Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν-Λένε ότι «έπεσε»το Παντζσίρ-Ελέγχουν όλο το Αφγανιστάν

510
Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν λένε ότι
Για θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου των Ταλιμπάν κάνει λόγο ο πρόεδρος του Παντζσίρ.
Στα χέρια των Ταλιμπάν έπεσε το Παντζσίρ, το τελευταίο προπύργιο των μαχητών που αντιστέκονταν στο «Ισλαμικό Εμιράτο».
Οι Ταλιμπάν* ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς στην Καμπούλ, καθώς ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν την επαρχία Παντζσίρ, με αποτέλεσμα να ελέγχουν πλέον όλο το Αφγανιστάν.
Το Παντζσίρ, το οποίο βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Αφγανιστάν και αποτελεί βασικό στρατηγικό δρόμο προς την Ανατολή, ήταν η τελευταία περιοχή που αντιστεκόταν σθεναρά στις δυνάμεις των Ταλιμπάν, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων που είχαν εξαπολύσει τον περασμένο μήνα.
Οι πιστοί της πρώην αφγανικής κυβέρνησης κατέφυγαν στη συγκεκριμένη επαρχία σχηματίζοντας το λεγόμενο «Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης του Αφγανιστάν», ενώ έγιναν γνωστοί στα διεθνή Μέσα ως «λιοντάρια του Παντζσίρ».
Όπως ωστόσο ισχυρίζονται οι Ταλιμπάν, μετά από σφοδρές συγκρούσεις, κατάφεραν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους το Παντζσίρ, κυριαρχόντας πλέον σε όλη τη χώρα.
Μιλώντας στο Sputnik, πηγή από το αρχηγείο της αστυνομίας της Καμπούλ, επιβεβαίωσε πως η επαρχία έχει καταληφθεί και ότι η αυτοαποκαλούμενη προσωρινή κυβέρνησή της έχει καταρρεύσει.
«Η επαρχία Παντζσίρ έχει πέσει. Όλοι οι άνθρωποι και οι στρατιώτες της αντίστασης έχουν αιχμαλωτιστεί από τους μαχητές. Ο Αμρουλάχ Σάλεχ (αυτοανακηρυγμένος εν ενεργεία πρόεδρος) και ο Αχμάντ Μασούντ (ο αρχηγός των δυνάμεων της αντίστασης) έχουν φύγει», ανέφερε.
Ο Σάλεχ είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter για τον αποκλεισμό του Παντζσίρ από την ανθρωπιστική βοήθεια, περιγράφοντας τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης στρατιωτών «ως εργαλεία εκκαθάρισης ναρκών».
Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος των δυνάμεων της αντίστασης είχε γράψει στο Twitter ότι οι πιστές στον Σάλεχ και τον Μασούντ δυνάμεις απέκρουσαν επίθεση 8.000 μαχητών Ταλιμπάν το βράδυ της Πέμπτης (02/09) μετά από πολλές ώρες μάχης.
Τα «λιοντάρια του Παντζσίρ», καθοδηγούμενα από τον Αχμάντ Μασούντ, γιο ενός ηγέτη αντι-Ταλιμπάν που δολοφονήθηκε το 2001, σκότωσαν μάλιστα «450 τρομοκράτες και αιχμαλώτισαν 130 ακόμη».
Νωρίτερα σήμερα, ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, κάλεσε τους Ταλιμπάν και τις δυνάμεις της αντίστασης του Παντζσίρ να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου.
Επίσης μια τοπική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον δύο πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα τη διακοπή ρεύματος στην επαρχία.
Το Παντζσίρ ήταν η μόνη από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν που δεν είχε καταληφθεί από τους Ταλιμπάν. Οι σουνίτες ισλαμιστές μαχητές το πολιόρκησαν την Πέμπτη (02/09) στέλνοντας εκεί ισχυρές δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τον Αχμάντ Μασούντ. Τελικά, έπειτα από σφοδρές μάχες, κατάφεραν να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους.
Η κοιλάδα Παντζσίρ θεωρείται φυσικό οχυρό, ενώ δεν είχε κατακτηθεί ποτέ, λόγω του ορεινού της χαρακτήρα αλλά και των στενών φαραγγιών, που καθιστούν τις περιοχές «παγίδες θανάτου» για τους επιτιθέμενους.
*Οι Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές οργανώσεις και έχουν απαγορευτεί στη Ρωσία και σε άλλες χώρες

 

Πηγή: sputniknews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας