Ξεπουλάνε στο σκοτάδι τη ΔΕΗ!!!-Διώξτε τους! Μητσοτάκης-Τσίπρας τελειώνουν την Ελλάδα!

1062
Ξεπουλάνε στο σκοτάδι τη ΔΕΗ

Στα μουλωχτά και σε βαθύ σκοτάδι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει αιφνιδιαστικά, αφού συνεννοήθηκε με κλαμπ «φίλων» της αγοραστών, στο εθνικό έγκλημα του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, το οποίο ακολουθεί την πώληση του 24% επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ του υπερκερδοφόρου μονοπωλίου του ΑΔΜΗΕ, θυγατρικής της ΔΕΗ και πρόσφατα την πώληση σε Αυστραλιανό fund του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, της άλλης υπερκερδοφόρας μονοπωλιακής θυγατρικής εταιρείας της ΔΕΗ.

Το ως άνω ξεπούλημα της ΔΕΗ, κατά το οποίο το δημόσιο από το 51% πέφτει στο 33% (καταστατική μειοψηφία), προωθείται με άλλοθι την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατομμύρια, διαδικασίες που ετοιμάστηκαν κρυφά, σε πλήρες σκότος και με λογικές παρασκηνιακής συναλλαγής.

Το ξεπούλημα της ΔΕΗ, σε μια φάση μάλιστα μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, θα τινάξει ακόμα περισσότερο τις τιμές του ρεύματος στα ύψη, θα πλήξει θανάσιμα την οικονομία και θα σκορπίσει στην κοινωνία ενεργειακή φτώχεια, ενώ θα συμπληρώσει την εικόνα των πολλών άστεγων της χώρας με δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.

Η Αύξηση Κεφαλαίου περιέργως έχει ήδη καλυφθεί στη ζούλα και με παράνομες συμφωνίες, καθώς μεγάλοι ξένοι θεσμικοί επενδυτές και funds έχουν εκδηλώσει, αφού προσυνεννοήθηκαν με κυβερνητικούς κύκλους, ενδιαφέρον να συμμετάσχουν.
Η Αύξηση θα πραγματοποιηθεί με ένα συνδυαστικό μοντέλο τύπου Πειραιώς ή Alpha Bank, δηλαδή ιδιωτική τοποθέτηση και Δημόσια Προσφορά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε («ΔΕΗ» ή «Εταιρεία») ανακοινώνει την πρόθεσή της να αντλήσει κεφάλαια μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά περίπου €750 εκατ. με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των μετοχών (οι «Νέες Μετοχές»), με σκοπό τη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού της Σχεδίου (η «Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου»).
Οι Νέες Μετοχές προτείνεται να διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα (η «Δημόσια Προσφορά») και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος (η «Διεθνής Προσφορά», και από κοινού με τη Δημόσια Προσφορά η «Συνδυασμένη Προσφορά»).
Η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου προτείνεται να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, εντούτοις προτείνεται να δύναται να ισχύσει ένας μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τη διάθεση των Νέων Μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της Εταιρείας που θα συμμετάσχουν στη Συνδυασμένη Προσφορά.

Η κατά προτεραιότητα κατανομή στη Δημόσια Προσφορά προτείνεται να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ποσοστό συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας (βάσει των ηλεκτρονικών αρχείων της ΕΛ.ΚΑΤ. Α.Ε.), κατά την ημερομηνία καταγραφής (record date) που θα προσδιοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, έτσι ώστε οι εν λόγω μέτοχοι να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στην Εταιρεία μετά την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.
Η Εταιρεία δύναται να εφαρμόσει παρόμοιο μηχανισμό κατά προτεραιότητα κατανομής στις Νέες Μετοχές που θα διατεθούν στη Διεθνή Προσφορά, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων κριτηρίων, την επενδυτική συμπεριφορά, τη συναλλακτική δραστηριότητα και τη δέσμευση προς την Εταιρεία.
Με βάση την αρχική ανταπόκριση των επενδυτών (μέσω μιας συνήθους εμπιστευτικής διαδικασίας βολιδοσκόπησης αγοράς/wall-crossing και με την επιφύλαξη, σε κάθε περίπτωση, όλων των απαραίτητων εγκρίσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο και τους μετόχους της Εταιρείας), η Εταιρεία έχει λάβει ενδείξεις σημαντικού ενδιαφέροντος και υποστήριξης για την πιθανή συναλλαγή.
Αυτό έπεται της πρόσφατης επιτυχημένης διεθνούς προσφοράς ομολογιών βιωσιμότητας της Εταιρείας που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2021 καθώς και της προγενέστερης διεθνούς προσφοράς ομολογιών που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2021.

Σκεπτικό για την πραγματοποίηση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8,4 δισ. μέχρι το 2026, με στόχο:

-9/IGW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους €1,7 δισ,
-τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή,
-την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.

Σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ Α.Ε. ενέκρινε σήμερα το επικαιροποιημένο Στρατηγικό Σχέδιο για την περίοδο 2022-2026 και αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για τη λήψη απόφασης επί της προτάσεως του ΔΣ να εξουσιοδοτηθεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση δυνάμει του άρθρου 24 του Νόμου 4548/2018 καιτου Καταστατικού της Εταιρείας να αποφασίσει αναφορικά με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, τον τρόπο διάθεσης των Νέων Μετοχών και την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση έχει συγκληθεί να συνεδριάσει στις 19 Οκτωβρίου 2021.
Υπό την τυπική αίρεση της έγκρισης των μετόχων και των εγκρίσεων των αρμόδιων αρχών σχετικά με την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και τη Δημόσια Προσφορά, η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.
Οι Citigroup Global Markets Europe AG και Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν, έναντι παχυλώτατης αμοιβής, ως Διεθνείς Συντονιστές αποκλειστικά σε σχέση με την Διεθνή Προσφορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας