Πούτιν-Ερντογάν για Λιβύη: Κοινή θέση για προσωρινή κατάπαυση του πυρός

833
ερντογάν

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέληξαν σε κοινή θέση για την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη. 

Πολιτικοί παρατηρητές έθεταν δύο καίρια ζητήματα. Το πρώτο είναι ποιον ωφελεί αυτήν την ώρα μια εκεχειρία των αντιμαχόμενων πλευρών και δεύτερον αν αυτή η κοινή θέση Τουρκίας και Ρωσίας είναι απλώς  ένα ευχολόγιο, γιατί οι δύο πλευρές δεν έχουν τα μέσα να επιβάλλουν κατάπαυση του πυρός και οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη γράψουν στην πράξη στα παλιά τους τα παπούτσια αυτήν την έκκληση για εκεχειρία. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα φανεί αν η κοινή θέση Ρωσίας-Τουρκίας για εκεχειρία ήταν απλώς ένας ελιγμός σκοπιμότητας της Ρωσίας χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα στην κατάσταση της Λιβύης. Η προέλαση πάντως των δυνάμεων του Χ. Χαφτάρ δεν φαίνεται ότι μπορεί να επηρεαστεί από το κοινό ρωσοτουρκικό ανακοινωθέν.

Τι αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν Μόσχας – Άγκυρας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε μια «κοινή θέση» ως προς τη λιβυκή διένεξη και κάλεσαν όλες τις πλευρές να προχωρήσουν σε μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσουν σε μία βιώσιμη εκεχειρία, η οποία θα υποστηρίζεται από τα απαραίτητα μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την ομαλοποίηση της καθημερινότητας στην Τρίπολη και τις υπόλοιπες πόλεις».

Παράλληλα, Πούτιν και Ερντογάν επιβεβαίωσαν την πρόθεση τους για την ειρηνική διευθέτηση του συριακού ζητήματος, όπως και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Όσον αφορά την ένταση στη Μέση Ανατολή, αμφότεροι ζήτησαν την επίλυση όλων διενέξεων με ειρηνικά μέσα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Δεν παρέλειψαν δε, να αποδοκιμάσουν τόσο τις αμερικανικές ενέργειες στον Περσικό Κόλπο, όσο και τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σολεϊμανί.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση, την προηγούμενη εβδομάδα, ενέκρινε την απόφαση αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, προς υποστήριξη της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA), υπό τον πρόεδρο Σάρατζ.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, μάλιστα, έχουν ήδη αναπτυχθεί 35 Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι βέβαια, δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

«Οι στρατιώτες δεν θα πολεμήσουν. Και οι στρατιώτες που θα σταλούν αργότερα δεν θα εισέλθουν σε καμία μάχη», διαβεβαίωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, η αφρικανική χώρα διοικείται από δύο διαφορετικές και αντιμαχόμενες κυβερνήσεις:

Την κυβέρνηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, η οποία εδρεύει στη Βεγγάζη και ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και την – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ – κυβέρνηση του GNA, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας