Στον πάτο η Ελλάδα, «δυστυχισμένοι» οι Έλληνες στους δείκτες οικονομικής ευημερίας

2130
ελλάδα

Ένα νέο Βαρόμετρο Οικονομικής Ευημερίας για την Ευρώπη, που περιλαμβάνει ανησυχητικά στοιχεία για την Ελλάδα, παρουσίασε η Σουηδική Intrum AB. 

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε και δημοσιοποίησε το Bloomberg, η Γερμανία και η Αυστρία κατέκτησαν την κορυφή της λίστας οικονομικής ευημερίας, ενώ η Ελλάδα και η Λιθουανία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης.

Η έρευνα για την οικονομική ευημερία στην οποία συμμετείχαν 24.004 καταναλωτές, σύμφωνα με το Bloomberg, έγινε με βάση τη δυνατότητα των πολιτών να πληρώνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς και τους φόρους τους, την «ελευθερία» τους από οικονομικές υποχρεώσεις και το αν είναι σε θέση να αποταμιεύουν.

Η γενική κατάταξη: 

Ελλάδα οικονομική ευημερία

Εγκαιρη εξόφληση λογαριασμών: Στην τελευταία θέση η Ελλάδα

Στη μελέτη για την οικονομική ευημερία αναλύθηκαν στοιχεία από 24 ευρωπαϊκές χώρες και τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα.

Στη γενική κατάταξη για τους δείκτες οικονομικής ευημερίας, πρώτες «ήρθαν» η Γερμανία και η Αυστρία. Στην κορυφή της κατηγορίας για τη δυνατότητα έγκαιρης εξόφλησης λογαριασμών βρίσκονται η Γερμανία και η Δανία Ελλάδα στην τελευταία θέση), ενώ η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Εσθονία «κέρδισαν» στην κατηγορία της ανεξαρτησίας από χρέη και οφειλές (δάνεια κ.λπ).

Intrum AB: Το 38% των Ελλήνων δεν μπορεί να αποταμιεύσει

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αποταμίευσης, πρώτοι κατατάχθηκαν οι πολίτες της Σουηδίας και της Ελβετίας, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τελευταία θέση, με μεγάλη διαφορά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η Intrum AB αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το 38% των Ελλήνων καταναλωτών, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, δεν είναι σε θέση να αποταμιεύσει κάποια χρήματα σε μηνιαία βάση».

Στην έρευνα για την οικονομική ευημερία υπάρχει και η κατηγορία του «οικονομικού αλφαβητισμού» (financial literacy), δηλαδή των βασικών γνώσεων και της ικανότητας για σωστή οργάνωση και διαχείριση των οικονομικών ενός νοικοκυριού. Σε αυτή τη λίστα πρώτες ανήλθαν η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα βασικά στοιχεία της έρευνας

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα βασικά στοιχεία της έρευνας για την οικονομική ευημερία στην Ευρώπη είναι τα εξής:

  • Περί το 45% των Ευρωπαίων καταναλωτών ανέφερε ότι οι λογαριασμοί τους αυξάνονται πιο γρήγορα απ’ ό,τι τα εισοδήματά τους. Το 43% υποστήριξε ότι αυτή η ανησυχία επηρεάζει αρνητικά τη γενική τους ευημερία.
  • Το 24% των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν έχουν δανειστεί χρήματα ή ξεπέρασαν το όριο της πιστωτικής τους κάρτας για να πληρώσουν λογαριασμούς το τελευταίο εξάμηνο (+4% από την προηγούμενη, αντίστοιχη έρευνα)
  • Παρά το αυξημένο κόστος διαβίωσης, το 75% των ερωτηθέντων καταφέρνει να αποταμιεύει ένα τμήμα από το μισθό, κάθε μήνα. Το 52%, ωστόσο, δηλώνει δυσαρεστημένο από το ύψος του ποσού που μπορούν να αποταμιεύουν.
  • Ο CEO της Intrum, Μίκαελ Ερικσον, τόνισε ότι η έρευνα αποκαλύπτει πως «οι καταναλωτές βρίσκονται υπό αυξανόμενο οικονομικό στρεσάρισμα».

Ελλάδα οικονομικό κλίμα

Το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν ότι το τελευταίο εξάμηνο χρειάστηκε να δανειστούν για να πληρώσουν κάποιο λογαριασμό

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας