Ο Ιταλός πρόεδρος παρεμβαίνει αντιδημοκρατικά για Ιταλία εντός ευρώ

2049
εκβιάζει
Ιταμή και κατάφωρα αντιδημοκρατική η επέμβαση του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας στην πολιτική ζωή, με την οποία επιχειρεί να ορισθεί πρόσωπο στο Υπ. Οικονομικών, το οποίο, σώνει και καλά, να τάσσεται υπέρ τις αναφανδόν παραμονής της Ιταλίας στην Ευρωζώνη.
Φυσικά η έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη δεν είναι πανάκεια για την εφαρμογή μιας προοδευτικής πολιτικής, πολύ περισσότερο όταν ο συνασπισμός πέντε αστέρων και Λέγκα δεν προσφέρει εγγυήσεις προς αυτήν αλλά στην αντίθετη κατεύθυνση. Η παραμονή, όμως, της Ιταλίας στο ευρώ είναι βέβαιο ότι δεν επιτρέπει τίποτα άλλο παρά την συνέχιση και κλιμάκωση των νεοφιλελεύθερων μονεταριστικών κατευθύνσεων στην Ιταλία και την κλιμάκωση της κρίσης της.

Είναι προφανές ότι ο Ιταλός πρόεδρος με την επέμβασή του επιδιώκει να αποκλείσει μια ευρύτερη αποδιάρθρωση, μέσω Ιταλίας, της Ευρωζώνης, κάτι που θα έδινε δυνατότητες για άλλες εξελίξεις στην Ευρώπη.

Μία περίπου ώρα πριν ο Τζουζέπε Κόντε γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Ιταλό πρόεδρο, Σέρτζιο Ματαρέλα, για να λάβει πιθανότατα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, κύκλοι του προέδρου αφήνουν αιχμές για το πρόσωπο που Κίνημα Πέντε Αστέρων και Λέγκα προορίζουν για υπουργό Οικονομικών.

«Ο πρόεδρος δεν εκτιμά οικονομολόγους που είναι κατά του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσαν πηγές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Το σχόλιο, έστω και υπό καθεστώς ανωνυμίας, ήρθε μετά την επιβεβαίωση του ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι ότι επιθυμεί τη θέση του υπουργού Οικονομικών να αναλάβει ο Πάολο Σαβόνα.

Ο 81χρονος οικονομολόγος είναι αναγνωρισμένος ακαδημαϊκός, με πλούσια εμπειρία τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όσο και στην κεντρική τράπεζα, ενώ έχει μακρά προϋπηρεσία και στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα. Πρόκειται με λίγα λόγια για μία σεβαστή προσωπικότητα και έναν «εκπρόσωπο του κατεστημένου», του οποίου οι οικονομικές θέσεις δεν θεωρούνται παράδοξες ή ακραίες. Ωστόσο είναι άκρως επικριτικός έναντι του ευρώ, το οποίο και έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει «προβληματικό εγχείρημα».

Έχει δε πρόσφατα επισημάνεί ότι η ένταξης της χώρας στη νομισματική ένωση ήταν ιστορικό λάθος. Οι πληροφορίες για τον Σαβόνα ήταν εκείνες που έδωσαν σήμερα ώθηση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων. Ωστόσο μετά το σχόλιο από το περιβάλλον του προέδρου, οι πιέσεις στο ιταλικό ενεργητικό αμβλύνονται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας