγάλη συγκέντρωση Παλαιστίνιων και Λιβανέζων κατά της Ισραηλινής βαρβαρότητας στη Γάζα και την κατεχόμενη Παλαιστίνη , στο νότιο Λίβανο στα σύνορα με το Ισραήλ , στο ιστορικό Κάστρο Σακιφ, σύμβολο της λιβανέζικης αντίστασης κατα του Ισραήλ .

Επίσκεψη στον μαρτυρικό προσφυγικό καταυλισμό Σάμπρα, που σήμερα στεγάζει εκατοντάδες παιδιά ( προσφυγόπουλα απο Παλαιστίνη και Συρία ). Συνάντηση με την πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή του κέντρου.

Μηντιακή κάλυψη ( τηλεοπτική, ραδιοφωνική , έντυπη ) κατά την παραμονή της αποστολής στο Λίβανο, των λιβανέζικων και αραβικών ΜΜΕ.

Τηλεοπτική συνέντευξη στην δορυφορική τηλεόραση Αλ Μαγιαντίν , με εκατομμύρια τηλεθεατές σε ολόκληρο τον Αραβικό κόσμο.

Κατά την παραμονή της αποστολής στο Λίβανο , πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις με σειρά και άλλων παλαιστινιακών και λιβανεζικων οργανώσεων από όλο το φάσμα της πολιτικής γεωγραφίας.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας