ΠΟΥ: Αντισώματα στον κορονοϊό και ενδεχόμενη δεύτερη μόλυνση

1382
μύθοι

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι άτομα που έχουν αναρρώσει από το COVID-19 και έχουν αντισώματα προστατεύονται από μια δεύτερη μόλυνση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σχολιάζοντας το γεγονός ότι «ορισμένες κυβερνήσεις έχουν προτείνει ότι η ανίχνευση αντισωμάτων στο SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για ένα “διαβατήριο ανοσίας” ή “πιστοποιητικό μη επικινδυνότητας” που θα επέτρεπε στα άτομα να ταξιδέψουν ή να επιστρέψουν στην εργασία, υποθέτοντας ότι προστατεύονται από την επανεμφάνιση».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι περισσότερες σχετικές μελέτες «δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τη μόλυνση έχουν αντισώματα στον ιό. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς τους ανθρώπους έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων στο αίμα τους». Μέχρι σήμερα, προσθέτει, «καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει εάν η παρουσία αντισωμάτων στο SARS-CoV-2 παρέχει ανοσία σε επακόλουθη μόλυνση από αυτόν τον ιό σε ανθρώπους».

«Άτομα που υποθέτουν ότι είναι άνοσα σε μια δεύτερη λοίμωξη επειδή έχουν λάβει θετικό αποτέλεσμα εξέτασης μπορεί να αγνοήσουν τις συμβουλές για τη δημόσια υγεία» αναφέρει ο ΠΟΥ, κατά συνέπεια η χρήση πιστοποιητικών τύπου «διαβατηρίου ανοσίας» μπορεί «να αυξήσει τους κινδύνους της συνεχούς μετάδοσης».

Σχετικά επίσης με τα τεστ αντισωμάτων, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η πραγματοποίησή τους στον γενικό πληθυσμό ή σε ειδικές ομάδες (πχ. υγειονομικούς, επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κτλ.) είναι κρίσιμη για την κατανόηση της έκτασης της λοίμωξης και των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με αυτήν. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι τα τεστ αυτά «χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση για να προσδιοριστεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία τους». Ανακριβείς εξετάσεις, προσθέτει, «μπορεί να επισημάνουν ψευδώς άτομα που έχουν μολυνθεί ως αρνητικά», όπως και «άτομα που δεν έχουν μολυνθεί, ψευδώς να χαρακτηρίζονται ως θετικά».

Επισημαίνοντας μια ακόμα παράμετρο αναφέρει ότι τα τεστ αντισωμάτων «πρέπει επίσης να διακρίνουν με ακρίβεια μεταξύ παρελθόντων λοιμώξεων από το SARS-CoV-2 και εκείνων που προκαλούνται από το γνωστό σύνολο έξι ανθρώπινων κορονοϊών. Τέσσερις από αυτούς τους ιούς προκαλούν το κοινό κρυολόγημα και κυκλοφορούν ευρέως. Οι υπόλοιποι δύο είναι οι ιοί που προκαλούν τα αναπνευστικά σύνδρομα MERS και SARS. Άτομα που έχουν μολυνθεί από οποιονδήποτε από αυτούς τους ιούς μπορεί να παράγουν αντισώματα που αλληλεπιδρούν με αντισώματα που παράγονται σε απόκριση σε μόλυνση με SARS-CoV-2».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας