Σμύρνη: Συμπόσιο, υπό την αιγίδα Άγκυρας, διεκδικεί τουρκική μειονότητα στα Δωδεκάνησα

1190
μειονότητας

Σε μιά περίοδο όπου η Τουρκία του Ερντογάν, εκβιάζοντας, “στέλνει” κύματα προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Σε μιά περίοδο, επίσης, που επελαύνει στην Κύπρο ο θαλάσσιος Αττίλας-3 και σχεδόν καταλύεται κάθε έννοια κυριαρχίας του Κυπριακού κράτους ιδίως με την επιχειρούμενη τουρκική γεώτρηση ακόμα και στο οικόπεδο 7 νοτίως και δυτικά της Κύπρου. Σε μιά περίοδο ακόμα που ο τουρκικός στρατός υποβοηθούμενος από Σύριους “τζιχαντιστές” μισθοφόρους-φονιάδες έχει εισβάλλει στη βόρεια Συρία με στόχο την “εκκαθάριση” της από τους Κούρδους και την μετατροπή της σε βόρεια κατεχόμενη Κύπρο. Σε μιά περίοδο, τέλος, όπου η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ στο Καστελόριζο, ούτε συνολικά στα Δωδεκάνησα αλλά ούτε καν στην Κρήτη.

Σε αυτήν λοιπόν την κρίσιμη στιγμή, όπου η ειρήνη κρέμεται από μιά κλωστή, κύκλοι της Τουρκίας δίνουν την εντύπωση πως επιχειρούν εμμέσως να ανοίξουν και ένα άλλο μέτωπο με την Ελλάδα, να κλιμακώσουν την “ελληνοτουρκική ένταση” και να περιπλέξουν την τεταμένη με ευθύνη της Άγκυρας κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες, φορτώνοντας πιθανότατα την ατζέντα και με την έγερση ζητήματος τουρκικής μειονότητας σε Ρόδο και Κω.

Στις 10–11 Οκτωβρίου διοργανώθηκε στη Σμύρνη Διεθνές Συμπόσιο για τους «Τούρκους» σε Ρόδο και Κω από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των μουσουλμάνων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσου (ROISDER), με την υποστήριξη του πανεπιστημίου Yaşar.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο Συμπόσιο, που ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της τουρκικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα, όπως την χαρακτηρίζουν, μόνο στη Θράκη, αλλά και στην Ρόδο και την Κω και εκφράστηκε ανησυχία για την εξαφάνιση των μουσουλμανικών περιουσιών των Τούρκων που ζούσαν σε αυτές τις περιοχές.

Το αρχοντικό του Αγά Τομτσουμπάση στη Ρόδο

Κύριοι ομιλητές στο συνέδριο ήταν ο Δρ Mustafa Kaymakçı, πρόεδρος της ROİSDER, ο αντιπρόεδρος της γνωστής οργάνωσης FUEN Gösta Toft,  η οποία προπαγανδίζει συχνά κατά της χώρας μας, ο δήμαρχος της Karşıyaka Cemil Tuğay Karşıyaka, ο καθηγητής Δρ. Mustafa İduğ (δήμαρχος στο Μπουρνόβα) και ο Δρ. M. Cemali του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, καθώς και εκπρόσωποι από τις κοινότητες των μουσουλμάνων σε Ρόδο και Κω.

«Ο κύριος σκοπός του συμποσίου είναι η ευαισθητοποίηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για τα οθωμανικά-τουρκικά αρχιτεκτονικά έργα, τα οποία παρέμειναν στα νησιά της Δωδεκανήσου, τις πωλήσεις και τους πλειστηριασμούς τουρκο-μουσουλμανικών ιδρυμάτων στη Ρόδο και την Κω», έγραψε ο τουρκικός Τύπος.

«Η μουσουλμανική ιδιοκτησία των Τούρκων των Δωδεκανήσων εξαφανίζεται»

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu: «Η μουσουλμανική ιδιοκτησία των Τούρκων των Δωδεκανήσων εξαφανίζεται». Παρόμοιος τίτλος υπάρχει και στο δημοσίευμα της Daily Sabah.

Στο άρθρο του Anadolu αναφέρεται ότι περίπου το 90% των μουσουλμανικών ιδιοκτησιών στα Δωδεκάνησα έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας στο συμπόσιο στη Σμύρνη, ο Αμπντουλάχ Ερέν, επικεφαλής της Τουρκικής Προεδρίας Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων του Εξωτερικού (YTB), δήλωσε ότι ο αριθμός των μουσουλμανικών ιδιοκτησιών έχει μειωθεί δραματικά.

«Το 90% των βακουφίων στα Δωδεκάνησα έχουν εξαφανιστεί. Υπήρχαν περίπου 400 βακούφια και τώρα υπάρχουν μόνο 40», τόνισε. Το βακούφι είναι δωρεά, συνήθως κτηματική, η οποία παραχωρείται σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, για μουσουλμανικούς θρησκευτικούς ή φιλανθρωπικούς σκοπούς

Ο Eren δήλωσε ότι οι ιδιοκτησίες των Τούρκων έχουν πωληθεί εδώ και καιρό, μερικές φορές σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αγοραία αξία.

Στο άρθρο, αναφέρεται ότι στα νησιά της Δωδεκανήσου φιλοξενείται μια τουρκική-μουσουλμανική μειονότητα περίπου 6.000 ανθρώπων.

«Η Ελλάδα καταστρέφει επίτηδες τα βακούφια»

Στην ίδια εκδήλωση, μίλησε και ο δημοσιογράφος Bahadir Selim Dilek.

Ο Dilek ανέφερε ότι η μουσουλμανική περιουσία στα Δωδεκάνησα «λεηλατήθηκε, καταστράφηκε και έλιωσε σαν το κερί».

Μάλιστα, ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι η Ελλάδα επίτηδες καταστρέφει τα βακούφια και δίνει τις περιουσίες αυτές σε άτομα κοντά στην ελληνική κυβέρνηση.

Κατήγγειλε επίσης δήθεν εσκεμμένη αλλαγή στην αρχιτεκτονική οθωμανικών κτιρίων, τα οποία «έχασαν την πραγματική τους ταυτότητα» έπειτα από την ανακαίνισή τους από το ελληνικό κράτος.

«Οι Τούρκοι των Δωδεκανήσων δεν μπορούν να μάθουν τη γλώσσα τους»

Επίσης, μιλώντας στο συμπόσιο, ο Mustafa Kaymakçı, επικεφαλής της Ένωσης Πολιτισμού και Αλληλεγγύης της Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου, ισχυρίστηκε ότι στα νησιά αυτά υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αναγνωρίζονται ως Τούρκοι και Μουσουλμάνοι.

Ο Kaymakci δήλωσε ότι οι «Τούρκοι των Δωδεκανήσων» αντιμετωπίζουν πολυάριθμα προβλήματα σχετικά με το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, την ελευθερία της λατρείας και άλλα δικαιώματα.

Ο μιναρές στην Κω, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τον σεισμό του 2017

Πρόσθεσε ότι κατά τη δεκαετία του 1970, τα τουρκόφωνα σχολεία στα Δωδεκάνησα έκλεισαν και η Ελλάδα σταμάτησε να τους αποκαλεί Τούρκους, αποκαλώντας τους αντ’ αυτού Έλληνες μουσουλμάνους.

«Σήμερα, τα παιδιά των Τούρκων των Δωδεκανήσων στερούνται του δικαιώματός τους να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα», τόνισε.

«Οι Τούρκοι στη Ρόδο και την Κω έχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης. Αν αυτή η πολιτική αφομοίωσης δεν σταματήσει, σύντομα, θα πάψουμε να ακούμε για τους Τούρκους στα Δωδεκάνησα», δήλωσε.

Η “Δημοκρατική” της Ρόδου για το ζήτημα της δήθεν τουρκικής μειονότητας σε Ρόδο και Κω

Στη συνέχεια η Iksra, προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, ένα κείμενο της “Δημοκρατικής” της Ρόδου υπό τον τίτλο:

“Η Αγκυρα εγείρει θέμα μειονότητας σε Ρόδο και Κω!”

Στο στόχαστρο της Άγκυρας μπήκαν εκ νέου η Ρόδος και η Κως, καθώς η Άγκυρα θεωρεί πως υπάρχει δήθεντουρκική μειονότητα.

Η τελευταία άψογα σχεδιασμένη τουρκική κίνηση δημιουργίας μειονοτικού θέματος στα Δωδεκάνησα υλοποιήθηκε στην Σμύρνη στις 10 Οκτωβρίου σε “συνέδριο”, παρουσία πλήθους Τούρκων επιστημόνων ως ομιλητών.

Το Διεθνές Συμπόσιο για τους “Τούρκους” σε Ρόδο και Κω, πραγματοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Πολιτισμού και Αλληλεγγύης των μουσουλμάνων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσου (ROISDER) στις 10-11 Οκτωβρίου 2019 με την υποστήριξη του πανεπιστημίου Yaşar.

Ο κύριος ομιλητής ήταν ο Δρ Mustafa Kaymakçı, πρόεδρος της ROİSDER, ο αντιπρόεδρος της γνωστής ανθελληνικής οργάνωσης FUEN Gösta Toft, ο δήμαρχος της Karşıyaka Cemil Tuğay Karşıyaka, ο καθηγητής Δρ. Mustafa İduğ (δήμαρχος στο Μπουρνόβα και ο Δρ. M. Cemali του Πανεπιστημίου της Σμύρνης αλλά και εκπρόσωποι από τις κοινότητες των μουσουλμάνων σε Ρόδο και Κω από την Ελλάδα και πολλοί άλλοι.

Μέσω του συνεδρίου που έχει ουσιαστικά την αιγίδα της τουρκικής κυβέρνησης συζητήθηκαν:

– Τα προβλήματα της ιθαγένειας, (ζητούν τουρκική ιθαγένεια για τους μουσουλμάνους των νησιών αυτών μιας και δεν τους επηρεάζει η συνθήκη της Λωζάννης).
– Της εκπαίδευσης στην τουρκική γλώσσα, (ζητούν τουρκόγλωσσα σχολεία για τα παιδιά τους εφόσον αναγνωριστούν ως τουρκική μειονότητα)
– Το πρόβλημα της θρησκείας και της λατρείας (θέλουν Τζαμιά)
– Το πρόβλημα της οργάνωσης και το πρόβλημα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Οθωμανών Τούρκων, (οθωμανικά μνημεία)
– Το πρόβλημα του μίσους και της… καταπίεσης του ελληνικού κράτους
– Το πρόβλημα των τουρκο-μουσουλμανικών ιδρυμάτων και των Βακουφίων

«Ο κύριος σκοπός του συμποσίου είναι η ευαισθητοποίηση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για τα οθωμανικά-τουρκικά αρχιτεκτονικά έργα, τα οποία παρέμειναν στα νησιά της Δωδεκανήσου, τις πωλήσεις και τους πλειστηριασμούς τουρκο-μουσουλμανικών ιδρυμάτων στη Ρόδο και την Κω», γράφει ο τουρκικός τύπος, σε μια προσπάθεια να εγερθεί θέμα και να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση από την Άγκυρα.

Το κύριο σχέδιο μετά την προσπάθεια αναγνώρισης “τουρκικής μειονότητας” σε Ρόδο και Κω είναι ακόμα πιο επικίνδυνο και αφορά στην επιστροφήπεριουσιών” στα νησιά αυτά.
Δεν πρόκειται για κάτι απλό, αλλά για έναν τρομερό μηχανισμό διεκδίκησης “περιουσιών” Τούρκων που ζούσαν σε περιοχές όπως τα Δωδεκάνησα, τα οποία έως το 1948 ανήκαν στην Ιταλία.

Πρόκειται για νέο κεφάλαιο στο σκοτεινό σχέδιο Ερντογάν για τα 18 νησιά που διεκδικεί η Τουρκία.
Στην ουσία οι μουσουλμάνοι που ζουν σε αυτά τα νησιά, είναι Έλληνες πολίτες, αλλά με την συνδρομή της τουρκικής κυβέρνησης, απαιτούν να εφαρμόζεται ο τουρκικός νόμος επί ελληνικού εδάφους, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ, ενώ θέλουν να μην συμμετέχουν στην εφαρμογή των φορολογικών νόμων που ισχύουν για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Κύρια προσπάθεια της Άγκυρας είναι να εγείρει θέμα μειονότητας στα Δωδεκάνησα για να το ανταλλάξει πιθανόν με κάτι άλλο στην συνέχεια έχοντας πάντα κατά νου το Καστελόριζο.

Ενδεικτικό της προπαγάνδας της Αγκύρας είναι το ακόλουθο άρθρο που δημοσιεύθηκε προχθές μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του… “συμποσίου” με τίτλο: “Η μουσουλμανική ιδιοκτησία των Τούρκων των Δωδεκανήσων εξαφανίζεται”, του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι περίπου το 90% των μουσουλμανικών ιδιοκτησιών στα Δωδεκάνησα έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας σε συμπόσιο για τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας που ζουν στα νησιά των Δωδεκανήσων, ο Αμπντουλάχ Ερέν, επικεφαλής της Τουρκικής Προεδρίας Τούρκων και Συγγενών Κοινοτήτων του Εξωτερικού (YTB), δήλωσε “ότι ο αριθμός των μουσουλμανικών ιδιοκτησιών έχει μειωθεί δραματικά.
Ενενήντα τοις εκατό των ιδιοτήτων των βακουφίων στα Δωδεκάνησα έχουν εξαφανιστεί. Υπήρχαν περίπου 400 ιδιότητες Βακουφ και τώρα υπάρχουν μόνο 40″, τόνισε.

Ο Eren δήλωσε ότι οι ιδιοκτησίες των Τούρκων έχουν πωληθεί εδώ και καιρό, μερικές φορές σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την αγοραία αξία».
Στο άρθρο υποστηρίζεται ότι στα νησιά της Δωδεκανήσου φιλοξενείται μια τουρκική-μουσουλμανική μειονότητα περίπου 6.000 ανθρώπων.

Υποστηρίζεται ότι λίγοι Δωδεκανήσιοι Τούρκοι φοιτητές εγγράφηκαν σε πανεπιστήμια της Τουρκίας μέσω του προγράμματος υποτροφιών της Τουρκίας. Ο Eren δήλωσε ότι διοργανώνονται πολιτιστικά ταξίδια για τους νέους Τούρκους των Δωδεκανήσων και πάνω από 100 συμμετείχαν σ’ αυτά για να επισκεφθούν ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της Τουρκίας.

Επίσης, μιλώντας στο συμπόσιο, ο Mustafa Kaymakçı, επικεφαλής της Ένωσης Πολιτισμού και Αλληλεγγύης της Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου μουσουλμάνων, δήλωσε ότι μέχρι πρόσφατα υπήρχε η αντίληψη ότι η περιοχή της Δυτικής Θράκης ήταν η μόνη περιοχή της χώρας όπου ζουν Τούρκοι. Ισχυρίστηκε ότι σήμερα, στα ελληνικά νησιά της Ρόδου και της Κω, υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που αναγνωρίζονται ως Τούρκοι και Μουσουλμάνοι.

Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές δεν αναγνωρίζουν την πολιτιστική ταυτότητα των Τούρκων που ζουν στα νησιά των Δωδεκανήσων, καθώς τα νησιά βρίσκονταν υπό ιταλική κατοχή όταν υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923.

Ο Kaymakci δήλωσε ότι οι “Τούρκοι των Δωδεκανήσων” αντιμετωπίζουν πολυάριθμα προβλήματα σχετικά με το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση, την ελευθερία της λατρείας και άλλα δικαιώματα.
Ο Kaymakci είπε ότι κατά τη δεκαετία του 1970 τα Τουρκόφωνα σχολεία στα Δωδεκάνησα έκλεισαν και η Ελλάδα σταμάτησε να τους αποκαλεί Τούρκους, αποκαλώντας τους αντ’ αυτού Έλληνες μουσουλμάνους.
«Σήμερα, τα παιδιά των Τούρκων των Δωδεκανήσων στερούνται του δικαιώματός τους να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα», τόνισε.
«Οι Τούρκοι στη Ρόδο και την Κω έχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης. Αν αυτή η πολιτική αφομοίωσης δεν σταματήσει, σύντομα, θα πάψουμε να ακούμε για τους Τούρκους στα Δωδεκάνησα», δήλωσε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας