Πολύνεκρος Βομβαρδισμός Προειδοποιεί την Τουρκία να Τερματίσει τα Ξεστρατίσματα στη Συρία

10491

Το τελευταίο τριήμερο της εκστρατείας στο Ιντλίμπ ήταν μεστό γεγονότων

[Ο πολύνεκρος  Σύρο-Ρωσικός  αεροπορικός βομβαρδισμός τουρκικής στρατιωτικής φάλαγγας στην  επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας μπορεί να αποδειχτεί  αποφασιστική καμπή μείζονος σημασίας και σε διεθνές επίπεδο. Το κατωτέρω σχετικό άρθρο προσφέρει μιαν αξιόπιστη έκθεση του σημαδιακού συμβάντος, του ιστορικού πλαισίου του και των λογικών προεκτάσεών του, προφανούς χρησιμότητας για λαούς της περιοχής μας.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος και «Blogger», παρά τον περίεργο τίτλο της ιστοσελίδας του, έχει κερδίσει την διεθνή εκτίμηση και προσοχή, με την αυστηρή ακρίβεια των πληροφοριών, την οξυδέρκεια στην ανάγνωση των γεγονότων, την εύστοχη κρίση και την βραχυλογία του. Ιδού τι γράφει:]

Μετάφραση/Εισαγωγή : Μιχαήλ Στυλιανού

Οι τζιχαντιστές που υποστηρίζει η Τουρκία έριξαν όλες τους τις δυνάμεις εναντίον του Σαραγκίμπ, όπου σμίγουν οι εθνικοί δρόμοι Μ4 και Μ5. Αυτό βοήθησε τον συριακό στρατό να ανακαταλάβει κάπου 40 πόλεις στο νότιο μέτωπο. Ολόκληρη η πεδιάδα Γκαπ έχει τώρα απελευθερωθεί και η γραμμή του μετώπου έχει τώρα μικρύνει σημαντικά.

Επαρχία Iντλίμπ στις 25-2- 2020

Επαρχία Ιντλίμπ στις  28-2- 2020

Το Σαραγκίμπ έπεσε στους Τζιχαντιστές, που όμως το  πλήρωσαν με πολύ αίμα, καθώς συριακές και ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις συνέχισαν τον εντατικό βομβαρδισμό των προσβάσεων στην πόλη. Μια νέα γραμμή αμύνης έχει τώρα διαμορφωθεί πέριξ του Σαραγκίμπ και ο συριακός στρατός ετοιμάζεται να την ανακαταλάβει.

Η ανακατάληψη μιας μεγάλης περιοχής στα νότια, σε δύσβατο έδαφος και με ασθενή αντίσταση, ήταν πιο σημαντικός στόχος από την προσωρινή απώλεια του Σαραγκίμπ.

Την Πέμπτη σημειώθηκε μια εξαιρετική κλιμάκωση, καθώς η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε ένα τουρκικό τάγμα πεζικού, που προχωρούσε δυτικά της εθνικής οδού Μ4 και έφθασε κοντά στην νότια γραμμή του μετώπου.

Τι ακριβώς συνέβη στις 27 Φεβρουαρίου; Γύρω στις 5 το απόγευμα, ένα τουρκικό μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού, απαρτιζόμενο από περίπου 400 στρατιώτες, έγινε στόχος αεροπορικού βομβαρδισμού σε ένα δρόμο μεταξύ αλ-Μπάρα και Μπαλιούν, περίπου 5 χιλιόμετρα βόρεια του Καφρ Ναμπλ, στο νότιο Ιντλίμπ. Σύμφωνα με τοπικές πηγές του πρακτορείου Αλ Μόνιτορ, δύο ρωσικά μαχητικά Sukhoi Su-34 και δύο συριακά μαχητικά Su-22 εξαπέλυσαν εντατικό βομβαρδισμό στόχων των προστατευόμενων από την Τουρκία Ισλαμιστών ανταρτών στο νότιο Ιντλίμπ, γύρω στις 11 το πρωί εκείνης της ημέρας. Τα ίδια αεροσκάφη χτύπησαν την τουρκική φάλαγγα, σε συντονισμένη δράση, ανέφεραν οι τοπικές πηγές.

Στην αρχή, ένας σχετικά ελαφρότερος βομβαρδισμός από τα Su-22s ανάγκασε την τουρκική φάλαγγα να σταματήσει, ακολούθησε εντατικοποίηση του βομβαρδισμού, που ανάγκασε τους στρατιώτες να καταφύγουν σε παράπλευρα του δρόμου κτίρια. Αυτό που ακολούθησε στην συνέχεια ήταν φαίνεται η ρίψη , από τα ρωσικά μαχητικά, βομβών KAB-1500L – μια παραλλαγή προηγμένων κατευθυνόμενων με λέιζερ βομβών διάτρησης υπόγειων καταφυγίων, ικανών να φθάσουν σε βάθος και 20 μέτρων. Δύο από τα κτίρια κατέρρευσαν με τον βομβαρδισμό, καλύπτοντας με τα ερείπια τους Τούρκους στρατιώτες.

Τουλάχιστον 35 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, (άλλοι λένε 55), και άνω των 60 τραυματίστηκαν.

Το επεισόδιο αποτελούσε μήνυμα στην Τουρκία ότι οι εκτροπές της πρέπει να σταματήσουν.

Σε όλες τις τελευταίες εβδομάδες η Τουρκία είχε χρησιμοποιήσει μεγάλα εξοπλισμένα αεροπλάνα ρομπότ σε επιθέσεις εναντίον του στρατού της Συρίας. Τα τουρκικά στρατεύματα στην επαρχία του Ιντλίμπ είχαν επιπλέον χρησιμοποιήσει φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους (MANPADs) εναντίον συριακών ελικοπτέρων και ρωσικών βομβαρδιστικών. Μέχρι εδώ και μη παρέκει.

Η Τουρκία δεν έχει την άδεια να χρησιμοποιεί αεροπλάνα ρομπότ στον εναέριο χώρο της Συρίας. Την Τετάρτη, η συριακή αεράμυνα είχε καταρρίψει ένα από αυτά.

Η χρήση φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων κατά ρωσικών αεροσκαφών συνιστά πράξη πολέμου. Το  χτύπημα της Ρωσίας μηνούσε στους Τούρκους ότι είναι σε θέση να τον διεξαγάγει.

Η Ρωσία αρνήθηκε ότι τα αεροπλάνα της έκαναν τον βομβαρδισμό και η Τουρκία κατηγόρησε την Συρία για την επίθεση. Αλλά αυτές οι δηλώσεις απέβλεπαν σε αποκλιμάκωση και στην συνέχιση ομαλών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Και οι δυο πλευρές ξέρουν πολύ καλά τι πράγματι συνέβη.

Υπάρχει πάντοτε η απειλή του Ερντογάν να εξαπολύσει γενική επίθεση την 1η Μαρτίου κατά του συριακού στρατού. Απείλησε ότι θα τον απωθήσει στις παλιές γραμμές ανακωχής της συμφωνίας του Σότσι. Η Ρωσία μετακίνησε στην Μεσόγειο δύο φρεγάτες  εξοπλισμένες με πυραύλους κρουαζιέρας.  Αυτοί θα χρησιμοποιηθούν εάν η Τουρκία επιχειρήσει πράγματι να εφαρμόσει το ηλίθιο σχέδιό της.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ απέρριψαν από κοινού την εμπλοκή τους στην υπόθεση του Ιντλίμπ. Η Τουρκία είναι μόνη της και ο Ερντογάν καλά θα κάνει να προσέξει. Δεν χάνει μόνο την Συρία, αλλά και στην Λιβύη και δεν μπορεί να διακινδυνεύσει τον περαιτέρω ερεθισμό της Ρωσίας γιατί η τουρκική οικονομία από αυτό κρέμεται.

*Moon Of Alabama, 28-2-20

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας