Παρίσι: Στους δρόμους ξανά χιλιάδες Κίτρινα Γιλέκα και διαδηλωτές-Δακρυγόνα-προσαγωγές

1520
παρίσι

Χιλιάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους και μέλη του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι σήμερα το πρωί, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Οι γαλλικές αρχές είναι σε επιφυλακή καθώς γίνονται και πορείες για το κλίμα, αλλά και κατά της “μεταρρύθμισης” του συνταξιοδοτικού που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν. Έως το μεσημέρι η αστυνομία είχε ήδη κάνει 90 προσαγωγές στο Παρίσι, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών, που κατευθυνόταν προς τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων. «Μας αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες» είπε η Μπριζίτ, ακτιβίστρια για το κλίμα. Μεταξύ των συνθημάτων που ακούγονταν ήταν: «Ο δρόμος είναι δικός μας».

Βίντεο: Δακρυγόνα στο Παρίσι

7.500 αστυνομικοί και τεθωρακισμένα στους δρόμους του Παρισιού

Στο Παρίσι έχουν βγει 7.500 αστυνομικοί στους δρόμους, όπως και τεθωρακισμένα οχήματα. Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε συνοικίες στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας όπου κάνουν περιπολίες, ενώ αστυνομικοί με στολή ή πολιτικά πραγματοποιούν ελέγχους στους διαδηλωτές, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Οι αρχές επικαλούνται προσχηματικά πως φοβούνται ότι θα επαναληφθούν τα βίαια επεισόδια που είχαν σημειωθεί στις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων τους προηγούμενους μήνες αλλά με κύρια ευθύνη της Αστυνομίας.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Παρισιού πορεία για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και διαδήλωση κατά της “μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, έπειτα από κάλεσμα του συνδικάτου Force ouvrière. Πολλά μνημεία έμειναν κλειστά, για προληπτικούς λόγους, όπως η Αψίδα του Θριάμβου και τα μουσεία Petit και Grand Palais.

Γαλλία: Αυταρχισμός και τρομοκρατία και άγιος ο Θεός

Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν ήδη από χθες την ανάπτυξη ενός μηχανισμού ασφαλείας στο Παρίσι, με την ευκαιρία της νέας κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» που συμπίπτει με την Ημέρα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και την πορεία για το κλίμα.

Το υπουργείο Εσωτερικών και η αστυνομική διεύθυνση της γαλλικής πρωτεύουσας διατύπωσαν προσχηματικά φόβους για αναζωπύρωση των βίαιων επεισοδίων στους δρόμους του Παρισιού, που γίνονται με ευθύνη κυρίως της Αστυνομίας.

Από την πλευρά του, ο “αρχιτρομοκράτης” πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε σήμερα κάλεσμα για ηρεμία: «Είναι καλό οι πολίτες να εκφράζονται (…) πρέπει όλα να μπορέσουν να κυλήσουν σε ειρηνικό κλίμα».

«Καλώ τον καθένα από εσάς όλο αυτό να μπορέσει να γίνει σε κλίμα αρμονίας, ομόνοιας και ηρεμίας προκειμένου οι νεότεροι εξ ημών και οι λιγότερο νέοι να μπορέσουν να επισκεφθούν τα μνημεία μας» συνέχισε υποκριτικά ο Γάλλος πρόεδρος, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην οικία της ζωγράφου Ρόζα Μπονέρ, στην περιοχή του Παρισιού, με αφορμή τις Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο αρχηγός της αστυνομίας Ντιντιέ Λαλμάν ανακοίνωσε χθες ότι 7.500 μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου θα αναπτυχθούν σήμερα στο Παρίσι, με κανόνια νερού και τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας.

Μπροστά σε εκείνους που «προφανώς θέλουν να πάρουν εκδίκηση» και δηλώνουν ότι «δεν θα υποχωρήσουμε», τους απαντώ «εμείς θα είμαστε εκεί» προειδοποίησε ο αρχηγός της αστυνομίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας