Παχύσαρκοι το ένα τέταρτο των ανθρώπων και το 12% με διαβήτη έως το 2045

1646
άσθματος

Αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν αναφορικά με την παχυσαρκία, τότε σχεδόν το ένα τέταρτο των ανθρώπων πάνω στη Γη έως το 2045 θα είναι παχύσαρκοι και ένας στους οκτώ θα πάσχει από διαβήτη τύπου 2.

Πρόκειται για στοιχεία έρευνας που έγινε σε διάφορες πόλεις του κόσμου και θα παρουσιαστεί σήμερα στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (23-26 Μαΐου) στη Βιέννη.

Οι επιστήμονες λοιπόν εκτιμούν ότι μέχρι το 2045, το 22% του πληθυσμού της Γης θα είναι παχύσαρκοι έως το 2045 και το 12% θα έχουν διαβήτη τύπου 2.

Η ερευνητική ομάδα από Δανία συνεργάστηκε με ειδικούς από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και προβλέπουν ακόμα ότι για να προληφθεί η συχνότητα του διαβήτη τύπου 2 και να μην υπερβεί το 10% το 2045 τα παγκόσμια επίπεδα της παχυσαρκίας θα πρέπει να μειωθούν κατά 25%.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν πληθυσμιακά στοιχεία από όλες τις χώρες του πλανήτη και σε κάθε χώρα ο πληθυσμός είχε χωριστεί σε ηλικιακές ομάδες. Την περίοδο 2000-2014 ο πληθυσμός κάθε ηλικιακής ομάδες είχε χωριστεί σε δύο κατηγορίες Δείκτη Μάζας Σώματος. Για κάθε χώρα και ηλικιακή ομάδα, γινόταν προβολή του μεριδίου των ανθρώπων σε κάθε κατηγορία ΔΜΣ. Ο κίνδυνος διαβήτη για κάθε ηλικιακή και ΔΜΣ ομάδα εφαρμοζόταν στη συνέχεια ώστε να γίνουν υπολογισμοί για τη συχνότητα του διαβήτη σε κάθε χώρα, ανά έτος. Η συχνότητα για κάθε χώρα βαθμονομήθηκε για να ταιριάξει με τις περιφερειακές εκτιμήσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στον τρόπο ζωής, τη διατροφή και τη γενετική προδιάθεση για τον διαβήτη.

Βάσει της συνδυαστικής ανάλυσης των δεδομένων προβλέπουν λοιπόν ότι η παχυσαρκία παγκοσμίως θα αυξηθεί από 14% το 2017 σε 22% το 2045. Η συχνότητα του διαβήτη θα αυξηθεί από 9,1% σε 11,7%, αντίστοιχα, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα συστήματα υγείας που θα πρέπει να δαπανούν περισσότερα χρήματα για τη διαχείριση της νόσου και των επιπλοκών που προκαλεί.

 

Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η συχνότητα του διαβήτη στο 10%, η συχνότητα της παχυσαρκίας θα πρέπει να μειώνεται σταδιακά και συνολικά κατά ένα τέταρτο περίπου, από το σημερινό 14% σε πάνω από 10% έως το 2045.

Τέλος, οι ερευνητές σημειώνουν ότι κάθε χώρα θα πρέπει θέσει τους δικούς της στόχους και φέρνουν ως παράδειγμα τις ΗΠΑ όπου η παχυσαρκία αναμένεται να αυξηθεί έως το 2045 στο 55% και ο διαβήτης στο 18%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας