Ο Ερντογάν εντείνει την τρομοκρατία – Προς κλείσιμο το κουρδικό κόμμα

873
Ο πόλεμος του Ερντογάν

Ο Ερντογάν εντείνει όλο και περισσότερο την τρομοκρατία εναντίων των λαών της Τουρκίας. Η τελευταία λοιπόν πράξη του Ερντογάν είναι το κλείσιμο του κουρδικού κόμματος HDP.

Ο αρχιεισαγγελέας του Εφετείου της Τουρκίας Μπεκίρ Σαχίν διορισμένος απ’ τον Ερντογάν ετοίμασε εισαγγελική πρόταση για το κλείσιμο του HDP με πρόσχημα ότι το συγκεκριμένο κόμμα υποστηρίζει την τρομοκρατία και αποτελεί τμήμα του ΡΚΚ. Οι κατηγορίες του Μπεκίρ Σαχίν δεν μοιάζουν καθόλου με εισαγγελική πράξη αλλά περισσότερο με κυβερνητική ανακοίνωση. 

Απ’ την άλλη μεριά την προηγούμενη Τετάρτη το Εφετείο ενέκρινε την φυλάκιση 2 χρονών και 6 μηνών του βουλευτή του HDP Ομέρ Φαρούκ Γκεργκελίογλου.

Η τουρκική βουλή αντί να περιμένει τις δικαστικές διαδικασίες και να σεβαστεί την κοινοβουλευτική ασυλία του προχώρησε αμέσως στην άρση της ασυλίας. Ο λόγος της φυλάκισης ήταν ένα μήνυμα που αναρτήθηκε απ’ τον Γκεργκελίογλου στο twıtter. Χρόνια πριν το ΡΚΚ είχε κάνει την εξής ανακοίνωση «αν το κράτος κάνει ένα βήμα πίσω μέσα σ’ ένα μήνα θα επικρατήσει η ειρήνη». Και ο Γκεργκελίογλου ανάρτησε αυτό το μήνυμα και θεωρήθηκε τρομοκράτης. 

Να υπενθυμίσουμε ότι 687 στελέχη και μέλη του HDP διώκονται περίπου με παρόμοιες κατηγορίες. Ταυτόχρονα χιλιάδες μέλη, βουλευτές, πρώην πρόεδροι και συνπρόεδροι του κόμματος βρίσκονται στη φυλακή.

Ο εισαγγελέας λοιπόν όπως αναφέραμε ζητάει την άρση της βουλευτικής ασυλίας όλων των βουλευτών του HDP και το κλείσιμο του κόμματος.

Γιατί σ’ αυτήν την περίοδο όλα αυτά; Ολες οι εξελίξεις δείχνουν φανερά ότι ο Ερντογάν χάνει συνεχώς έδαφος όπως και οι σύμμαχοί του το κόμμα των Γκρίζων Λύκων.
Οικονομική κατάσταση, πολιτικές διώξεις, κουρδικό ζήτημα, εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έχει δημιουργήσει μία τεράστια λαϊκή αντιπολίτευση και η πολιτική του Ερντογάν φαίνεται πως πάει όλο και περισσότερο προς την χρεωκοπία. 

Ο Ερντογάν και οι Γκρίζοι Λύκοι στρώνουν ένα σχέδιο να προχωρήσουν σε πρόωρες εκλογές με την απαγόρευση του κουρδικού κόμματος. Δηλ. προσπαθούν να συντρίψουν τον κουρδικό λαό και τη λαϊκή αντιπολίτευση με την τρομοκρατία και να προχωρήσουν σε εκλογές μέσα σε ευνοϊκές γι’ αυτούς συνθήκες.

Ήδη ο Ερντογάν έχει ανακοινώσει ότι τα όργανα του κόμματος έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν το νέο καλπονοθευτικό  εκλογικό νόμο. Αυτό σημαίνει ότι θα υλοποιήσουν μια εκλογική μεθόδευση η οποία αποφέρει περισσότερους βουλευτές στο κόμμα του Ερντογάν και στους Γκρίζους Λύκους.  

Οι σχεδιασμοί όμως του Ερντογάν είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία.

Και αυτό για δυο βασικούς λόγους 1) Η λαϊκή αντιπολίτευση συνεχώς μεγαλώνει και μεγεθύνεται η δυσαρέσκεια των πολιτών για την πολιτική της Τουρκικής κυβέρνησης και 2) όσες φορές προχώρησαν στο κλείσιμο του κουρδικού κόμματος τόσο περισσότερο διογκώθηκε η δυναμική αντίδραση του κουρδικού λαού.

Ο Ερντογάν προσπαθεί τώρα απεγνωσμένα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε το κόμμα του να επικρατήσει στις επερχόμενες εκλογές.

Κάτω απ’ αυτά τα δεδομένα είναι αναμενόμενο ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα στην Τουρκία και το Κουρδιστάν θα υπάρξει ένταση της τρομοκρατίας και καταστολής σε βάρος των πολιτικών αντιπάλων του Τούρκου προέδρου.

Το Κόμμα Εργασίας ΕΜΕΡ δημοσίευσε μία ανακοίνωση για τις εξελίξεις. Στο τέλος της ανακοίνωσης περιγράφεται η σωστή στάση που θα κρατήσουν οι λαοί της Τουρκίας. «Όσοι νομίζουν ότι την ιστορία γράφουν μόνο οι κυρίαρχοι γελιούνται. Στη χώρα μας το εργατικό κίνημα και οι δυνάμεις για τη δημοκρατία ζούσαν και στο παρελθόν παρόμοιες περιόδους. 

Καλούμε την εργατική τάξη της Τουρκίας, τα συνδικάτα, δημοκρατικούς και επαγγελματικούς φορείς να ενωθούν ενάντια σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας