Ρωσία: Ζητά εξηγήσεις για χάρτες πορειών υπέρ Ναβάλνι από Αμερικανούς διπλωμάτες

558
Ζητά εξηγήσεις για χάρτες πορειών

«Μπορείτε να φανταστείτε τι θα είχε συμβεί αν η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δημοσίευε έναν χάρτη με την πορεία των διαδηλωτών να καταλήγει στο Καπιτώλιο», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών, για τη δημοσίευση χαρτών με τις πορείες υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία, θα κληθούν να δώσουν οι Αμερικανοί διπλωμάτες.

Όπως κατέστησε σαφές η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, «οι Αμερικανοί συνάδελφοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για την κίνησή τους αυτή» στο υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης υπέρ του Αλεξέι Ναβάλνι σε ολόκληρη τη Ρωσία, παρά το γεγονός ότι απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις στη χώρα λόγω κορονοϊού.

Η πρεσβεία δημοσιοποίησε μάλιστα τις πορείες των αναμενόμενων συγκεντρώσεων, προτρέποντας τους υπηκόους των ΗΠΑ να αποφύγουν αυτούς τους δρόμους. «Οι διαδηλωτές στη Μόσχα θα συγκεντρωθούν κοντά στην πλατεία Πούσκιν, περίπου στις 14:00, και θα κατευθυνθούν προς το Κρεμλίνο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα ωστόσο με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τέτοιες ενέργειες θα θεωρηθούν ως «αγενής ξένη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας», ενώ «θα υπάρξει σχετική αντίδραση».

«Τι ήταν – μια σύσταση ή μια οδηγία; Ακόμα και οι διοργανωτές των διαδηλώσεων δεν ανακοίνωσαν τέτοια σχέδια. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα είχε συμβεί αν η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δημοσίευε έναν χάρτη με την πορεία των διαδηλωτών να καταλήγει στο Καπιτώλιο. Θα οδηγούσε σε παγκόσμια υστερία των Αμερικανών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων αντιρωσικών συνθημάτων, απειλών κυρώσεων και απέλασης Ρώσων διπλωμάτων», τόνισε η Ζαχάροβα.

Νωρίτερα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Αμερικανούς διπλωμάτες στη Μόσχα να αντιμετωπίσουν τα δικά τους προβλήματα και να μην παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.

«Η Μόσχα θα απαντήσει στις δηλώσεις των Αμερικανών διπλωματών για τις συγκεντρώσεις»

Παράλληλα, όπως κατέστησε σαφές την Κυριακή (24/01) η Μαρία Ζαχάροβα, η Μόσχα θα απαντήσει στις δηλώσεις διπλωμάτων των ΗΠΑ σχετικά με τις μη αδειοδοτημένες διαμαρτυρίες του Σαββάτου στη χώρα και δεν πρόκειται να αφήσει έτσι το θέμα.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα ισχυρίστηκε ότι παρακολουθεί τις μη εξουσιοδοτημένες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη Ρωσία, κατηγορώντας τις ρωσικές αρχές ότι για καταστολή της ελεύθερης έκφρασης.

«Θα απαντήσουμε σίγουρα σε αυτά τα σχόλια», δήλωσε η Ζαχάροβα στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Rossiya 1.

Παρέπεμψε μάλιστα στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον του υπουργείου για τα σχόλια τόσο της πρεσβείας, όσο και του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Αλλά θα εξετάσουμε το ζήτημα περαιτέρω, καθώς αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», κατέληξε η Ζαχάροβα, κάνοντας αναφορά και στα σχόλια ξένων υπηρεσιών και από άλλες χώρες της Δύσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας